Suomi on kuin hieno teatteri: Lavasteet kunnossa, mutta eletään velaksi

Jaa artikkeli
Rovaniemen teatteri maksaa remontin kustannukset vuokrissa.

Paras on joskus hyvän vastakohta. Tämä huomattiin Rovaniemellä, jossa Alvar Aallon suunnittelemaan teatteritaloon, paikalliseen ylpeyteen, tehtiin remontti ja laajennus. Yli 20 miljoonan euron urakkaan sisältyi viereisen parkkipaikan alle kaivettu 18 metrin kuoppa. Siihen tehtiin hieno ja moderni lavastamo, 500 neliötä.

Remontin kustannukset teatteri kuitenkin maksaa vuokrissaan. Kun laitos palasi väistötiloista takaisin taloonsa, vuokra nousi 300 000 eurosta 1 300 000 euroon. Nyt teatteri joutuukin pohtimaan, mitä on enää varaa näytellä vai näytelläkö juuri mitään.

Sitä paitsi uusi lavastamo on toiminnaltaan susi. ”Vesi tippuu katosta ja lavastenosturi temppuilee jatkuvasti”, teatterinjohtaja Kari Väänänen kirjoitti Lapin Kansan yleisönosastoon kesäkuussa.

Seurasin aikoinaan sivusta vastaavanlaista projektia suomalaisessa yleisradioyhtiössä. Suurin studio oli digitalisoinnin nimissä uusittu miljoonien remontilla huippumoderniksi yksiköksi, jossa kelpasi tehdä huippuohjelmia. Pian kuitenkin havahduttiin aution studion ilmiöön ja siihen, että Ylen tuottajat vuokrasivat ympäri Helsinkiä erilaisia huoneistoja, banaanivarastoja ja huoltohalleja, joissa riisutulla kalustolla ja kenttäkameroilla kuvattiin ohjelmia. Uusitun studion vuokra oli sisäisessä laskutuksessa noussut liian korkeaksi ja ylitti annetut budjetit.

Eikös koko Suomi ole lähes vastaavassa tilanteessa? Vain yksi esimerkiksi: vuokrat ovat nousseet niin, että yli 800 000 suomalaista tarvitsee asumistukea. Ay-liikkeen VVO etunenässä on yhtenä vuokranantajana rahastanut ja hilannut vuokria ylöspäin. Nyt tuki valuu sinne, minne sitä nimenomaan ei ole tarkoitettu. Perustellusti Kelan eroava pääjohtaja Liisa Hyssälä ravistelikin koko tukipolitiikkaamme: Näin on mahdotonta jatkaa.

Suomi on kohta kuin hieno teatteri: Lavasteet ovat loisteliaat, velaksi on päätetty näytellä vuoteen 2021, mutta kun lippujen hintoja ei voida loputtomiin nostaa, meillä ei ole varaa olla yhteisen teatterimme asiakkaina.

X