Suomalaisia kuolee enemmän kuin syntyy – koittaako hautaustoimistoille kulta-aika?

Suomessa on jo toisena vuonna perättäin ihmisiä kuolee enemmän kuin syntyy. Lupaako se hautaustoimistoille lihavia vuosia?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Suomessa on jo toisena vuonna perättäin ihmisiä kuolee enemmän kuin syntyy. Lupaako se hautaustoimistoille lihavia vuosia?
(Päivitetty: )
Teksti:
Ulla Janhonen

Vuonna 2017 Suomessa kuoltiin enemmän kuin synnyttiin.

Tilastokeskuksen alustavien tietojen mukaan Suomessa syntyi  50 139 ihmistä ja  kuoli 53 2017.  Trendi on jo toista vuotta samansuuntainen.

Onko hautaustoimistoja perustettu lisää, hautaustoimistojen liiton puheenjohtaja Ilkka Ollonen?

”Näillä kuolemien lukumäärillä ei vielä ole ollut merkittävää vaikutusta yksittäisille hautaustoimistoille, sillä vainajat  hajaantuvat Suomessa suurelle alueelle. Uusia toimistoja on toki perustettu, mutta vastaavasti toisia toimistoja on lopetettu. Tämä on luonnollista kiertoa”, Ollonen jatkaa.

Esimerkiksi Kouvolassa syntyi 606 ihmistä ja kuoli 1065 vuonna 2017.

Näkyikö tämä mitenkään Kouvolan vanhimman hautaustoimiston työssä?

”Ei se varsinaisesti ole näkynyt. Vuosi on ollut aika stabiili noin kokonaisuutena, mutta on joitakin viikonloppuja, jolloin on erittäin kiireistä. Sitten on taas hyvin hiljaisia viikonloppuja. Ehkä näiden hiljaisten viikonloppujen vuoksi emme ole edes huomanneet, että ihmisiä on kuollut enemmän kuin syntynyt”, hautaustoimistoyrittäjä Pasi Seunavaara sanoo.

Kouvola on tyypillinen muuttotappioalue. Nuoret muuttavat pääkaupunkiseudulle. Jäljelle jäävät vanhukset, jolloin on luonnollista, että ihmisä kuolee enemmän kuin syntyy.

”Vainajia tulee tulevaisudessa varmasti entistä enemmän, kun suuret ikäluokat alkavat poistua keskuudestamme. Muuttaako se jotenkin tätä hautaustoimistoelinkeinoa, on vielä vaikea sanoa”, Pasi Seunavaara sanoo.

Hautaustoimistot ovat pieniä perheyrityksiä

Hautaustoimistot ovat tyypillisesti pieniä perheyrityksiä, joissa työskentelee  1–4 henkeä. Monella hautaustoimistolla on myös muuta toimintaa, kuten kukkakauppa tai pitopalvelu.

Suomessa on noin 500 hautaustoimistoa. Määrä on pysynyt samana jo parikymmentä vuotta.

Onko Suomeen suunnitteilla hautaustoimistoketjuja?

”Niitä on Suomessa vuosien varrella ollutkin muutamia. Onhan myös toimistoja, joilla on usemapi toimipiste, mutta varsinaiset ketjut eivät ole menestyneet. Ihmiset haluavat palvelut läheltä ja he haluavat hyvin henkilökohtaista palvelua”, Ilkka Ollonen sanoo.

Ollonen uskoo, että hautaustoimistoyrittäminen pysyy samanlaisena tulevaisuudessakin eli palveluja tuottavat perheyritykset.

Liitossa on laskettu, että noin 100 vainajaa vuodessa pitää yrityksen jotakuinkin elinkelpoisena.

Perttalan hautaustoimisto sijaitsee Turussa.

© Marjo Tynkkynen / Otavamedia

Kuinka kallista on kuolla?

Monet ihmiset valittavat, että kuoleminen on kallista.

”Tällöin puhutaan ihmisen henkilökohtaisista valinnoista. On jokaisen henkilökohtainen asia, haluaako pitää muistotilaisuden, laittaa kuolinilmoituksen, haluaako ostaa halvan vai kalliin arkun, hankkiiko hautakiven ja niin edelleen.”

”Pakollisia kustannuksia ei oikeastaan ole kuin arkku, kuljetukset,  ja hautapaikoista perittävät maksut. Perunkirjoitus on sitten lakisääteinen.”

Nämä maksavat Ollosen mukaan edullsimmillaan noin 1000–1500 euroa, mutta muistotilaisuuksineen, kukkineen ja kuolinimoituksineen hinta kohoaa noin 4000 euroon.

”Nämä ovat valintoja, mutta ihminen valitsee niin kuin parhaimmaksi näkee. On ihmisiä, joilla ei ole ollut tapana järjestää perhejuhlia, silloin he eivät ilmeisesti järjestä mitään muistotilaisuuttakaan”, Ilkka Ollonen sanoo.

X