Suomen maine vakuuttaa – Politiikassa ja urheilussa venytään

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Päätoimittaja Erkki Meriluoto.
Päätoimittaja Erkki Meriluoto. © Tommi Tuomi/Otavamedia
Vaikeina hetkinä yhteydenpidon taidon ja jämäkkyyden arvo kansainvälisissä suhteissa korostuu, kirjoittaa päätoimittaja Erkki Meriluoto.

Mitä ne meistä suomalaisista siellä ulkomailla ajattelevat? Millainen Suomen maine on? Rehellisyyden nimissä ajatuksia tuskin on ainakaan enempää kuin meillä täällä muunmaalaisista keskellä tavallista arkeamme. Mutta koska asialla on mukava spekuloida, niin luotettakoon, että ne vähätkin ajatukset ovat varsin positiivisia.

Kansainvälisen politiikan mielikuvissa Suomen maine on luotettava. Viime vuosina kehuja on tullut erityisesti presidentti Sauli Niinistön ylläpitämien Venäjä-suhteiden vuoksi. Hän tarttui rohkeasti puhelimeen ja oli yhteydessä Vladimir Putiniin silloinkin, kun Ukrainan sota oli alkanut ja kun olimme kertoneet hakevamme Nato-jäsenyyttä.

Keskusteluissa Niinistön seuraajasta onkin muistettava, että presidentin kenties tärkein tehtävä jatkossakin on yhteydenpidon jatkaminen – vaikeina hetkinä sen taidon ja jämäkkyyden arvo korostuu. Sitä tarvitaan nyt myös Turkin Erdoğanin kanssa, joka lähti kaupanteon tielle.

Urheilun saralla sujuu

Luotettavuudesta ja kyvystä hallita tilanteita on vahvaa näyttöä myös urheilun puolelta. Kun ennen kysytiin, miksi ruotsalaiset aina venyvät, niin nyt suomalaiset ovat pystyneet samaan.

Jääkiekossa Suomi taisteli sekä olympia- että MM-kultaa. Ralliautoilussa nuori Kalle Rovanperä on osoittanut olevansa todella kovan luokan viilipytty. Hän on kääntänyt tiukat sekuntitaistelut voitokseen ja kestänyt kärjessä ajamisen paineet. MM-sarjan johto on alkukauden jälkeen vakuuttava.

F1-sarjassa paikoin kovaakin kritiikkiä saanut Valtteri Bottas on herännyt uuteen kukoistukseen Alfa Romeon ohjaimissa. Pikkutallin kilpurin ohjaimissa hän on haastanut jopa entistä tallitove­riaan Mercedeksen Lewis Hamiltonia.

Golfin Euroopan kier­tueella nähtiin puolestaan kevään komein suomalaisvenyminen, kun Kalle Samooja pelasi viimeisen kierroksen 8 lyöntiä alle ihannetuloksen. Kenttäennätys takasi nousun koko turnauksen voittoon. Myös tenniksessä pääsemme jännittämään Emil Ruusuvuoren, 23, palloralleja maailman huippuja vastaan vielä monia kertoja.

Kesä tulee sisältämään monia vääntöjä sekä politiikassa että urheilussa. Varmaa on, että suomalaiset kyllä hoitavat homman.

Lue myös: Karting vei William Alatalon maailmalle jo 12-vuotiaana – Nyt elää unelma formuloista: ”Ensin pitäisi päästä F1-tallin kuljettaja-akatemiaan”

William Alatalo ja perhe

Mimi ja Markku Alatalon pojista William (vas.) rakastaa autourheilua ja Daniel taidetta. Molempia kannustetaan tasapuolisesti. © Krista Luoma