Suomalaisten tyytyväisyys elämään on ”järkyttävän korkealla tasolla” – Onnellisuustutkija: ”Panosta hyviin ihmissuhteisiin, se kannattaa”

Mikä tekee sinut onnelliseksi? Näin Seuran onnellisuuskyselyyn vastattiin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mikä tekee sinut onnelliseksi? Näin Seuran onnellisuuskyselyyn vastattiin.
(Päivitetty: )
Teksti:
Eeva Tala

Seuran onnellisuuskyselyn vastausten perusteella viisi tärkeintä onnen lähdettä ovat: terveys, lapset ja lapsenlapset, puoliso, ystävät sekä luonto.

Seuran onnellisuuskyselyssä terveys ja lapsenlapset toivat onnen useimmille.

© Otavamedia

Pyysimme psykologian emeritusprofessori Markku Ojasta kommentoimaan tuloksia. Hän on tutkinut onnellisuutta vuosikymmeniä.

Yllättääkö tulos?

”Ei yllätä yhtään. Nämä teemat tulevat aina esiin onnellisuuskyselyissä. Kysymyksen muotoilu saattaa hiukan muuttaa järjestystä. Jos kysytään toiveista, silloin rahaan liittyvät asiat ovat vahvemmin esillä. Tämä on oikeastaan paradoksi: rahaa toivotaan lisää vaikka lottovoiton muodossa, mutta sen onnellisuutta tuovaan merkitykseen ei sittenkään uskota.”

Ojanen jatkaa:

”Kun tutkitaan millaiset asiat suurissa otoksissa ovat onnellisuuteen yhteydessä, silloin hyvät ihmissuhteet saavat vahvoja yhteyksiä.”

Luonto lisää onnellisuutta

Onnellisuustutkija Ojasen mukaan koettu terveys, mieluinen työ ja koettu toimeentulo ovat myös yhteydessä onnellisuuteen.

”Objektiivisesti arvioitu terveydentila ja tulotaso eivät sen sijaan ole vahvassa yhteydessä onnellisuuteen. Onnelliset ihmiset arvioivat elämäntilanteensa hyväksi, vaikka eivät olisi erityisen terveitä ja varakkaita.”

Entä miksi luonto nousee viiden onnellisuutta tuovan asian kärkijoukkoon?

”Luonnossa liikkuminen kohottaa tutkitusti mielialaa, vaikka vaikutukset eivät olekaan yleensä kestäviä. Kun eletään lähellä kaunista luontoa, sillä on jonkin verran onnellisuutta edistävää vaikutusta”, Ojanen toteaa.

Koetaanko onnea vai ollaanko tyytyväisiä elämään?

Psykologian emeritus professori, onnellisuutta vuosikymmeniä tutkinut Markku Ojanen pitää suomalaisten elämään tyytyväisten tasoa ”järkyttävän korkeana”.

Tutkija kertoo tulleensa vuosien kuluessa kriittisemmäksi ilmoitettua tyytyväisyyttä kohtaan.

”Olemme toki plussan puolella, mutta mukana on myös onnellisuus- ja tyytyväisyyspakkoa. Kun kysytään, ei haluta kertoa, ettei tässä nyt niin onnellisia olla. Voi olla vaikea tunnustaa itselleenkään, ettei ole niin onnellinen.”

Ojasen mukaan ongelmana onnellisuustutkimuksissa on se, että onnellisuudella voidaan tarkoittaa lyhyen tai pitkän aikavälin onnellisuutta.

”Ihminen voi arvioida välittömiä, lyhytaikaisia tunnetiloja tai sitä, mitä elämä on antanut. Silloin on kyse tyytyväisyydestä elämään.”

Pohjoismaat kärjessä YK:n onnellisuusraportissa

YK:n onnellisuusraportissa painottuvat tutkijan mukaan nimenomaan ihmisten kokemukset yhteiskunnallisista oloista ja pitkän aikavälin kokemukset onnellisuudesta.

”Suomi on hyvinvointivaltio, ainakin vielä. Siinä mielessä tutkimus antaa oikean kuvan. Demokratia, tasa-arvo, luottamus, turvallisuus – hyvinvointivaltiossa on paljon hyviä asioita, jotka tukevat onnellisuutta. Tämä näkyy onnellisuusraportissa, sillä Pohjoismaat ovat kärjessä hyvin edustettuina.”

”Jos kysyttäisiin, ”millainen päivä oli eilen”, tulokset olisivat todennäköisesti toisenlaiset. Tällöin kärjessä olisivat Latinalaisen Amerikan maat. Näiden maiden kulttuureissa on jotain sellaista, mikä korostaa hetkessä elämistä.”

Suomalaisilla olisikin varmasti opittavaa siinä, miten ollaan onnellisia tässä hetkessä.

Panosta hyviin ihmissuhteisiin, se kannattaa

Markku Ojasen mukaan hyvien sosiaalisten suhteiden merkitys korostuu sekä lyhyen että pitkän aikavälin onnellisuuden kokemuksissa.

”Sosiaalisten suhteiden etuna on se, että tavattaessa rakkaita, toivottuja ihmisiä mieliala eli tunneonni kohoaa mutta mikä vielä tärkeämpää, hyvät sosiaaliset suhteet tuottavat myös tyytyväisyysonnea tekemällä elämästä aktiivista, mielekästä ja turvallista”, Ojanen sanoo.

 

 

X