Suomalaisen merimiehen päiväkirja sota-ajalta löytyi Brittisaarelta – Missä ovat nyt Äänekoskelta lähteneen Reino Nyrösen omaiset?

Suomalainen Reino Nyrönen kirjoitti päiväkirjaa vankeudessaan britannialaisella internointileirillä toisen maailmansodan aikana.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Merimiehen päiväkirjasta löytyy esimerkiksi uskoa ja naisia käsitteleviä piirroksia.

Suomalainen Reino Nyrönen kirjoitti päiväkirjaa vankeudessaan britannialaisella internointileirillä toisen maailmansodan aikana.
(Päivitetty: )
Teksti:
Karoliina Kanerva

Iso-Britannian ja Irlannin väliseltä Mansaarelta on löytynyt suomalaismiehelle 1940-luvulla kuulunut päiväkirja.

Kirja löytyi aiemmin ilmeisesti majatalona toimineen rakennuksen remontin yhteydessä. Lattian alla piileksineen päiväkirjan omistajaksi paljastui merimies nimeltä Reino Nyrönen.

Löydön tehnyt asukas otti yhteyttä Suomen Kansallisarkistoon, josta asia eteni historioitsija ja tietokirjailija Ira Vihreälehdolle. Kadonneet sukulaiset -someryhmän perustaja on sittemmin jakanut tapausta niin Facebook kuin Twitter-palveluissa.

Leirille eristetty merimies raapusti sota-ajan tunnelmat päiväkirjaan

Reino Nyrösen tarina on edelleen osin mysteeri. Se kuitenkin tiedetään, että mies syntyi vuonna 1915 Äänekoskella ja toimi merimiehenä 1930- ja 40-luvuilla.

Vuonna 1943 Nyrönen internointiin Mansaarelle (englanniksi Isle of Man), jossa eli useita muitakin suomalaisia merimiehiä vankeudessa.

”Merillä olevia suomalaisia internoitiin saarelle, koska Suomi oli sodassa liittoutuneita vastaan. Heillä oli tiettävästi kohtalaiset olot saarella, mutta joitakin suomalaisia taisi siellä kuollakin”, Ira Vihreälehto kertoo.

Merimies Nyrönen päätyi Mooraghin leirille, jota ylläpidettiin saarella vuosina 1940–45. Toisen maailmansodan aikainen internointileiri sijaitsi Ramseyn kaupungissa saaren pohjoisosissa. Ihmisiä vangittiin leirille usein isoissa joukoissa, ja eristämisen syyksi riittivät pelkät epäilyt.

Päiväkirjaan on merkitty olinpaikka: "Isle of Man, vankila".

Reino Nyrösen päiväkirjaan on kirjoitettu olinpaikaksi: ”Isle of Man, Vankila”.

”Vankeuden aikana Reino piti päiväkirjaa, johon hän piirsi ja kirjoitti lauluja, ruonoja sekä mahdollisesti muistojaan ja ajatuksiaan. Suurin osa teksteistä käsittelee naisia ja kaipausta. Osassa viitataan suomalaisiin, osassa Isle of Manin naisiin, jotka olivat kenties kuviteltuja tai todellisia heiloja”, Vihreälehto kertoo.

”Hän viittaa teksteissään usein vankeuteensa ja kaipaa vapautta. Reino piirsi myös kuolemasta. Piirroksista löytyy muun muassa Nooan arkki ja joitakin raamatullisia kohtia.”

"Vapauden maljat". Kuvassa naiskaunotar istuu baarissa miehen sylissä.

Kohtalo yhä epäselvä – Mitä Reinolle tapahtui?

Reino Nyrönen selvisi leiriltä elossa ja palasi Suomeen vuonna 1945.

Siitä ei ole varmuutta, palasiko mies enää koskaan takaisin merille. Kotkan sataman arkistolähteistä löytyy kuitenkin muutamia mahdollisia merkintöjä.

Sodan jälkeiset tapahtumat ja Nyrösen elämänvaiheet sen jälkeen ovat kuitenkin yhä epätiedossa. Tiedossa on vain se, että Nyrösen perheeseen kuuluivat ainakin Mirjam-sisko ja Laila-vaimo.

Ira Vihreälehto pyrkii nyt selvittämään, mitä Reino Nyröselle lopulta tapahtui. Vielä merimiehen elossa olevista sukulaisista ei ole tietoa.

Tiedätkö sinä tapauksesta jotakin, mikä auttaisi selvittämään sen?

Ota yhteyttä: ira.vihrealehto@gmail.com.

X