Suomi haluaisi aidata itärajaa sikarutolta – Tanskan 11 miljoonan euron sika-aita näyttää jo tehottomalta

Suomi tutkii, voiko itärajalle rakentaa villisikojen esteeksi aidan. Tanskan vastaavasta aitahankkeesta paljastui, ettei se takaa sikaruton pysäyttämistä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Suomen villisioista valtaosa on tullut maahan Venäjän rajan yli.

Suomi tutkii, voiko itärajalle rakentaa villisikojen esteeksi aidan. Tanskan vastaavasta aitahankkeesta paljastui, ettei se takaa sikaruton pysäyttämistä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Petri Korhonen

Afrikkalaisen sikaruton maahantulo villisikojen kautta pelottaa Pohjoismaiden viranomaisia yhä enemmän. Taudin löytyminen aiheuttaisi meillä sikaloiden joukkosulkemisia ja tuotantoeläinten hätäteurastuksia.

Maa- ja metsätalousministeriö on pyytänyt Luonnonvarakeskusta ja Eviraa tutkimaan pikaisesti, voisiko itärajan yli tulevien villisikojen kulkureittejä sulkea erityisellä sika-aidalla. (Asiasta kertoi ensimmäisenä Maaseudun Tulevaisuus -lehti.)
Aikaa selvitystyölle ei ole paljon, vain vuoden loppuun asti.

”Emme ota selvityksessä kantaa aidan rakentamiseen tai sen kustannuksiin liittyviin asioihin, vaan keskitymme ekologisiin vaikutuksiin. Vielä meillä ei ole vastausta siihen, kuinka tehokkaasti aidalla voidaan torjua afrikkalaisen sikaruton leviämisriskiä”, sanoo Luonnonvarakeskuksen ohjelmapäällikkö Sirpa Thessler.

Tutkijoiden varovaisuus on perusteltua. Kaakonkulmalle rakennettava aita olisi joka tapauksessa hätäratkaisu, ja ilmeisen kallis sellainen. Maailmaltakaan ei ole saatavana kovin paljon hyviä kokemuksia juuri tämän kaltaisista eläinesteistä.

Tanska kokeilee aitaa 68 kilometrin matkalla

Euroopan sianlihajätti Tanska päätti kesällä vastaavista toimista sikaruton pysäyttämiseksi, ja saa nyt rankkaa kritiikkiä hätiköinnistään.

Maan parlamentti hyväksyi esityksen 68 kilometriä pitkän sika-aidan rakentamisesta Saksan ja Tanskan rajalle. Ensi vuonna rakennettava, 11 miljoonaa euroa maksava aitaus kulkisi Tanskan itärannikolla osittain myös vedessä.

Mereen laskettavien puomien ja poijuverkkojen pitäisi estää Saksasta tulevien uimarisikojen maihinnousua, mutta tätä pidetään mahdottomana. Sioille jää laiva- ja veneliikenteen tarvitsemien aukkojen takia paljon puomittamattomia vesialueita, joiden kautta ne pääsevät rantautumaan yhtä helposti kuin ennenkin.

Rakennustöiden alkaminen on vielä epävarmaa. Muun muassa Maailman Luonnon Säätiö WWF uhkaa valittaa aidan saamista kaavoitus- ja ympäristöluvista EU-komissioon. Järjestön mielestä rakennushanke on valmisteltu hätäisesti ja vastoin EU:n luonnonsuojeluperiaatteita.

Puolitoistametrinen, hirviaitaa muistuttava rakennelma vaarantaa muiden eläinten pesintää ja liikkuvuutta, eikä esteen tehosta ole mitään takeita.

Vastustajien mielestä aita tehdäänkin vain rajojen sulkemista vaatineiden populistipoliitikkojen lepyttämiseksi.

Ihminen on yhtä paha ruton levittäjä

Suurin uhka sikaruton etenemiseen tulee ihmisestä. Vaikka eläinten pääsy estettäisiin kokonaan, ruttoa levittävä ASF-virus voi kulkeutua autojen renkaissa, jalkineissa ja jopa villisian lihasta tehdyissä ruoissa hyvin helposti maasta toiseen.

Virossa sikaruttoa yritettiin pysäyttää tappamalla kaikki maasta löytyvät villisiat. Sekään ei kuitenkaan takaa, että tauti katoaisi kokonaan.

Sika-aidalle Tanskassa kaavailtu reitti.

X