Suomessa naisten sijoittamisaktiivisuuden ero miehiin on Pohjoismaiden pienin – ”Tämä mansplainaus kannattaa unohtaa”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
© iStock
Suomessa 42 prosenttia miehistä kertoo sijoitavansa, kun taas naisilla osuus on 30 prosenttia.

Suomessa sukupuolten sijoittamisaktiivisuus eroaa vähiten Pohjoismaista, kertoo Danske Bankin taloudellinen mielenrauha -tutkimus. Suomessa miehistä kertoo sijoittavansa 42 prosenttia, kun naisilla osuus on 30 prosenttia.

Suomalaisnaiset sijoittavat toiseksi eniten pohjoismaalaisista naisista.

Aktiivisempia naissijoittajia löytyy vain Ruotsista

Ruotsissa 38 prosenttia naisista sijoittaa, mutta siellä miesten ja naisten erot ovat suuremmat kuin Suomessa. Ruotsalaismiehistä sijoittajia on 51 prosenttia.

”Suomalaisnaiset ovat etenkin viime vuosina lähteneet aktiivisesti perehtymään sijoittamiseen, ja tämä varmastikin heijastuu näihin lukuihin. Ruotsalaisnaisten sijoittaminen selittyy paljolti maan yleisellä sijoittamisinnolla. Kaikista ruotsalaisista 44 prosenttia kertoo sijoittavansa, kun Suomessa tämä osuus jää 36 prosenttiin”, sanoo Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipelto.

Kivipelto pitää sijoittamista myös naisille hyvänä tapana varautua yhä pitenevään elämään.

”Naisten pienemmät ansiot selittävät varmasti osittain eroa miesten ja naisten välillä. Matalammat ansiot kuitenkin myös tarkoittavat matalampaa eläkettä samalla, kun naiset tyypillisesti elävät pidempään. Tässä yhtälössä pitkäaikainen sijoittaminen voi olla hyvä apu naiselle”, Kivipelto sanoo.

“Sijoittajina naisten vahvuus on rauhallisuus, harkittu riskinotto hosumisen sijaan”

 Tutkimuksen mukaan tänä vuonna 54 prosenttia suomalaisnaisista aikoo säästää ja sijoittaa. Tästä kuitenkin valtaosa jää tilillesäästämiseksi.

Vain 11 prosenttia aikoo sijoittaa osakkeisiin ja 21 prosenttia rahastoihin. Tutkimuksessa sai valita useita vaihtoehtoja.

Kivipellon mukaan tilille säästäminen on hyvä alku sijoittamiselle.

“Ongelma on kuitenkin se, että nykyisillä koroilla inflaatio uhkaa syödä tilillä olevia säästöjä. Siksi sijoitussuunnitelma ja riittävän pitkä sijoitusaika olisivat iso askel eteenpäin.”

Suomalaismiehistä taas yli viidennes aikoo sijoittaa osakkeisiin ja yli neljännes rahastoihin.

”Sijoituspuhe on edelleen järkyttävän miehistä, jossa kerskutaan omasta osaamisesta syntyneillä onnistumisilla ja jätetään kertomatta epäonnistumiset. Tämä mansplainaus kannattaa unohtaa, hahmottaa oma osaaminen ja tarpeet ja tarvittaessa hakea neuvontaa sijoitussuunnitelman tekemiseen. Sijoittajina naisten vahvuus on rauhallisuus, harkittu riskinotto hosumisen sijaan.”

X