Suomen Sisun kokoomuslainen tiedottaja: ”Tiedän useita, jotka ovat kokoomuksessa mukana.”

Kokoomuksessa on henkilöitä, jotka ymmärtävät Jussi Halla-ahoa ”hyvinkin korkealle”, sanoo Suomen Sisun hallituksessa istuva Kristian Viding.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Suomen Sisun jäsenistä löytyy perussuomalaisten lisäksi keskustan, kokoomuksen ja sosiaalidemokraattien jäseniä.

Kokoomuksessa on henkilöitä, jotka ymmärtävät Jussi Halla-ahoa "hyvinkin korkealle", sanoo Suomen Sisun hallituksessa istuva Kristian Viding.
(Päivitetty: )
Teksti:
Mikael Vehkaoja

Jussi Halla-ahon valinta perussuomalaisten puheenjohtajaksi nosti pintaan poliittisen arvokeskustelun, joka kulminoitui Suomen Sisuun ja sen edustamaan ajatusmaailmaan.

Suojelupoliisin mukaan Suomen Sisu on ryhmä, joka tuo esille äärioikeistolaisia ajatuksia. Joukko perussuomalaisia on Sisun jäseniä. Siinä pähkinänkuoressa syy, miksi Juha Sipilä (kesk) ja Petteri Orpo (kok) eivät halunneet samaan hallitukseen Halla-ahon kanssa.

”Se (arvopohja) on kuin kuminauha, joka kompromisseissa venyy. Nyt todettiin, että ollaan liian kaukana”, Sipilä sanoi.

Kuminauha oli venytetty vanhan perussuomalaisen puolueen kanssa ääriasentoon. Halla-ahon käsissä se olisi katkennut.

”Kyse on siitä, hyväksyykö perussuomalaiset länsimaiset ja ihmisyyteen liittyvät arvot yleensä”, Orpo komppasi pääministeriä.

Heti perään joukko keskustan ja kokoomuksen vaikuttajia tuli julkisuuteen vakuuttelemaan, etteivät arvot ole kauppatavaraa.

”Ihmisarvon ja vähemmistöjen puolustamisen, suvaitsevaisuuden ja sydämen sivistyksen arvot on kirjoitettu niin syvälle Kokoomuksen ytimeen, että emme voi olla samassa hallituksessa näitä arvoja kyseenalaistavien tai jopa suorastaan vastakkaisia arvoja ajavien tahojen kanssa”, bloggasi Jan Vapaavuori.

Tuohtuneesta keskustelusta unohtui, että Sisun jäsenistä löytyy myös keskustan, kokoomuksen ja sosiaalidemokraattien jäseniä.

Yksi heistä istuu Suomen Sisun hallituksessa.

Kristian Viding liittyi kokoomukseen kymmenen vuotta sitten. Viime vuodet Viding on toiminut aktiivisesti kokoomuslaisen kansanedustaja Wille Rydmanin taustajoukoissa. Samaan aikaan Viding on toiminut Suomen Sisun johtotehtävissä, ensin pari vuotta piiripäällikkönä Uudenmaan piirissä, jossa toiminta oli ”varsin aktiivista”. Nykyään Viding vastaa koko Suomen Sisun sisäisestä tiedotuksesta ja viestinnästä.

”Minun työhöni kuuluu yhteydenpito Suomen Sisun keskusjohdon ja pari vuotta sitten perustettujen piirien välillä”, Viding itse kertoo.

Työnsä puolesta Vidingillä on hyvä käsitys siitä, mitä Sisun ”kentällä” tapahtuu.

Kristian Viding vastaa Suomen Sisun tiedotuksesta © Suomen Sisu

Vapaavuoren tukijoukoissa

Kristian Viding on ollut jo pitkään vakuuttunut Wille Rydmanin kyvyistä.

”Tutustuin häneen monta vuotta sitten ja totesin, että mähän oon ton jätkän kanssa ihan samaa mieltä joka asiasta. Lähdin tukemaan hänen kampanjaansa.”

Viding oli mukana Rydmanin taustajoukoissa, kun hänet valittiin kokoomusnuorten puheenjohtajaksi vuonna 2010.

”Sen jälkeen se kokoomusnuorten meininki muuttuikin oikeistolaisemmaksi, huomattavasti enemmän mua miellyttävään suuntaan”, Viding sanoo.

Vidingin ja Rydmanin yhteistyö jatkuu edelleen. Viime keväänä Ilta-Sanomat uutisoi, kuinka Viding ahkeroi tekemässä vaalityötä yhdessä Rydmanin avustajan kanssa. Rydman ajoi innokkaasti Jan Vapaavuorta Helsingin pormestariksi.

