Suomen tunnetuin irakilainen äänestää helatorstaina: ”Äänensävystäni kuulet, että olen varautunut”

Konfliktinratkaisujärjestö CMI:n neuvonantaja Hussein al-Taee sanoo Irakin vaalijärjestelmän suosivan suuria puolueita ja koalitioita vähemmistöjen kustannuksella.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Hussein al-Taee

Konfliktinratkaisujärjestö CMI:n neuvonantaja Hussein al-Taee sanoo Irakin vaalijärjestelmän suosivan suuria puolueita ja koalitioita vähemmistöjen kustannuksella.
(Päivitetty: )
Teksti:
Miikka Järvinen

Suomen ja Irakin kaksoiskansalainen, CMI:n neuvonantaja Hussein al-Taee uskoo demokratian mahdollisuuksiin Irakissa. Muita keinoja maassa on jo kokeiltu, kuten vuonna 2003 syrjäytetyn diktaattorin Saddam Husseinin ja Baath-puolueen aikana.

”Nämä ovat Irakissa viidennet isot vaalit. Se tarkoittaa, että Irakiin on kasvanut kokonainen sukupolvi vaalien ja äänioikeuden aikana. Se juurruttaa kansaan ajatuksen, että valta vaihtuu pääministeriltä toiselle sen perusteella, mikä on ääntenlaskennan tulos”, al-Taee sanoo.

Irakilaisten al-Taee toivoo valitsevan ehdokkaansa muilla perusteilla kuin oman etnisen tai uskonnollisen taustansa perusteella. Kysyntää on ehdokkaille, jotka pystyvät ajamaan kansallisia intressejä.

1001 Iraqi Thoughts -organisaation tuoreen tutkimuksen mukaan 17 prosenttia irakilaisista ei kuitenkaan aio äänestää tulevissa vaaleissa. Syitä on monia.

Kieltäytyjistä 63 prosenttia ei koe löytäneensä sopivaa ehdokasta, 20 prosenttia ei luota vaalien rehellisyyteen ja 14 prosenttia ei ole rekisteröitynyt.

Irakin vaalit 2018

63 prosenttia äänioikeutetuista, jotka ovat päättäneet jättää äänestämättä, eivät ole mielestään löytäneet sopivaa ehdokasta. © Ruutukaappaus, 1001IraqiThoutghts.com

Pääministeri Haider al-Abadilla on Irakissa 60 prosentin kannatus.

Pääministeri Haider al-Abadilla on Irakissa 60 prosentin kannatus. © Ruutukaappaus, 1001IraqiThoughts.com

”Äänensävystäni kuulet, että olen varautunut”, al-Taee sanoo.

”Irakin vaalilaki ei anna tarpeeksi mahdollisuuksia vähemmistöille. Järjestelmä suosii suuria puolueita ja koalitioita. Se tarkoittaa, että suurilla on paremmat resurssit saada näkyvyyttä mediassa. Irakin media ei ole riippumaton, vaan se on suurempien puolueiden hallinnassa.”

Esimerkkinä suurista koalitioista on nykyinen pääministeri Haider al-Abadi, jota tukee 60 prosenttia vastaajista. Hänen edustamaansa Tahalof- eli Voitto-koalitiota kannattaa 1001 Iraqi Thoutghtsin kyselyyn vastanneista 24 prosenttia.

Toisella sijalla olevan Sa’iroon-koalition kannatus on vain kahdeksan prosenttia.

Irakin pääministerin Haider al-Abadin koalition kannatus on kilpailijoihin nähden ylivoimainen.

Irakin pääministerin Haider al-Abadin koalition kannatus on kilpailijoihin nähden ylivoimainen. © Ruutukaappaus, 1001IraqiThoughts.com

Suomessa 7 170 irakilaista äänioikeutettua

Irakin vaalien kansainväliset äänestykset järjestetään 10.–11.5.2018 ensimmäistä kertaa suurlähetystöjen ulkopuolella.

Suomessa asuu Irakin ulkoministeriön tietojen mukaan 7 170 irakilaista äänioikeutettua.

Vaalien järjestämisestä sekä Irakissa ja sen rajojen ulkopuolella vastaa IHEC eli Independent High Electoral Comission, joka on Irakin parlamentin valitsema mutta hallituksesta riippumaton vaalikomissio.

”Siinä mielessä IHEC muistuttaa Suomen Yleisradiota, että sillä on parlamentaarinen valvonta, mutta se ei ole pääministerin alainen”, al-Taee sanoo.

Irakin pääministeri Haider al-Abadi on kritisoinut IHEC:tä siitä, että se ei ole sataprosenttisesti riippumaton ja sen jäsenistön valintaprosessi on kyseenalainen.

Samalla pääministeri on vakuuttanut Irakin parlamentin tukevan komission työtä, koska rauhanomaiset vaalit Irakissa on asetettava etusijalle.

Vaalikomissioon liitetyt ristiriidat ovat myös al-Taeen tiedossa.

”IHEC valitsee omat toimitsijansa. Se muodostuu hallituspuolueiden mutta myös opposition edustajista, jotka historiallisesti on valittu oman puolueväen kautta, ja myös nepotismia esiintyy”, al-Taee sanoo.

”IHEC on kuitenkin sen verran hajautettu, että se edustaa omalla tavallaan sitä, mikä Irakin poliittinen kenttä tällä hetkellä on.”

Al-Taeen mukaan juuri IHEC on antanut ohjeen järjestää kansainväliset ennakkoäänestykset suurlähetystöjen ulkopuolella, ja irrallaan hallituksen valvomista poliittisista elimistä.

”En tiedä todellista syytä tähän.”

