Suomalaiset himoitsevat asuntoja Aurinkorannikolta: päätökset tehdään nyt nopeasti – Katso lista! Nämä asiat ostajan pitää tietää

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Yhä useampi suomalainen haluaa helpon aurinkoloman omalla asunnolla. © istock
Loma-asuntojen kauppa käy taas kuumana Espanjan Aurinkorannikolla. Venäjän uhka lisäsi suomalaisten ostohaluja, kertovat välittäjät.

Koronapandemian väistyminen on saanut Espanjan asuntomarkkinat kuumenemaan. Erityisesti Aurinkorannikko kiinnostaa – Kysyntä kasvaa ja neliöhinnat ovat ampaisseet nousuun.

Myös suomalaisia asunnon­ostajia on nyt paljon ­liikkeellä, kertovat alueella toimivat suomalaiset kiinteistönvälittäjät. He puhuvat tänä vuonna noin 25–30 prosentin kasvusta suomalaisten kanssa ­tehdyissä kaupoissa normaalitilanteeseen nähden.

”Kyllä voidaan puhua uudesta asuntobuumista. Se alkoi heti, kun koronarajoitukset hellittivät. Ja puhelin alkoi soida entistäkin enemmän, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan”, kertoo kiinteistönvälittäjä ja toimitusjohtaja Minna ­Laine Lomakoti ulkomailta yrityksestä, joka välittää asuntoja ­Espanjassa.

Moni etsii turvapaikkaa

Buumista puhuu myös suomalaisomisteisen Strand Propertiesin yrittäjä Sirena Kiviranta. Hänkin sanoo Ukrainan sodan lisänneen suomalaisten ostohaluja.

”Sota näyttää vaikuttavan etenkin eläkeikäisten ostohalukkuuteen. Moni sanoo suoraan, että se herättää muistoja ja ahdistusta. Asunnon ostamisella ulkomailta haetaan tiettyä turvaa. On paikka, mihin mennä”, Kiviranta kertoo.

Pari vuotta sitten ­perustettu Strand Properties aloitti alku­vuodesta 2022 yhteistyön Kiinteistömaailman ­kanssa. ­Kiinteistömaailma ­ohjaa Suomessa asiakkaita Strand Propertiesille, joka vastaa asuntojen välittämisestä Espanjassa.

”Tarve lähti meidän asiak­kailta. Korona nosti vapaa-ajan asuntojen kysynnän pilviin, ja meidän selvityksemme mukaan ulkomaat kiinnostavat suomalaisia entistä enemmän. Ylivoimaisesti suosituin kohde on Aurinkorannikko”, sanoo Kiinteistömaailman toimitusjohtaja ­Risto ­Kyhälä.

Sitku-asenne unohtui

Nyt ostopäätöksiä tehdään välittäjien mukaan nopeasti. Aurinkorannikon suosituimmilla alueilla, kuten Marbellassa, Fuengirolassa ja Benalmadenassa, ovat ­myyjän markkinat. Hyvät asunnot ­viedään käsistä.

”Koronan jälkeen ei haluta elää sitku-asenteella. Haaveet halutaan toteuttaa nyt”, ­Laine sanoo.

Laine ja Kiviranta arvioivat, että Aurinkorannikko tuntuu suomalaisista pandemian jälkeen tutulta ja turvalliselta kohteelta.

”Seikkailumieli on kadonnut koronan takia. Ei haluta minnekään Kuala Lumpuriin, vaan halutaan helppo loma. Oma paikka ja omat astiat”, ­Kiviranta kuvailee.

Suomalainen asunnonostaja on perinteisesti kakkosasuntoa etelän lämmöstä etsivä eläkeläinen. Nyt entistä useampi on työikäinen kakkos- tai sijoitusasunnon ostaja.

”Ostetaan kaupunkiasunto Malagasta läheltä lentokenttää ja tehdään etätöitä. Tai jos budjetti venyy, ostetaan perheen kanssa huvila”, ­Kiviranta kertoo.

Espoolainen Jaakko Haapamäki kävi kesäkuussa Malagassa etsimässä itselleen kakkosasuntoa.

Espoolainen Jaakko Haapamäki kävi kesäkuussa Malagassa etsimässä itselleen kakkosasuntoa.

Asunnosta ollaan valmiita maksamaan

Suomalaisten budjetti on leventynyt. Käytetystä kaksiosta tai kolmiosta saattaa joutua maksamaan kaikkiaan 150 000–250 000 euroa, uudesta pitkälle yli 300 000. Villojen eli huviloiden hinnat nousevat helposti miljooniin euroihin. Townhouset eli kaupunkipientalot ovat siltä väliltä.

”Moni ostaja on siinä ­iässä, että alkaa tulla perintöä, tai sitten on kertynyt ­sijoituksia. Suuri osa suomalaisista on ­käteisostajia”, Laine kertoo.

Espoolainen Jaakko Haapamäki kävi kesäkuussa Malagassa etsimässä itselleen kakkosasuntoa. Haastatteluhetkellä hänellä oli tarjous vetämässä asunnosta, josta pyydettiin 230 000 euroa. Se sijaitsee Fuengirolassa.

Ammatti mahdollistaa ­joustavan oleskelun ulkomailla. Nelikymppinen Haapamäki on kiinteistönvälittäjä ja ­yrittäjä.

”Kavereilla on kämppiä ­Espanjassa, ja heillä on mennyt siellä kaikki hyvin. ­Alkoi tuntua, että voisin viettää ­siellä aikaani itsekin. Suomen talvi on ruvennut harmittamaan.”

Lue myös: Sijoitusasunnon ostaminen ja asunnon vuokraaminen kiinnostaisi – Mitä pitää ottaa huomioon?

Satoja asuntoja suomalaisostajille

Espanjan kiinteistörekisteritilastojen mukaan ulkomaalaisten tekemät asuntokaupat Espanjassa ovat elpymässä pandemiaa edeltävälle tasolle.

Esimerkiksi turistien suosi­massa Malagan ­maakunnassa kolmannes myydyistä asunnoista on mennyt tänä vuonna ulkomaalaisille ostajille.

Samaan aikaan asuntojen pyyntihinnat ovat nousseet ennätyslukemiin. Malagassa mediaanihinta oli kesäkuussa runsaat 2 600 euroa neliöltä.

Maakunnan halutuimpiin alueisiin kuuluvassa Marbellassa neliöhinta oli noin 3 700 euroa. Vertailun vuoksi: Suomen Etuovi.comissa kaikkien myynnissä olevien asuntojen mediaanihinta oli kesäkuussa 2 762 euroa neliöltä.

Luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Espanjassa käytetään niin sanottuja rakennusneliöitä, joissa huomioidaan myös kiinteistön yhteisiä tiloja.

Suomalaisostajat eivät mahdu Espanjan ­tilastoraporteissa eriteltyjen kansallisuuksien joukkoon. Minna Laine ­arvioi kuitenkin, että suomalaiset ­ostavat Espanjasta vuosittain 300–400 asuntoa.

Eniten asuntoja ostavat nyt britit, saksalaiset ja ranskalaiset. Ruotsalaiset ovat sijalla viisi.

Aurinkorannikko tuntuu suomalaisista turvalliselta kohteelta. © Lehtikuva

Aurinkorannikko tuntuu suomalaisista turvalliselta kohteelta. © Lehtikuva

X