Suomen Neito tekee paluun vuosien jälkeen! Tavoitteena on kansainväliset kauneuskilpailut vuonna 2023: ”Haetaan klassisen kaunista Suomen Neitoa”

Perinteikäs Suomen Neito -kauneuskilpailu nähdään taas vuonna 2023. Tarkoituksena on herätellä henkiin perinteikkäät missikilpailut, jonka voittaja lähetetään edustamaan Suomea maailmalle.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ensimmäiset Suomen Neito -ehdokkaat ryhmäkuvassa 24.5.1952. Armi Kuusela kilpaili numerolla 8.

Perinteikäs Suomen Neito -kauneuskilpailu nähdään taas vuonna 2023. Tarkoituksena on herätellä henkiin perinteikkäät missikilpailut, jonka voittaja lähetetään edustamaan Suomea maailmalle.
Teksti:
Jesse Raatikainen

Suomen Neitoa ei ole valittu viiteentoista vuoteen, mutta ensi vuonna kauneuskilpailu tekee paluun.

Pyrkimyksenä on herättää henkiin klassinen, vanhan ajan mukainen missikilpailu. Suomen Neito sopii tähän pitkän historiansa vuoksi.

”Kohderyhmämme ovat keski-ikäiset ja vanhemmat, jotka ovat katsoneet näitä klassisia missikisoja televisiosta 1990-luvulla ja jo aiemmin. Klassiset uimapukukierrokset olisivat mukana, mutta olemme myös miettineet kierrosta, jossa esitellään vanhoja suomalaisia kansallispukuja”, uutta Suomen Neitoa luotsaamassa oleva yrittäjä, Miss Maailma -kisoissa kilpaillut Linnea Aaltonen kertoo.

Ensimmäinen Suomen Neito valittiin Helsingin Kalastajatorpalla vuonna 1952. Järjestäjät toivovat, että myös ensi vuoden finaalin voisi järjestää siellä. 70 vuotta sitten Armi Kuusela kruunattiin ensimmäiseksi Suomen Neidoksi. Kilpailu nosti aikoinaan julkisuuteen myös 17-vuotiaan Lenita Airiston, jolle Aaltonen on sukua.

Lenita Airisto

Vuonna 1954 Suomen Neito -kilpailun voitti 17-vuotias Lenita Aulikki Airisto Helsingistä. © Skoy

”Lenita on isäni puoliserkku. Hän on ollut minulle yksi inspiraation lähde, kuten myös muut vanhan ajan missit. Muistan, kuinka pikkutyttönä ihailtiin Miss Suomia ja Suomen Neitoja. Lenita on hieno, rautainen nainen”, Linnea Aaltonen sanoo.

Vuosikymmenten kestomissit

Nykyään on monia kauneuteen liittyviä televisio-ohjelmia, jotka ovat pääasiassa realitysarjoja. Ennen missikisoilla ei ollut haastajia, mikä korosti niiden merkitystä.

Nykypäivänä sarjoista nousee esiin pääasiassa nopeasti julkisuudessa pyrähtäviä henkilöitä, kun taas ennen missikisoista nousi isoja nimiä, Linnea Aaltonen pohtii.

Monista misseistä tuli pitkään julkisuudessa vaikuttaneita henkilöitä, ja ennen vanhaan missejä seurattiin.

”Suurin ero muihin missikilpailuihin on ehkä siinä, että emme ole ajatelleet painottaa niin paljon sosiaaliseen mediaan. Monet missikilpailut tähtäävät nuorempaan kohderyhmään. Sosiaalinen media ei ole se viestintämuoto, millä haluamme tätä kilpailua tuoda esiin. Kun kohderyhmä on vanhemmat ihmiset, kisaa tehdään niistä lähtökohdista”, Aaltonen kertoo.

Seura oli mukana vuonna 1952

Myös Seuralla on historiaa Suomen Neidon kanssa. Seura oli mukana järjestämässä ensimmäistä kauneuskilpailua yhdessä Sotainvalidien veljesliiton kanssa. Uudessa Suomen Neito -kilpailussa Seura ei ole mukana.

Ensi vuoden Suomen Neito -kilpailu rahoitetaan sponsoritoiminnalla, mutta vielä Aaltonen ei voi paljastaa taustalla vaikuttavia tahoja.

”Olemme vasta lähdössä liikkeelle tämän kilpailun kanssa, mutta on siellä kyllä jo yhteistyökumppaneita hankittu.”

Armi Kuusela

Kun Armi Kuusela vuonna 1952 kruunattiin Miss Universumiksi, suomalaiset pitivät voittoa todisteena hänen – ja ylipäänsä suomalaisen naisten – kauneudesta. © YHTYNEET KUVALEHDET OY/KUVA-ARKISTO

Lue myös: Armi Kuuselan kruunaus Miss Universumiksi vahvisti suomalaisten kuuluvan ”länsimäiseen rotuun” – Näin kauneuskilpailut nähtiin rotutieteen edistäjänä

Uuden Suomen Neidon haku on käynnissä

Uuden Suomen Neidon haku on jo alkanut verkossa täytettävän lomakkeen kautta. Semifinalistit julkistetaan myöhemmin.

Minkälaiset kriteerit Suomen Neidon valinnalle on asetettu?

”Kilpailussa haetaan klassisen kaunista Suomen Neitoa. Tuomaristohan hänet valitsee, joten on vaikea sanoa, mitkä heidän kriteerinsä ovat. Peruskriteerit määräytyvät ison kansainvälisen kilpailun mukaan, jonne Suomen Neito on tarkoitus lähettää.”

Linnea Aaltonen ei voi vielä kertoa, mistä kansainvälisestä kilpailusta on kyse.

Kuka on tarpeeksi suomalainen hakeakseen mukaan kisaan?

”Suomalaisuus määritellään sen pohjalta, mitä kansainvälinen kilpailu asettaa ehdoksi. Nekin säännöt voivat vaihdella vuosittain. Täytyy katsoa, mitä rajoitteita kansainvälisellä kilpailulla ensi vuonna on. Pitäisikö olla esimerkiksi syntyperäinen suomalainen, että voi edustaa Suomea kansainvälisessä kilpailussa.”

Lopullisen voittajan valitsee kovatasoinen ammattilaisista ja julkisuuden henkilöistä koostuva raati.

Herää silti ikuisuuskysymys: kuinka kauneuden voi määritellä?

”Kauneushan on katsojan silmässä. Voittajan päättää tuomaristo, jonka kauneusihanne on heidän omissa silmissään. Totta kai oletan, että tuomaristo ajattelee sitäkin, kuka olisi hyvä suomalainen edustamaan myös maailmalla”, Linnea Aaltonen sanoo.

Lue myös: Armi Kuusela oli jo 17-vuotiaana Suomen uuden ajan symboli – Painoivatko Miss Universum -valinnan taustalla sittenkin poliittiset syyt vuonna 1952?

Armi Kuusela voitti Miss Universum -kilpailun vuonna 1952.

Armi Kuusela voitti Miss Universum -kilpailun vuonna 1952. © Yhtyneiden Kuvalehtien kuva-arkisto/SKOY.

X