Miten sinä olet muuttanut tapojasi näissä arkisissa asioissa? – Suomalaisten ylikulutuspäivä on jumittanut jo liki 20 vuotta

Perjantaina 31.3. suomalaiset ovat kuluttaneet koko vuoden edestä uusiutuvia luonnonvaroja. Muutos nykyiseen kulutuskulttuuriin syntyy ennen kaikkea ajatusmalleja muuttamalla, asiantuntija sanoo. Myös tulevilla kansanedustajilla on suuri vastuu.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

WWF:n neuvonantaja muistuttaa, että ylikuluttamisen lopettaminen ei ole pieni asia mutta täysin toteutettavissa.

Perjantaina 31.3. suomalaiset ovat kuluttaneet koko vuoden edestä uusiutuvia luonnonvaroja. Muutos nykyiseen kulutuskulttuuriin syntyy ennen kaikkea ajatusmalleja muuttamalla, asiantuntija sanoo. Myös tulevilla kansanedustajilla on suuri vastuu.
Teksti: Anni Niittylahti

Suomalaisten ylikulutuspäivä on pysynyt lähes 20 vuotta maalis-huhtikuun tienoilla, vaikka tietämyksemme aiheen tiimoilta onkin kasvanut. WWF:n suojelun neuvonantaja Jussi Nikula näkee asian rakenteellisena ongelmana, johon pystytään pureutumaan parhaiten lainsäädäntö- ja yritystasolla.

Yksilön vastuuta ei tule kuitenkaan unohtaa.

”Tässä pätevät vanhat neuvot, että jokainen voi syödä kasvispainotteisesti, autoilua voi korvata arkiliikunnalla ja asumisen suhteen pienemmät neliöt sekä maltillinen ostokäyttäytyminen”, Jussi Nikula sanoo.

Hän haastaa ajattelemaan tulevaisuutta, jossa voidaan entistä paremmin pysyen kuitenkin maapallon rajoissa.

”Ympäristöahdistus helpottaa ja on turvaa tulevaisuuteen, kun ilmasto- ja luontokatokriisi eivät paina päälle. Myös terveys mahdollisesti paranee kasvavan arkiliikunnan ja terveellisen kasvisruon ansiosta.”

WWF:n neuvonantaja painottaa, että ylikuluttamisen lopettaminen ei ole pieni asia, mutta sanoo sen olevan täysin toteutettavissa.

Tähänkin mennessä luonnolle kestävämpiä tekoja on tehty onnistuneesti, kuten lisätty tuulivoimaa sähköntuotannossa ja kasvisruokavaihtoehtoja kauppojen hyllyille, hän muistuttaa.

”Ei ne vielä ole riittäviä asioita, mutta juttuja tapahtuu. Muutos on jo täällä.”

Ylikulutuspäivä

iStock

Tulevan eduskunnan vastuu

Joulukuussa Montrealissa järjestetyssä YK:n luontokokouksessa Suomi sitoutui toimimaan luontokadon pysäyttämiseksi vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteiden toimeenpano jää kuitenkin tulevan eduskunnan harteille.

Eri ympäristöjärjestöt perehtyivät suurimpien eduskuntapuolueiden kantoihin asiaan liittyen.

Järjestöjen kyselystä selviää, että Vihreät, Vasemmistoliitto, Kristillisdemokraatit ja Kokoomus ovat valmiita asettamaan tavoitteen luonnonvarojen kulutuksen vähentämiselle.  SDP ja Keskusta eivät ottaneet asiaan ollenkaan kantaa, kun taas RKP ja Perussuomalaiset olivat asiaa vastaan.

”Kuluttajalle kestävien ratkaisujen pitäisi olla halvimpia ja helpoimpia ratkaisuja. Tulevan eduskunnan tulee siis päättää, että luonnonvarojen käytölle asetetaan riittävä hinta”, Jussi Nikula sanoo.

Lue myös: Ekologi Katariina E. M. Vuorinen ihmisen hyvyydestä: ”Olisi tärkeää yhteiskunnallisesti hyväksyä, ettemme yhtäkkiä muutu kovin korkeamoraalisiksi”

Katariina E. M Vuorinen

Katariina E. M. Vuorisen mielestä kulutta­mista ja uuden ostamista pitäisi suitsia. ”Korjaamista ja tavaroiden käytettynä hankkimista pitäisi tukea, jotta ne eivät olisi kuluttajille liian kalliita vaihtoehtoja.” © Jonne Räsänen

X