Suomalaistaistelija löysi Syyrian Raqqasta Isisin mestaaman shakkipelin

Jaa artikkeli
Isisin jäljiltä löytyneen shakkipelin kaikkien ihmishahmoisten nappuloiden kaulat oli katkottu.
Isisin jäljiltä löytyneen shakkipelin kaikkien ihmishahmoisten nappuloiden kaulat oli katkottu. © Bagok Kullervo
Lähi-idän konflikteihin erikoistunut tutkija ei ihmettele suomalaistaistelijan löydöstä. Esineiden tärvelemisessä voi olla ripaus vanhanaikaista ääriuskonnollista symboliikkaa.

Marmorisella ikkunalaudalla on rivi shakkinappuloita. Kuninkailta, ratsumiehiltä, sotilailta ja muilta ihmistä esittäviltä pelihahmoilta on katkaistu pää. Vain tornit ovat saaneet pitää päänsä.

Kuvan on ottanut Bagok Kullervo -nimeä käyttävä suomalaistaistelija. Toisessa hänen ottamassaan kuvassa on Raqqan kaupungista Isisin eli Daeshin jäljiltä löytyneitä kristillisiä kirjoja, joista on ammuttu tuliaseella läpi.

”Raqqa on raunioina. Varsinkaan keskustasta ei löydy rakennusta, joka ei olisi vaurioitunut. Kaupungin rajoilla ihmiset palaavat jo koteihinsa ja jatkavat elämäänsä. Keskustasta tulleista siviileistä näkee, että he ovat kokeneet kovia. He ovat kuitenkin onnellisia päästessään pois sieltä”, Kullervo viestittää.

Kullervon edustama YPG on osa Yhdysvaltojen tukemia SDF-joukkoja, jotka ovat vallanneet suurimman osan Raqqasta. Satoja Isis-taistelijoita on antautunut koalitiolle. Syyrialaisia taistelijoita on myös vetäytynyt Raqqasta Deir-ez-Zorin alueelle, jota äärijärjestö vielä pitää hallussaan. Evakuoinnissa Isis on käyttänyt paikallisia asukkaita ihmiskilpinä.

Raqqassa on jäljellä 100‒200 ulkomaista taistelijaa, joita Yhdysvallat ei ole halunnut päästää ulos kaupungista.

”Raqqa on todennäköisesti ohi päivissä, ja me jatkamme toistaiseksi täällä. Viimeiset fanaatikot ovat vielä kaupungissa. Tämä on ihan veikkaus, mutta isolla osalla lienee tausta Ranskasta. Heillä on joukkoja, jotka käyvät radiokeskustelunsa ranskaksi”, Kullervo kertoo.

Kristittyjen uskonnollisten kirjojen läpi oli ammuttu tuliaseella.

Kristittyjen uskonnollisten kirjojen läpi oli ammuttu tuliaseella.  © Bagok Kullervo

Esineiden tärveleminen saattaa olla viesti

Lähi-idän konflikteihin erikoistunut tutkija Alan Salehzadeh näkee shakkipelin ja kirjojen tärvelemisessä mahdollista ääri-uskonnollista symboliikkaa.

”Shakkinappulan pää tarkoittaa shaahin päätä. Lähi-idässä johtajan antautuminen johtaa siihen että kaikki antautuvat. Pää on johtajan symboli ja Lähi-idässä johtajan karismalla ja uskonnollisella symboliikalla on suuri merkitys”, Salehzadeh sanoo.

Ääri-islamistit viljelevät tutkijan mukaan vanhaa traditiota, jonka mukaan ihmisestä ei saa tehdä kuvaa.

”Kun olin lapsi Iranissa, sekä sunnien että shiiojen alueilla oli valokuvaaminen kielletty. Ihmisen piirtäminen tai ihmisten kuvien ripustaminen seinälle oli haram eli kiellettyä”.

Kristillisten kirjojen läpi ampuminen taas juontaa juurensa islamin leviämiseen ja konfliktiin Lähi-idässä vaikuttaneen zarathustralaisuuden kanssa.

”Kun islam tuli Lähi-itään, sen hallitseva uskonto oli zarathustralaisuus. Zarathustralaisten kirjat olivat väärää kirjallisuutta. Ne lävistettiin miekalla. Isis teki saman uudestaan valloittaessaan alueita. Ääri-islamistit myös vastustavat kurdien viettämää newroz-juhlaa, johon kuuluva avotulien polttaminen juontaa juurensa zarathustralaisuudesta. He pitävät sitä syntinä”, Salehzadeh kertoo.

 

 

Pohjois-Syyrian YPG-joukoissa taistelevat suomalaiset Ariêl Servan ja Bagok Kullervo kuvattuna ennen Raqqan operaatiota. © Bagok Kullervo

Lisää aiheesta:

Suomalaiset taistelevat Isisiä vastaan Syyrian kurdien YPG-joukoissa: ”Erdoganin kannattajat lähettäneet tappouhkauksia”

Isisin johtohahmon kotoa ei löytynyt Koraania – islamilaisen valtion suunnitelma ei ollut uskonnollinen

Asettaako kurditaistelijoiden kouluttaminen Suomen konfliktiin Nato-maa Turkin kanssa? Viisi pointtia

X