Suomen irakilaiset äänestävät helatorstaina – Kuka uhkailee vaalien järjestäjiä väkivallalla?

Kansainväliset ennakkoäänestykset järjestetään ensi kertaa Irakin lähetystöjen ulkopuolella. Suomessa vaalihuoneisto on Helsingin Jollaksessa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Irakin vaalien Suomen ennakkoäänestys järjestetään entisessä SOK:n koulutuskeskuksessa Helsingin Jollaksessa.

Kansainväliset ennakkoäänestykset järjestetään ensi kertaa Irakin lähetystöjen ulkopuolella. Suomessa vaalihuoneisto on Helsingin Jollaksessa.
Teksti:
Miikka Järvinen

Irakin parlamenttivaalien kansainväliset ennakkoäänestykset järjestetään 10.–11.5.2018. Varsinainen vaalipäivä Irakissa on lauantai 12. toukokuuta.

Tämän kevään vaaleissa kansainväliset ennakkoäänestykset järjestetään ensimmäistä kertaa Irakin lähetystöjen ulkopuolella.

Vaalit järjestää IHEC eli Independent High Electoral Comission, hallituksen ulkopuolinen vaalikomissio. Se on vuokrannut vaalihuoneiston Helsingin Jollaksesta, entisen SOK:n koulutuskeskuksen tiloista.

Edellisissä vaaleissa 2014 Suomen irakilaiset äänestivät maan suurlähetystössä Helsingin Kulosaaressa.

IHEC:n edustaja on parhaillaan Suomessa valvomassa vaalien järjestämistä. Kulosaaressa sijaitseva Irakin suurlähetystö taas tarjoaa komissiolle ja sen rekrytoimille vaalityöntekijöille logistista apua.

Vaalikomission Suomessa tarvitsemat varat tulevat Bagdadista lähetystön tilien kautta.

Lähetystö on ilmoittanut vaalien järjestämisestä poliisille, ulkoministeriölle sekä irakilaisille äänioikeutetuille, joita on IHEC:n mukaan Suomessa 7 170.

Kansanäänestystä Irakin Kurdistanin itsenäistymiseksi juhlittiin myös Helsingissä 22.9.2017.

Vaalihumua Helsingin Kansalaistorilla 22.9.2017, kun Suomen kurdit juhlivat kansanäänestystä Irakin Kurdistanin itsenäistymiseksi. © Miikka Järvinen / Otavamedia

Uhkauksia Facebookissa

IHEC:n palkkaama suomenirakilainen työntekijä Ishak Al-Kirssan kertoo, että Irakin vaalien Suomen ennakkoäänestyksen Facebook-sivun ylläpitäjät ovat saaneet arabiankielisiä viestejä, joissa uhataan väkivallalla.

”Viesteissä on uhattu, että älkää järjestäkö äänestystä tai me tulemme sinne ja rikomme kalusteet teidän päähänne. Sellaista vihapuhetta. Viestien lähettäjät ovat olleet Suomesta käsin toimivia anonyymeja tilejä. Sävystä olen itse päätellyt, että uhkausten takana on ollut baathisteja”, Al-Kirssan kertoo.

Seura ei ole saanut pyynnöistä huolimatta nähtäväkseen uhkausviestien sisältöä.

Vaalien Facebook-sivun julkisissa kommenteissa haukutaan Irakin poliitikkoja varkaiksi ja kinastellaan siitä, kannattaako äänestää lainkaan, kun mikään ei kuitenkaan muutu.

Toiset taas kannustavat pettyneempiäkin äänioikeutettuja äänestämään, sillä vain äänestämällä voi vaikuttaa.

”Ihmiset ovat todella kyllästyneitä politiikkaan, se näistä kirjoituksista näkyy”, Al-Kirssan sanoo ja tarkentaa, ettei uhkauksia ole ilmestynyt vaalien julkiselle Facebook-sivulle.

Onko näistä uhkausviesteistä ilmoitettu poliisille?

”En tiedä, onko niistä ilmoitettu samalla kertaa, kun äänestyksen paikasta ja ajankohdasta ilmoitettiin poliisille. Se ei ole minun vastuullani”, Al-Kirssan sanoo.

Ruutukaappaus Irakin vaalien Facebook-sivulta

Irakin vaalien suomalaisen Facebook-sivun kommenteissa haukutaan poliitikkoja mutta myös kannustetaan äänestämään, jotta asiat maassa muuttuisivat. © Ruutukaappaus Facebook, OCV Finland

Poliisi: Vaalihuoneisto diplomaattisen koskemattomuuden piirissä

Lähetystöjen turvallisuusyhteistyöstä vastaava Helsingin poliisin viestintäjohtaja, ylikomisario Juha Hakola, onko poliisiin otettu yhteyttä Irakin vaalien turvallisuuteen liittyen?

”Kyllä. Poliisille on tullut tieto järjestettävistä vaaleista. Sitä, keneltä pyyntö tuli, en voi kertoa. Kaikki vieraiden valtioiden turvallisuuteen liittyvät yksityiskohdat ovat salassa pidettävää tietoa. Kun meille tulee pyyntö, toimimme sen mukaan.”

Entä jos Suomen maaperällä järjestettävien vieraan valtion vaalien takana oleva organisaatio ei ole suurlähetystö vaan muu organisaatio, kuten Irakin parlamenttivaalien tapauksessa IHEC?

Vuokratun tilan suhteen poliisi noudattaa samaa Wienin yleissopimuksen mukaista diplomaattista koskemattomuutta kuin lähetystöjen omien tilojen tai vaikka suurlähettilään asunnon kohdalla.

”Poliisi saa mennä lähetystöjen tiloihin ainoastaan lähetystön pyytäessä. Vaalien järjestämisessä lähetystön ulkopuolella ei ole suomalaisittain mitään uutta. Joitakin vuosia sitten vastaava tilaisuus järjestettiin hotellissa, mutta en ota kantaa siihen, mikä valtio oli kyseessä”, Hakola tarkentaa.

Tavallisesti edustustot ilmoittavat poliisille järjestettävistä vaaleista tai muusta tilaisuudesta ja poliisi valvoo turvallisuutta tapahtuman ulkopuolella, riippumatta siitä järjestetäänkö se suurlähetystössä vai muualla.

”Esimerkiksi Venäjän edellisten vaalien aikaan olimme näkyvästi läsnä Helsingin Kaivopuistossa, Tehtaankadun lähetystön ympäristössä. Ilmoituksen pohjalta poliisi tekee tapauskohtaisesti uhka-arvion ja reagoi siihen”, Hakola sanoo.

X