”Irakin suurlähetystö pyysi minulta epävirallisesti tukea, mutta ei minusta ole heille juuri apua. IHEC:llä on Suomessa oma edustajansa paikalla, eikä lähetystö puutu järjestelyihin. Komissio on rekrytoinut vaalivirkailijoita ja vuokrannut hotellista vaalihuoneiston. Kaikki vaikuttaa hyvin järjestetyltä päällisin puolin.”

IHEC:n Adnan Hammo esittelee Irakin vaalien 2018 Helsingin äänestyksen tulevaa äänestyspaikkaa.

Irakin vaalikomissio IHEC:n Adnan Hammo esittelee tulevaa äänestyspaikkaa Helsingin Jollaksessa. © Miikka Järvinen / Otavamedia

Öljyssä on Irakin tulevaisuus

Irakin Suomen-suurlähettiläs Matheel Al-Sabti kertoo Seuralle, että IHEC:n päätös järjestää kansainväliset ennakkoäänestykset suurlähetystöjen ulkopuolella voi olla yritys vahvistaa vaalikomission riippumattomuutta.

IHEC on hallituksen ulkopuolinen komissio”, Al-Sabti sanoo.

”Ulkoirakilaisten äänestykset se päätti järjestää lähetystöjen ulkopuolella, koska lähetystöt kuuluvat Irakin hallituksen valvontaan. Ehkä heillä oli epäluuloja, että hallituksen työntekijät yrittävät vaikuttaa äänestykseen.”

Irakin Suomen-suurlähettiläs Matheel Al-Sabti

Irakin Suomen-suurlähettiläs Matheel Al-Sabti. © Miikka Järvinen / Otavamedia

Irakin vaaleissa valitaan sekä parlamentti, pääministeri että presidentti. Suurimman äänisaaliin saava koalitio nimittää pääministerin, jolla on eniten valtaa.

Seuraavaksi suurimmat koalitiot saavat nimittään parlamentin puhemiehen ja presidentin. Erillisiä presidentinvaaleja ei järjestetä.

”Meidän systeemimme on erilainen kuin Suomessa. Tällä hetkellä Irakin pääministeri on šiia, presidentti on kurdi ja puhemies sunni. Šiialaiset ovat maassa enemmistö, joten tiedämme että pääministerin tehtävä menee šiiojen koalitiolle, mutta emme tiedä kuka virkaan valitaan”, Suomen-suurlähettiläs al-Sabti kertoo.

Tulevaisuuden kysymyksistä suurin on sen infrastruktuurin jälleenrakentaminen, joka tuhoutui hallituksen joukkojen ja kurdien taistelussa Isisiä eli Daeshia vastaan.

”Ihmiset odottavat nyt poliitikoilta paljon, että Mosulin koulut ja talot rakennetaan uudestaan”, al-Sabti jatkaa.

Optimismiin Irakin tulevaisuudesta antaa al-Sabtin mukaan sekä ISISin kukistuminen että öljyn hinnan myönteinen kehitys.

”Kun Haider al-Abadi valittiin pääministeriksi vuoden 2014 vaalien jälkeen, Daesh oli voimissaan. Pääministerillä ei ollut mitään mahdollisuuksia, koska valtion varat olivat loppu. Raakaöljyn hinta oli 45 dollaria tynnyriltä. Nyt hinta on yli 65 dollaria. Sen suhteen tulevaisuus näyttää hyvältä, että meillä on rahaa rakentaa maa uudelleen.”

Vain irakilaisia vaalivalvojiksi Suomessa

IHEC:n Suomen edustaja Adnan Hammo esitteli Seuralle tulevaa vaalihuoneistoa, joka on vuokrattu Helsingin Jollaksesta, entisen SOK:n koulutuskeskuksen tiloista.

IHEC:n edustaja Adnan Hammo tuli Badgadista Helsinkiin järjestämään Irakin vaalien Suomen ennakkoäänestystä.  © Miikka Järvinen / Otavamedia

Pohjakerroksen avaraan halliin perustetaan kahdeksan äänestyspistettä, joista jokaiseen palkataan omat vaalivalvojansa. Vaalijärjestelmä poikkeaa suomalaisesta huomattavasti.

”Jokaisen äänioikeutetun täytyy todistaa henkilöllisyytensä kahden eri asiakirjan avulla. Jos äänioikeutetulla on vaikka Irakin henkilöllisyystodistus, sen lisäksi pitää olla vaikkapa kansalaisuustodistus tai suomalainen henkilökortti”, Hammo kertoo.

Vaaleja valvoo IHEC:n Suomesta palkkaama henkilöstö. Kantasuomalaisia tai kansainvälisiä vaalivalvojia tilaisuuteen ei tule.

”Vaalivalvojaksi kelpuutettavalla henkilöllä täytyy olla irakilainen henkilöllisyystodistus tai vähintään oleskelulupa maassa”, Hammo täsmentää.

Niin Suomen kamaralla kuin ollaankin, tulevat vaalit järjestetään Irakin pelisääntöjen mukaan.

”Jokaisella irakilaisella puolueella, joilla on Suomessa edustajia, on mahdollisuus palkata vaalivalvojiksi kahdeksan henkilöä, yksi kuhunkin äänestyspisteeseen. Tarkkaa valvojien määrää en voi kertoa, mutta Suomessa toimii kuudesta seitsemään irakilaista puoluetta”.

Entä mistä Irakin vaaleissa tänä keväänä äänestetään? Mitkä ovat tärkeimmät poliittiset kysymykset?

”Vastaan ainoastaan kysymyksiin, jotka eivät koske poliittisia aiheita.”

X