Suomalaisten vaatimus Helsinkiin saapuville supervaltojen johtajille: Puhukaa Syyrian sodasta!

Jaa artikkeli
Huoli Syyrian sodasta nousi myös Seuran tekemässä katugallupissa 5.7.2018.
Huoli Syyrian sodasta nousi myös Seuran tekemässä katugallupissa 5.7.2018. © Tommi Tuomi / Otavamedia
Seura-lehden teettämän tutkimuksen mukaan yli 60 prosenttia suomalaisista haluaa, että Putin ja Trump puhuisivat Helsingin huippukokouksessa Syyrian sodasta.

Helsingissä järjestettävän huippukokouksen alla Seura teetti Taloustutkimuksella kyselyn. Suomalaisilta tiedusteltiin, mistä Trumpin ja Putinin pitäisi puhua Helsingissä. Vastaajille annettiin kymmenen vaihtoehtoa, joiden joukossa oli viime aikojen merkittävimpiä uutisaiheita: Ilmastonmuutos, maailmanlaajuinen kauppasota, Itä-Ukrainan sota, Pohjois-Korean ydinaseriisunta, Iranin ydinaseuhka…

Yksi vaihtoehto nousi selvästi ylitse muiden: ”Syyrian sodan lopettaminen”. Näin vastasi 61 prosenttia kyselyyn osallistuneista.

 

 

Syyrian sota on suurin mörkö

”Syyrian sota on se suurin mörkö maailmassa suomalaisten mielestä”, Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen tiivistää.

Raaka, vuosia kestänyt konflikti on selvästi järkyttänyt suomalaisia. Siviilien kärsimys on ollut paljon esillä mediassa. Pakolaisten liikehdintä on aiheuttanut uudenlaista ajateltavaa.

Suomalaiset haluaisivat sodan loppuvan, mutta Suomen tai EU:n omilla johtajilla ei ole vastauksia Syyrian konfliktin ratkaisemiseksi. Eurooppa seuraa väkivaltaa voimattomana sivusta. Pakolaisista puhutaan kuin luonnonkatastrofin uhreista.

”Suurvaltojen johtajilla on ainakin vaikutusmahdollisuuksia sodan kulkuun. Suomalaiset ymmärtävät tämän”, Rahkonen sanoo.

Toki on kokonaan toinen juttu, kiinnostaako Putinia puhua Syyrian sodan lopettamisesta.

”Jollain kauhealla tavalla ajateltuna Syyrian sota palvelee Venäjän tavoitteita. Venäjähän pyrkii horjuttamaan Euroopan yhtenäisyyttä. Pakolaiskriisi heikentää Eurooppaa ja ajaa sitä pois tasapainosta.”

Viime viikolla Yle uutisoi, kuinka Venäjä oli diplomaattilähteiden mukaan torjunut YK:n turvallisuusneuvoston viimeisimmän Syyria-lauselman. Sen tarkoitus oli taivutella presidentti Bashar al-Assadin hallinto auttamaan siviilejä Lounais-Syyriassa.

Myös ilmastonmuutos oli kansalaisten huolena Seuran tekemässä katugallupissa.

Turkulainen Juho Lähde, 23, pyytää, että presidentit keskustelevat ilmastonmuutoksesta. © Tommi Tuomi / Otavamedia

Avulla oli kiire, sillä sadattuhannet ihmiset olivat paenneet pommituksia. Avustuskuljetukset olivat jumittuneet läheiselle Jordanian rajalle.

Diplomaattilähteen mukaan turvallisuusneuvosto oli asiassa muuten yhtenäinen. Venäjä kaatoi esityksen veto-oikeudellaan. Tätä ennen Venäjä oli estänyt 12 kertaa YK:n toimet, jotka voisivat vahingoittaa maan liittolaista Syyriaa.

Kauppasota ja ilmastoasiat kokouslistalle

Seuran kyselyn perusteella toinen tärkeä keskustelunaihe olisi nopeasti kuumentuva kauppasota. Maailman johtajien puheet ovat koventuneet nopeasti viime kuukausien aikana. Viime viikolla Yhdysvaltain ja Kiinan välisessä tavarakaupassa otettiin käyttöön uudet, 25 prosentin tullit.

Donald Trump on jo ilmoittanut, että Yhdysvallat voi määrätä kiinalaisille tavaroille yli 500 miljardin dollarin tullimaksut. Summa vastaisi Yhdysvaltojen koko tuontia Kiinasta. Kiina on uhannut Yhdysvaltoja vastatoimilla. Myös Eurooppa on jo mukana kauppasodassa. Epävarmuus on alkanut heijastua osakemarkkinoille.

Toinen globaali puheenaihe, ilmastonmuutos, jakaa kyselyn perusteella miehiä ja naisia.

”Vain kolmasosa miehistä (34 %) pitää keskustelua ilmastonmuutoksen torjunnasta tärkeänä. Naisten kohdalla vastaava luku on melkein kaksi kolmasosaa (58 %)”, Rahkonen huomauttaa.

Huippukokouksen alla miehiä tuntuvat kiinnostavan enemmän kovat, sotilaalliset aiheet, joista moni painottuu Venäjään: Itä-Ukrainan sota ja Itämeren alueen sotilaallinen tilanne.

”Ehkä asevelvollisuus heijastuu näkemyksiin. Venäjä korostuu Suomessa sotilaallisena vastustajana. Ehkä miehet pitävät siksi niitä asioita tärkeinä”, Rahkonen miettii.

Puoluekanta vaikuttaa

Kyselyn taustatiedoissa kysyttiin, minkä puolueen ehdokasta vastaaja äänestäisi, jos eduskuntavaalit järjestettäisiin nyt. Puoluekanta vaikutti jonkin verran vastaajien mielipiteisiin. Vasemmistoliiton ja vihreiden kannattajien joukossa korostui tarve puhua ilmastonmuutoksesta. Vastaavasti kokoomuksen ja keskustan kannattajille kauppasota oli yhtä tärkeä aihe kuin Syyrian sota. Perussuomalaisten kannattajien mielestä kaikkein tärkein puheenaihe juuri nyt olisi Pohjois-Korean ydinaseriisunta.

Kokomuksen, kristillisdemokraattien ja perussuomalaisten äänestäjät nostivat Itämeren alueen sotilaallisen tilanteen tärkeimpien puheenaiheiden joukkoon. Noin puolet RKP:n ja sinisen tulevaisuuden  kannattajasta halusi, että Putin ja Trump keskustelisivat Itä-Ukrainan sodasta ja Venäjän roolista siinä.

Taloustutkimus Oy toteutti kyselyn 3.–4. heinäkuuta, ja siihen osallistui 1 093 suomalaista. Virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä.

Lataa koko tutkimus täältä (Excel-tiedosto).

X