Seuran tiedot: Suomi osallistuu Ukrainan jälleenrakentamiseen Tsernihivissa – alueella tarve jopa 4500 asuinrakennuksen kunnostamiselle

Ukrainan presidentin kansliapäällikkö kertoo Telegram-tilillään, että Tšernihivin alueella tarvitaan pikaisesti noin 4500 asuinrakennuksen entisöintiä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Suomi osallistuu Ukrainan jälleenrakentamiseen Tsernihivissä maan pohjoisosassa.

Ukrainan presidentin kansliapäällikkö kertoo Telegram-tilillään, että Tšernihivin alueella tarvitaan pikaisesti noin 4500 asuinrakennuksen entisöintiä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Pirjo Kemppinen

Ukrainassa on laadittu jälleenrakennussuunnitelma, jonka ensimmäisen vaiheen tavoitteena on mahdollistaa sodan tuhojen vuoksi pakenemaan joutuneiden ukrainalaisten paluu koteihinsa mahdollisimman pian.

Fast Recovery -hanke keskittyy asuntojen, koulujen, päiväkotien, sairaaloiden ja sähköverkkojen saneeraukseen. Sen yhteyteen on kehitetty myös verkkopalvelu, joka mahdollistaa kunnostettavien kohteiden kunnon reaaliaikaisen seurannan.

Hankkeen toinen vaihe keskittyy sodan jälkeiseen jälleenrakennukseen.

Suomi osallistuu Ukrainan jälleenrakentamiseen Tsernihivissa

Seura vieraili elokuun alussa Tsernihivissa, jota Venäjän hyökkäyssota moukaroi ja tuhosi ankarasti keväällä. © Pirjo Kemppinen

Suomi osallistuu jälleenrakentamiseen Tšernihivin alueella

Ukrainan ulkopuolisten tahojen kanssa on sovittu alueellisista yhteistyökuvioista.

Seuran tietojen mukaan Suomi osallistuu jälleenrakennukseen Tšernihivin alueella. Vahvistusta ulkoministeriöstä ei saatu.

”Olemme aivan lähiaikoina julkistamassa lisätukea Ukrainalle, mutta tässä vaiheessa en valitettavasti voi vielä antaa lisätietoja”, vastasi sähköpostitse ulkoministeriön Itä-Euroopan ja Keski-Aasian yksikön yksikönpäällikkö Sirpa Oksanen.

Tšernihivin alue tarvitsee 1029 kerrostalon ja 3231 omakotitalon nopeaa korjaamista, kertoi Ukrainan presidentin kansliapäällikkö Kirill Timošenko kertoi Telegram-tilillään 13. elokuuta.

Asuinrakennukset, koulut, sairaalat ja sähköverkot vaativat kunnostusta, Ukrainan presidentin kansliapäällikkö Kirill Timošenko kertoi Telegram-tilillään 13. elokuuta. © Ruutukaappaus

Tuhannet alueen asuinrakennukset odottavat entisöintiä

Ukrainan presidentin kansliapäällikkö Kyrylo Tymoshenko kertoo Telegram-tilillään, että Tšernihivin alueella tarvitaan pikaisesti noin 4500 asuinrakennuksen entisöintiä. Näistä reilu tuhat on kerrostaloja ja loput omakotitaloja.

Tymoshenko kertoo Telegramissa tapaamisestaan Suomen silloisen Ukrainan-suurlähettilään Päivi Laineen kanssa. Tymoshenkon mukaan keskusteluissa sovittiin yksityiskohdista ja erityisesti Suomen osallistumisesta Tšernihivin alueen jälleenrakentamiseen.

Fast Recovery -suunnitelman mukaan Ukrainaan rakennetaan viiden kuuden kuukauden kuluessa viisikerroksisia taloja. Maa on jaettu kuuteentoista alueeseen, joista jokaiseen tulee kaksi tuhatta asuntoa.

Lue myös: Suomen Ukrainan-suurlähettiläs Päivi Laine on nähnyt, että kaikki on mahdollista – myös pahassa: ”Ei ole kyse Putinin vaan koko Venäjän sodasta”

suurlähettiläs Päivi Laine

Maidan-aukiolla väliaikaisessa muistomerkissä on teksti: ”Ukrainians killed by ­Putin”, Putinin tappamat ukrainalaiset. Ukrainan liput edustavat sodassa kuolleiden määrää. ”Suomi ei ole eri asemassa kuin muutkaan Venäjän rajavaltiot”, sanoo suurlähettiläs Päivi Laine. © Miska Puumala

X