Suomen ensimmäiset neloset saivat koko kansan huomion, mutta onnellisten lehtikuvien takana oli toinen todellisuus

Jouppilan neloset esiteltiin suomalaisille 1950-luvulla idyllisissä lehtikuvissa. Helena Jouppila kertoo nyt totuuden nelosten lapsuudesta, josta oli idylli kaukana.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kuva vastasyntyneistä nelosvauvoista levisi lehtien välityksellä koko Suomeen kesällä 1951.

Jouppilan neloset esiteltiin suomalaisille 1950-luvulla idyllisissä lehtikuvissa. Helena Jouppila kertoo nyt totuuden nelosten lapsuudesta, josta oli idylli kaukana.
Teksti:
Milla Ollikainen

Helena Jouppilan ja hänen kolmen veljensä syntymä 10. kesäkuuta 1951 Seinäjoen kauppalan synnytyslaitoksella oli iso uutinen. Hätäkasteessa nimensä saaneet Helena, Martti, Erkki ja Jorma olivat ensimmäiset Suomessa eloonjääneet neloset. Heidän syntymästään kerrottiin Yleisradiossa koko kansalle.

Tartuntatautien pelossa neloset eristettiin omaan sairaalahuoneeseen. Edes Hilkka-äiti ei saanut nähdä heitä eikä olla läsnä edes hätäkasteen hetkellä. Hilkka näki vauvansa ensimmäisen kerran kymmenen päivän kuluttua lähtiessään kotiin, ja silloinkin vain lasiseinän takaa.

Neloset pääsivät kotiin vasta yhdeksän kuukauden ikäisinä.

Suomen ensimmäiset elossa selvinneet neloset saivat valtavasti mediahuomiota 1950-luvulla. Suomen Kuvalehti julkaisi kesällä 1952 kuvia vuoden täyttäneistä nelosista. Hilkka ja Eino Jouppilan sylissä lapset Helena, Martti, Erkki ja Jorma. Lehti kertoi, että ”Helena jo tavoittelee sanoja, ’äiti’ tulee aivan selvästi”.

Suomen ensimmäiset elossa selvinneet neloset saivat valtavasti mediahuomiota 1950-luvulla. Suomen Kuvalehti julkaisi kesällä 1952 kuvia vuoden täyttäneistä nelosista. Hilkka ja Eino Jouppilan sylissä lapset Helena, Martti, Erkki ja Jorma. © UA Saarinen / JOKA / Museovirasto

Koti oli iso pohjalaistalo Isossakyrössä. Talon toisessa päässä asuivat Hilkka ja Eino ja toisessa päässä Einon veli perheineen. Yläkerrassa asuivat Einon vanhemmat.

Hilkka ja Eino olivat avioituneet kaksi vuotta aiemmin, ja neloset olivat heidän esikoisensa. Hilkka oli lasten syntyessä 29-vuotias – aikaan nähden iäkäs ensisynnyttäjä.

Jouppilan neloset kiinnostivat suomalaisia pitkään

Ensimmäisistä elinvuosistaan Helenalla ei ole juuri muistikuvia. Valokuvissa hän on veljineen aina kauniisti puettu, ja muutenkin kuvat näyttävät idyllisiltä. Mutta ne otettiin julkisuutta varten; Jouppilan neloset kiinnostivat suomalaisia vielä pitkään syntymänsä jälkeenkin.

Helena Jouppila muutti viime vuoden lopulla takaisin Isoonkyröön, missä nelosveljet ovat lähellä ja pikkusisko asuu naapurissa. Silloin tällöin hän käy vanhempiensa haudalla. ”Ajattelen joskus, että nyt siellä haudassa he ehkä elävät parhainta vaihettaan.”

Helena Jouppila kertoo omasta ja veljiensä lapsuudesta juuri ilmestyneessä kirjassa Neloset. © Studio Street Oy

Hilkalle ja Einolle tulvi kaikenlaista apua ja lahjoituksia, osittain julkisuuden ansiosta.

”Se on jälkikäteen koskettanut. Suomi oli silloin vielä köyhä maatalousvaltainen maa, mutta ihmiset antoivat vähästänsä”, Helena Jouppila sanoo.

Ihmisten auttamishalun ajatteleminen lämmittää.

Muistot äidistä ovat sen sijaan kylmiä kouria.

Vielä aikuisenakin ne kulkivat kintereillä, valmiina hyökkäämään, jos vaikkapa joku vieras tunnisti Helenan yhdeksi Jouppilan nelosista. Niistä tilanteista Helena halusi aina nopeasti pois.

Hän ei olisi halunnut muistaa.

Sisarussarjan ainoaa tyttöä Helena Jouppilaa äiti suorastaan vainosi.

Miksi Helena ei halunnut muistella lapsuuttaan? Miten ja miksi äiti suorastaan vainosi sisarussarjan ainoaa tyttöä? Lue koko juttu Seurasta numero 6/2020 tai digilehdestä!

Seuraa Seuraa Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä!

X