Suomen karmein tuhopoltto ja maratoonaava aivovammapotilas – vakuutuspetosten maailma on karmea ja surkuhupaisa

Vakuutuspetos on usein traaginen, mutta joskus myös surkuhupaisa tapaus. Finanssialan keskusliiton turvallisuudesta ja vahingontorjunnasta vastaava johtaja Risto Karhunen listasi viisi eri syistä mieleen jäänyttä suomalaista vakuutuspetosta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vakuutuspetos voi joskus päättyä karmeasti.

Vakuutuspetos on usein traaginen, mutta joskus myös surkuhupaisa tapaus. Finanssialan keskusliiton turvallisuudesta ja vahingontorjunnasta vastaava johtaja Risto Karhunen listasi viisi eri syistä mieleen jäänyttä suomalaista vakuutuspetosta.
(Päivitetty: )
Teksti:
Milla Ollikainen
Rikkinäinen auto

Vakuutuspetos voi joskus päättyä karmeasti. © Colourbox

1. Suomen karmein vakuutuspetos: Tampereen tuhopoltto

Suomen karmein vakuutuspetos, tai oikeastaan sen yritys tapahtui Tampereella marraskuussa 2010. Pizzerian tuhopoltto vei kolmen samassa kerrostalossa asuneen ihmisen hengen. Lisäksi viisi ihmistä loukkaantui, ja palosta aiheutui 7-8 miljoonan euron vahingot.

”Se oli Euroopankin mittakaavassa harvinaisen törkeä juttu”, Risto Karhunen sanoo. 

Palo oli sytytetty hieman yli sadantuhannen euron vakuutuskorvausten toivossa. Pizzerian omistajat ja palon sytyttäjät, yhteensä neljä miestä, saivat 9-11 vuoden vankeustuomiot.

2. Muistamaton IT-mies

Vakuutusyhtiö sai korvausvaatimuksen mieheltä, joka kertoi olevansa englantilaisen it-firman ainoa työntekijä Suomessa. Hänet oli löydetty kaatuneena lenkkikamppeissa jollain tavalla itsensä loukanneena. Tapauksen jälkeen hän hankki lääkärintodistuksen, jonka mukaan hänellä oli aivovamma. Hän väitti menettäneensä muistinsa ja joutuvansa elämään keltaisten lappujen varassa.

Vakuutusyhtiö kiinnitti kuitenkin huomiota siihen, että keltaisten lappujen varassa elävä mies tuntui kuitenkin tietävän ihmeen tarkkaan omat oikeutensa. Tutkimuksissa selvisi, että mies oli itse ostanut edustamansa yrityksen ja maksanut itselleen palkkaa pari vuotta ennen petokseen ryhtymistä. Ensimmäisen vakuutuskorvauksen saatuaan hän oli ostanut urheiluauton.

”Laiskanpulskea nuorimies yritti siis tehdä raha-automaatin loppuelämäksi.”

Mies tuomittiin väärien tietojen antamisesta kahden vuoden vankeuteen, jota hovioikeus alensi neljällä kuukaudella. Vankilaan mies ei päätynyt, koska presidentti armahti hänet.

3. Maratoonaava aivovammapotilas

Turkulainen fysikaalisen hoitolaitoksen pitäjä kertoi vakuutusyhtiölle kaatuneensa Thaimaassa ja saaneensa aivovamman, josta oli lääkärintodistus. Yhtiö kuitenkin selvitti, että samaan aikaan kun nainen nosti vakuutuskorvauksia ja pysäköi invakortilla, hän jatkoi edelleen hoitolaitoksen pitämistä ja juoksi maratoneja.

Epäilyjen vuoksi vakuutusetsivä vieraili hoitolaitoksessa, mutta petoksen laajuus paljastui vasta kotietsinnässä. Nainen piti kotonaan hoitolaitoksen toista, todellista varauskirjaa, josta selvisi, että hän teki töitä edelleen täysipäiväisesti.

Hoitolaitoksen pitäjä tuomittiin petoksistaan kahden vuoden vankeusrangaistukseen.

4. Autonromun vierittäjät

Helsinkiläinen mieskolmikko yritti niin sanotusti myydä vanhan auton vakuutusyhtiölle. He päästivät auton vierimään keskellä yötä Kalliossa mäen päältä kohti tien päässä sijainnutta kiviaitaa.

Pahaksi onneksi vierivän auton eteen sattui risteyksestä ajamaan eräs eläkkeellä oleva apteekkari.

”Sitten huomattiin, ettei autossa ole lainkaan ohjaajaa.”

Tilanne aiheutti sivullisille hengenvaaraa, mutta miehet selvisivät teostaan sakoilla. 

5. Hallinpolttajat

Paikalle sattunut ohikulkija teki keskellä yötä hälytyksen teollisuushallin tulipalosta. Poliisi tutki syttymissyytä muun muassa kahden poliisikoiran avulla. Niistä toinen, nuori Cyttä-koira merkitsi palon syttymispaikan.

Pitkään kestäneissä tutkimuksissa selvisi, että palo oli aiheutettu sytyttämällä sisälle asetettu auki leikattu bensakanisteri ulkopuolelta käsin, seinässä olleen reiän läpi.

Teollisuushallin omistajat tuomittiin 1,7 miljoonan euron korvauksiin. Asian hovioikeuskäsittely on kesken.

”Ilman sitä ohikulkijaa halli olisi todennäköisesti palanut niin pahoin, että syttymissyy olisi jäänyt arvoitukseksi.”

X