Wille Rydman tunnetaan kriittisistä maahanmuuttoa koskevista kommenteista. Vuonna 2015 hän antoi Verkkouutisille haastattelun , jossa hän sanoi pitävänsä ”monikulturismia” huonona yhteiskunnallisena ideologiana ja sen päämääriä epätoivottavina: ”Minusta maahanmuuttajien tulisi pikemminkin sopeutua uuteen yhteiskuntaan kuin säilyttää alkuperäinen identiteettinsä muuttumattomana”, Rydman sanoi.

Kristian Vidingin korviin Rydmanin sanoma kuulostaa tutulta.

”Toki samansuuntaista ajattelua on paljon Suomen Sisussa. Puhutaan kuitenkin kansallismielisestä järjestöstä. Yksi meidän tavoitteemme on vaalia kansallista yhtenäisyyttä.”

Wille Rydman on myös yksi harvoja kokoomuslaisia, jotka ovat puolustaneet Jussi Halla-ahoa julkisesti. Viime viikolla Rydman kirjoitti Verkkouutisissa otsikolla Yhteistyöhön on kyettävä Jussi Halla-ahonkin kanssa:

”Yhteistyötä Halla-ahon kanssa on vastustettu toinen toistaan hähmäisemmillä perusteilla. On kerrottu, että kyse on liberaalin demokratian puolustamisesta, ihmisarvon jakamattomuudesta ja luovuttamattomista ihmisoikeuksista. Nämä voisivat olla argumentteja, jos Halla-aho olisi vaatinut jotain sellaista poliittista toimenpidettä, joka konkreettisesti murentaisi mainittuja arvoja. Tällaista en kuitenkaan ole havainnut.”

Kristian Viding vahvistaa, että kaikki kokoomuslaiset eivät jaa puoluejohdon käsitystä Halla-aholaisista arvoista.

”Kokoomuksessa on paljon sellaisia ihmisiä kuin minä, joilla on neutraali kuva Halla-ahosta. Meidän on vaikea ymmärtää Halla-ahon demonisointia. Osa saattaa jopa ymmärtää hyvinkin korkealle Halla-ahoa. Hän on tuonut poliittiseen keskusteluun aiheita, joista oma puolue on yrittänyt hyvin pitkään vaieta.”

Kokoomuksen Wille Rydman on puolustanut Jussi Halla-ahoa julkisesti. © LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINEN

Suomen Sisun kokoomuslaiset

Vastaavasti Suomen Sisun riveissä on kokoomuslaisia.

”Meillä on paljon jäseniä, jotka eivät ole lainkaan poliittisesti aktiivisia. Aktiivisista suuri osa on perussuomalaisia. Mutta tiedän useita, jotka ovat esimerkiksi kokoomuksessa mukana.”

Kristian Viding ei kerro, kuuluuko Wille Rydman Suomen Sisuun.

”Minun tietääkseni ei. Mutta Suomen Sisun jäsenrekisterit eivät ole julkisia. Hän kertoo varmaan itse, jos haluaa.”

Seura tavoitti Wille Rydmanin puhelimitse.

”En kuulu Suomen Sisuun, enkä ole koskaan osallistunut sen nimisen järjestön toimintaan”, Rydman sanoo.

Poliittista teatteria

Kristian Viding sanoo seuranneensa hämmentyneenä viimeaikaista keskustelua. Politiikan ykkösrivi esittää, ettei heillä ole mitään tekemistä sisulaisten arvojen kanssa.

”Koko kuvio tuntuu keljulta ja epäreilulta. Tuossa on takuulla kyse poliittisesta teatterista, missä pyritään tällaisilla lausunnoilla oikeuttamaan tiettyjä poliittisia ratkaisuja”, Viding epäilee.

Halla-aholaisuuden demonisoinnista on tullut Suomessa jokamiehen oikeus. Mutta samalla kun likasanko kaadetaan joka päivä tuttuun osoitteeseen, keskustelusta unohtuu, että maahanmuuttokriittisiä ja rasistisia voimia löytyy myös muista puolueista.

Pelaaminen mielikuvilla hyödyttää puolueita ja mediaa. Mutta se ei vie maahanmuuttokeskustelua eteenpäin. Jos keskusta ja kokoomus myöntäisivät, että niiden omissa riveissä on maahanmuuttokriittisiä, jopa rasistisia kannattajia, ehkä maahanmuuttokeskustelussa päästäisiin käsiksi oikeisiin rakenteellisiin ongelmiin.

Siihen asti on tyydyttävä pateettisiin juhlapuheisiin ja poliittisten irtopisteiden keruuseen.

Juttua on muokattu 21.6.17 kello 16.10. Lisätty Wille Rydmanin kommentti.

Juttua on muokattu 22.6.17 klo 11.20. Poistettu Rydmanin eduskunta-avustajan nimi, koska ”hän ei ole poliittinen toimija”.

X