Suomalaiset toivovat enemmän lapsia kuin saavat – Naisten ja miesten hedelmällisyys laskee, eikä ikä ole ainoa syy

Suomalaisten hedelmällisyyteen vaikuttaa asiantuntijoiden mukaan myös lihavuus ja ympäristön kemikaalit.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Perhebarometrista kävi ilmi, että moni nainen kuvittelee hedelmällisyyden laskevan vasta 35:en ikävuoden jälkeen

Suomalaisten hedelmällisyyteen vaikuttaa asiantuntijoiden mukaan myös lihavuus ja ympäristön kemikaalit.
Teksti:
Aino Mielo

Suomalaiset toivovat merkittävästi enemmän lapsia kuin tällä hetkellä saavat, kerrotaan Väestöliiton toukokuisessa kannanotossa, jonka teemana on hedelmällisyystietouden vahvistaminen.

Liiton mukaan epätoivottuun tilanteeseen vaikuttaa kulttuurin kehitys yksilökeskeisempään suuntaan, sekä mahdollinen tietämyksen puute hedelmällisyydestä.

Ihmiset haluavat lapsia entistä myöhemmin, vaikka iän myötä raskaaksi tuleminen hankaloituu. Tämä näkyy hedelmöityshoitojen kasvuna.

”Suomalaisilla nuorilla on hyvät tiedot seksuaali- ja lisääntymisterveydestä, mutta heikot tiedot hedelmällisyydestä”, kannanotossa kirjoitetaan.

Monelle tulee yllätyksenä, että hedelmällisyys laskee jo 30 vuotta täyttävillä

Väestöliitto tutki yli kahdentuhannen vastaajan avulla, kuinka kauan raskaaksi tuleminen kesti iästä riippuen. Ikä oli selvästi yhteydessä henkilön hedelmällisyyteen.

Tutkimuksen mukaan sekä naiset että miehet ovat hedelmällisimmillään 20-vuotiaina ja hieman sen jälkeen. Tämän jälkeen naisten hedelmällisyys alkaa laskea, mutta voi jatkua suhteellisen korkeana lähes 30-vuotiaaksi.

Perhebarometrin kyselyiden mukaan, 38 prosenttia vastanneista naisista on siinä käsityksessä, että naisten hedelmällisyys alkaisi laskea merkittävästi vasta 38 ikävuoden jälkeen. Miehistä vastaava prosentti oli 59.

Tässä kuvassa tarkastellaan ensimmäistä lasta ja iän yhteyttä siihen, kuinka kauan raskaaksi tuleminen kesti. Nämä henkilöt ovat siis ”hedelmällisiä”, eikä mukana ole niitä, jotka eivät ole yrityksestä huolimatta saaneet lasta. © Väestöliitto

Lihavuus ja seksitaudit vaikuttavat hedelmällisyyteen

Väestötutkimuslaitoksen johtava tutkija Venla Bergin mukaan myöhäisen perhesuunnittelun lisäksi suomalaisten lapsihaaveita voivat vaikeuttaa myös biologiset tekijät.

”Tiedetään, että miesten sperman laatu on heikentynyt paljon maailmanlaajuisesti. Lisäksi elintavat voivat vaikuttaa”, Venla Berg sanoo.

Hänen mukaansa tupakka ja alkoholi heikentävät hedelmällisyyttä, mutta niiden käyttö on kuitenkin vähentynyt Suomessa. Sen sijaan jotkut seksitaudit, kuten tippuri, ovat lisääntyneet, mikä voi vaikuttaa hedelmällisyyteen.

Berg mainitsee isoimpana tekijänä lihavuuden. Länsimaisella ylipaino-epidemialla on kytköksiä naisten hedelmällisyyden heikentymiseen.

”Erityisesti jos painoindeksi menee yli 30 tai 35, se heikentää hedelmällisyyttä.”

Lasten määrä jäi ensimmäistä kertaa alle miljoonan Suomessa

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa oli vuoden 2023 lopussa yhteensä 1 466 954 perhettä. Tämä oli 2 186 perhettä enemmän kuin edellisvuonna.

Vaikka Suomesta kotikunnan saaneet ukrainalaisperheet ovat lisänneet perheiden määrää, jäi lasten määrä ensimmäistä kertaa alle miljoonan.

Lapsiperheissä oli yli kymmenen tuhatta lasta vähemmän kuin viime vuonna.

”Tämä on ilmastokriisin jälkeen nähdäkseni suurin asia, mihin päättäjien pitäisi keskittyä”, kommentoi Venla Berg Ylen haastattelussa.

Lue myös: Seura selvitti: Lapsettomuus on ajan ilmiö, yhä useampi suomalainen ei halua lapsia – ”Lapset ja vanhemmuus eivät kerta kaikkiaan houkuta”

Lapsettomuus on kasvava ilmiö Suomessa
© Kuvitus Tommi Tuomi © Tommi Tuomi

”Lastensaanti ei saa olla kiinni varallisuudesta”

Lasten saannin lykkäämisen välttämiseksi Väestöliitto toivoo valtiolta selkeitä tekoja, jotka viestivät lapsia pohtiville aikuisille, että lapset ovat tervetulleita, ja terveydenhuollon palvelut ovat heidän apunaan. Tällaisia tekoja olisivat esimerkiksi lapsiperheiden palveluihin ja julkisiin hedelmöityshoitoihin panostaminen.

”Lastensaanti ei saa olla kiinni varallisuudesta, tulotasosta tai lainansaantimahdollisuuksista”, liitto muistuttaa.

Lisäksi perhesuunnittelu ja hedelmällisyystietoisuus tulisi ottaa vahvemmaksi osaksi seksuaalikasvatusta.

Lue myös: Miksi isyys ei innosta? Tahaton lapsettomuus ja syrjäytyminen huolettaa – Varman Risto Murto: ”Yhteiskuntana meillä ei ole varaa menettää poikia”

Varman toimitusjohtaja ja kirjailija Risto Murto
Lapsettomuudesta on tullut luokkakysymys. Osa nuorista miehistä jää vaille työtä ja perhettä ja syrjäytyy. Poikien asema vaatii parantamista, Risto Murto korostaa. © Sampo Korhonen
X