Sukkalankoja, piparminttupastilleja ja virkistävää lukemista – Yritykset jakavat yllätyspaketteja palvelutaloihin: ”Koemme iloa, että voimme jotenkin helpottaa vanhusten olemista eristyksissä”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Käsillä tekeminen ja hyvä seura rentouttavat. Siksi Arjen iloksi -ylätyspaketeissa on muun muassa sukkalankaa ja mukavia seurapelejä.
Käsillä tekeminen ja hyvä seura rentouttavat. Siksi Arjen iloksi -ylätyspaketeissa on muun muassa sukkalankaa ja mukavia seurapelejä. (Kuvituskuva) Kuva: iStock
Joukko suomalaisyrityksiä halusi muistaa sekä hoitajia että ikäihmisiä vaikeassa tilanteessa. Arjen iloksi -kampanja yhdistää kaksi tavoitetta: se tukee suomalaista työtä ja piristää heikommassa asemassa olevien arkea eristyksen keskellä.

Arki uhkaa käydä pitkäveteiseksi ja yksinäiseksi palvelutalojen asukkaille, kun koronaeristystä on jatkunut kolmatta kuukautta, läheiset eivät voi käydä, eikä oikein mihinkään pääse virkistymään.

Eikä työ ole helppoa poikkeusoloissa hoitajillakaan. Siksi joukko yrityksiä lähti Suomalaisen Työn Liiton johdolla miettimään, kuinka eristysarkea voisi piristää.

Syntyi ajatus Arjen iloksi -kampanjasta, joka toimittaa yllätyspaketin palvelutalojen asukkaiden ja työntekijöiden iloksi.

Yksi mukaan lähteneistä yrityksistä on Novita, joka lahjoitti kampanjalle noin 4000 kerää luumunpunaisia, harmaansävyisiä, luonnonvalkoisia, farkunsinisiä ja hunajankeltaisia sukka- ja yleislankoja. Vastuullisuusteeman mukaisesti langat on valmistettu kierrätysmateriaalista.

”Neulominen hillitsee kipua ja ahdistusta, rentouttaa, kohentaa mielialaa ja estää masennusta. Neuloessa yksinäisyyden tunne lievenee, ja se auttaa kipeisiin ja jäykkiin lihaksiin ja helpottaa reumaa”, kertoo Novitan toimitusjohtaja Daniela Yrjö-Koskinen.

”Koemme iloa siitä, että voimme jotenkin helpottaa vanhusten olemista eristyksissä.”

Arjen iloksi -kampanjasta voi keskustella sosiaalisessa mediassa tunnisteilla #arjeniloksi ja #vastuullisuusteko.

Arjen iloksi -kampanjasta voi keskustella sosiaalisessa mediassa tunnisteilla #arjeniloksi ja #vastuullisuusteko. Kuva: Suomalaisen Työn Liitto

Sukkalankojen lisäksi paketeista löytyy muun muassa Finlandia Candyn piparminttupastilleja, Otavamedian aikakauslehtiä, Plastexin soppakauhoja ja Kimble-seurapelejä.

Yhteensä 425 yllätyspakettia toimitetaan Suomalaisen Työn Liiton jäsenyrityksien pyörittämiin palvelutaloihin tämän viikon aikana. Lisäksi senioriasunnoissa asuville ikäihmisille toimitetaan 5800 rasiallista suklaakonvehteja.

Kampanja muistuttaa suomalaisen työn tärkeydestä

Kampanjan kätilönä toimi Suomalaisen Työn Liitto, joka kehitti ideaa eteenpäin omasta vastuullisuusteko -kampanjastaan, jonka tarkoituksena on tukea suomalaista työtä.

Suomalaiset yritykset ovat korona-aikana ahtaalla, ja ainut tapa pitää yritykset pystyssä on ostaa niiden tuotteita ja palveluita.

”He lähtivät Suomalaisen Työn Liitossa miettimään, miten turvattaisiin, että työ säilyy suomalaisissa yrityksissä. Yhdessä pohdimme, miten sitä työtä voisi kohdentaa haavoittuviin ryhmiin, ja siitä syntyi ajatus, että kampanjan kohteena voisivat olla suomalaiset ikäihmiset”, kertoo kampanjan yhteistyökumppanin, Vanhustyön keskusliiton, toiminnanjohtaja Anni Lausvaara.

Korona-arki on ollut vaikeaa aikaa vanhusten lisäksi myös hoitajille. Asiakkaat ovat lähes poikkeuksetta riskiryhmää, oman alan työehtosopimusneuvottelut ovat painaneet päälle ja puute suojavarusteista on herättänyt huolta. Moni hoitaja onkin kysynyt, arvostetaanko heidän työtään.

Vaikka suurimmat huolenaiheet ratkotaan päättäjien pöydissä, yritysmaailma voi aina lähettää terveisensä ja muistuttaa, että hoitajien tekemää työtä arvostetaan suomalaisten keskuudessa.

”Haluamme muistaa vanhusten kanssa työskentelevää henkilöstä. Tämä on pieni symbolinen muistutus siitä, että heitä ajatellaan palvelutalojen ulkopuolellakin. Halusimme laittaa pienen iloisen tervehdyksen heille arkeen.”

Yllätyspaketissa on mukana palvelutalojen asukkaille ja hoitajille myös maistuvia pikku herkkuja: munkkeja ja makeisia.

Yllätyspaketissa on mukana palvelutalojen asukkaille ja hoitajille myös maistuvia pikku herkkuja: munkkeja ja makeisia. Kuva: iStock

Lue myös: Marja-Leena Helminen, 71, tuo iloa ikäihmisten arkeen: ”Kun tekee positiivisia asioita, saa itsekin hyvän mielen”

X