”Suomi ei noussut sillä, että Jussi heilutti kuokkaansa suolla entistä ahkerammin, vaan sillä, että Jussi sai Zetorit ja Ponsset”

”Tekoäly on keskeinen osa parempaa ihmisen maailmaa, mutta paljon oppimista se vaatii meiltä kaikilta”, kirjoittaa Esko Valtaoja Seuran kolumnissa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kirjoittaja on avaruustähtitieteen emeritusprofessori ja tieteen kansantajuistaja, joka on julkaissut useita teoksia.

"Tekoäly on keskeinen osa parempaa ihmisen maailmaa, mutta paljon oppimista se vaatii meiltä kaikilta", kirjoittaa Esko Valtaoja Seuran kolumnissa.
(Päivitetty: )
Teksti: Esko Valtaoja

Vuosituhannen vaihteen maailmanloppu meni pieleen, Planeetta X ei törmännyt maapalloon ja Jeesuksen toinen tuleminenkin näkyy vain lyhtypylväissä. Taas tarvitaan uusi maailmanloppu. Nyt profeettojen ykkössuosikki on tekoäly. Se tekee meistä selvän, vakuuttavat niin Elon Musk, Yuval Noah Harari kuin ammattiliitotkin.

Jos käy oikein hyvä tuuri, niin koneet vain pistävät meidät kilometritehtaalle. Todennäköisesti mennään kuitenkin Terminaattorin ja Matrixin viitoittamalla tiellä, ja koko Homo sapiens romutetaan toivottoman vanhanaikaisena ja epämuodikkaana mallina.

Taisteltuani päiväkausia ylivoimaista tekoälyä vastaan alan uskoa, että peli on todellakin menetetty. Edinburghin Airbnb-kämppäämme kontrolloi herätyskellon kokoinen termostaatti. Ongelma on se, että vempaimessa on oppiva tekoäly, joka uskoo tietävänsä, missä olemme ja mitä haluamme.

Ensimmäisenä iltana asunto oli jääkylmä. Lopulta onnistuin säätämään termostaatin 22 asteeseen. Se ei selvästikään pitänyt siitä ja ilmoitti näin tapahtuvan aikaisintaan kahden tunnin päästä. Yöllä heräsin saunassa ja menin katsomaan: 29 astetta, loisti tekoäly tyytyväisenä.

Seuraavat päivät yritin ohjelmoida termostaattia. Turhaan, koska se oli jo päättänyt, mitä milloinkin tarvitsemme. Lämpömittari sahasi ylös ja alas. Muistelin kaiholla aikoja, jolloin lämmönsäätö tarkoitti patterin hanan veivaamista. Lopulta otin oppia Kubrickin Avaruusseikkailusta ja purin omin pikku kätösin koko ohjelmoinnin: klik, klik, klik. Siitä saat ja siitä ja siitä!

No, idea on mainio: tekoäly, joka säästää jopa neljänneksen lämmityskustannuksista, koska hanat pannaan pienemmälle, kun nukutaan tai ei olla kotona ja suuremmalle, kun istutaan paikallaan telkkua katsomassa, ja niin edelleen. Tekoäly varmaan toimii, mutta tämä sapiens-käyttöliittymä tarvitsee päivitystä.

Siinä taitaa olla suurin tulevaisuuden haasteemmekin. Todella älykkäitä koneita emme saa vielä aikoihin. Ensiksi meidän täytyisi ymmärtää, mitä omissa aivoissamme tapahtuu, ja siinä olemme tuskin edes alussa. Koneista tulee yhä fiksumpia ja tehokkaampia palvelijoita, mutta ei kilpailijoita.

Suomi ei noussut sillä, että Jussi heilutti kuokkaansa suolla entistä ahkerammin, vaan sillä, että Jussi sai Zetorit ja Ponsset. Niiden käyttö vaati enemmän osaamista, mutta opettelu kannatti. Tekoäly on keskeinen osa parempaa ihmisen maailmaa ja myös maailman pelastamista fiksummalla teknologialla, mutta paljon oppimista se vaatii meiltä kaikilta. Tekoäly ei pistä meitä kilometritehtaalle vaan koulunpenkille.

Esko Valtaoja on avaruustähtitieteen emeritusprofessori Turun yliopistossa.

X