Very Finnish Problems -kuvien tekijä Joel Willans sai suomalaiset nauramaan: ”Meemit ovat saaneet monet ymmärtäneet, kuinka hyvin asiat täällä ovat”

Jaa artikkeliTilaa Seura
Very Finnish Problems -meemit naurattavat suomalaisia sosiaalisessa mediassa.
Joel Willans löytää Suomesta ja suomalaisista vitsailtavaa vielä 16 vuoden asumisen jälkeenkin. Very Finnish Problems on kirvoittanut jo kaksi kirjaa ja kokonaisen internetyhteisön. Mikä meissä suomalaisissa nyt niin kauheasti ihmetyttää?

Sosiaalisessa mediassa suomalaisia ja Suomessa asuvia ulkomaalaisia naurattanut Very Finnish Problems-sivuston luoja Joel Willans avaa suomalaisten ongelmia meemien ja omien kokemusten kautta juuri ilmestyneessä kirjassaan More Very Finnish Problems (Gummerus).

Kirja jatkaa Willansin aloittamaa linjaa suomalaisen elämäntyylin ihmettelemisellä. Pelkästään meemikuvilla ei ole kuitenkaan 200 sivua täytetty, vaan kuvat enemmänkin täydentävät Willansin ajatuksia Suomesta ja suomalaisten elämäntavasta.

Salmiakkipizzan rinnalle mukaan on mahtunut tällä kertaa myös ajankohtaista pohdintaa siitä, miten suomalaiset käyttäytyivät kesällä, kun Yhdysvaltojen ja Venäjän presidentit vierailivat Suomessa.

© VeryFinnishProblems

”Ongelma numero 25: Kun ulkona on niin pimeää, ettet tiedä oletko nukkunut pommiin vai  liian vähän”

Joel Willans muutti Suomeen rakkauden perässä 16 vuotta sitten. Muuttopäätökseen vaikutti puolison lisäksi Suomen loppukesän lämpimät säät. Puoliso yritti kertoa, että elokuun lämmin sää ei ole normaalia, mutta optimisti Willans oli tehnyt päätöksensä pysyä Suomessa ainakin vuoden.

”Auringonpaiste vaikutti muuttopäätökseen aika paljon, vaikka loppujen lopuksi se onkin aika harvinaista täällä”, Willans naurahtaa.

Suomen säästä on kuitenkin tullut Willansin yksi lempiaiheista. Myös kirjailijan omat suosikit liittyvät säähän.

”Kirjassani yritin välttää sää-teemaa, mutta se osoittautui vaikeammaksi kuin luulin. Sää vaikuttaa niin kaikkeen Suomessa!”

Voisi luulla, että englantilaiseen säähän tottuneella ei olisi paljon vitsailun varaa, mutta Willansin mukaan sää Suomessa eskaloituu aivan eri tavalla, ja vuodenajat erottuvat toisistaan paremmin kuin Englannissa.

Sosiaalisessa mediassa suosituimmaksi on noussut meemi, joka pilaili lumimyrskyn kustannuksella. Suomessa ”tavallinen keskiviikon lumimyrsky” luokitellaan muualla ”Siperian myrskyksi” tai ”idän pedoksi”. Meemi levisi nopeasti myös esimerkiksi britannialaisen lehden Daily Mailin- uutisiin.

Joel Willians on mies vitsikkäiden suomi-meemien takana. © Sampsa Pärnänen Photography

”Ongelma numero 35: Kun sinulla on monta poliittista puoluetta valittavanasi”

Vaikka Willans on asunut Suomessa jo pitkään, hän ei vieläkään ymmärrä, miksi kaikkia ohjenuoria pitää täällä noudattaa.

”Ymmärrän järkevyyden asioiden takana, mutta minua ärsyttää yhä se, miten jokaista asiaa täytyy myös yksityisten ihmisten vahtia. Luulen, että se johtuu siitä, että luotatte valtioon eri tavalla kuin englantilaiset. Demokratia on myös teitä lähempänä, koska täällä kuka tahansa voi pyrkiä politiikkaan tai eduskuntaan.

Willians kertoo esimerkin, miten tovi sitten hän oli retkellä eräällä niemimaalla retkellä kavereiden kanssa. Kaveri alkoi sytyttää pientä retkikamiinaa, kun joku tuntematon tuli kertomaan heille, että se on kielletty.

”Sanoin hänelle, että olen tietoinen säännöstä, mutta päätin olla välittämättä siitä. Hän käyttäytyi kuin olisin sanonut jotain todella shokeeraavaa.”

Willans kuitenkin on alkanut arvostaa muutamia suomalaisen kulttuurin ehkä epätavallisiampiakin piirteitä, kuten hiljaisuutta.

” Yleensä englantilaiset eivät kestä hiljaisuutta esimerkiksi täydessä huoneessa ja tuntevat olonsa epämukavaksi. Nyt minä olen alkanut tottua siihen.”

Very Finnish Problems -meemien luoja Joel Willians tietää, mitä hiljaisuus merkitsee suomalaisille.

© VERYFINNISHPROBLEMS

”Ongelma numero 52: Kun kunnanvaakuna näyttää seitsemältä Donald Trumpin päältä”

Willans kertoo, että uusin kirja on suunnattu enemmän amerikkalaisille lukijoille. Se sopisikin varmasti sellaiselle, joka ei ole aikaisemmin tutustunut Williansin tuotantoon. Amerikkalaisuudesta kertoo ongelma numero 52, jossa on Nurmijärven vaakuna, joka esittää Aleksis Kiven seitsemää veljestä.

”Mitäköhän Aleksis Kivi tykkäisi tästä epäonnistuneesta vertauksesta, mutta ainakin yksi asia on varma, Trump olisi ollut fantastinen päähenkilö yhteen Aleksis Kiven komediaan”, toteaa Willans uudessa kirjassaan.

Willans kertoo olevansa ylpeä siitä, että sai nämä kaksi merkkihenkilöä yhdistettyä toisiinsa.

Meemeistään hän on saanut lähes aina positiivista palautetta.

”Suomalaiset eivät ole ehkä tietoisia, kuinka onnellisia he ovat asuessaan Suomessa. Monet ovat sanoneet, että vasta meemien kautta he ovat ymmärtäneet, kuinka hyvin täällä asiat ovat.”

Tosiaan kirjasta saakin sen kuvan, että suomalaisten ”ongelmat” liittyvät lähinnä vain sääilmiöihin, pahaan mustaan karkkiin ja miljooniin hyttysiin.

X