Seuraa näitä sarjoja! Arvioimme 10 suoratoistopalveluiden suosikkisarjaa - Tarjolla natsioikeudenkäynti ja seksikultti, vaikuttavaa fantasiaa ja tiukkaa draamaa

Suoratoistopalveluiden tarjonta on varsin monipuolinen. Helpotimme valintaasi ja arvioimme kymmenen suosikkisarjaa. Näitä sarjoja seurataan nyt!

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Dafne Keen ja Lucian Msamati sarjassa His Dark Materials.

Suoratoistopalveluiden tarjonta on varsin monipuolinen. Helpotimme valintaasi ja arvioimme kymmenen suosikkisarjaa. Näitä sarjoja seurataan nyt!
(Päivitetty: )
Teksti: Toimitus

Arvioimme suoratoistopalveluiden parhaat sarjat – nämä tuotannot kuuluvat kymmenen kärkeen:

1. The Crown

Kurkistus kuninkaallisten arkeen on sulattanut monien kotikatsojien kivisydämet. Uudella The Crown -sarjan kolmannella tuotantokaudella kuningatar on vaihtunut iän myötä: kuningatar Elisabetin roolissa nähdään näyttelijä Claire Foyn sijaan Oscar-palkittu Olivia Colman.

Kuningattaren lisäksi myös muut keskeiset roolit ovat saaneet uudet kasvot: esimerkiksi prinsessa Margaretia näyttelee legendaarinen Helena Bonham Carter.

Uuden tuotantokauden jaksot sijoittuvat vuosien 1964 ja 1977 välille. Kuningasperhe yrittää selvitä konflikteista, petoksista ja skandaaleista pitäen samalla kangistuneita perinteitä yllä muuttuvassa maailmassa.

Etenkin tarina Walesilaisen kaivoskylän traagisesta onnettomuudesta pysäyttää. Samoin prinssi Charlesin (Josh O’Connor) tarina koskettaa aivan uusin sfäärein. Loistava sarja kaiken kaikkiaan! –Katri Koskinen

Olivia Colman kuningatar Elisabetin roolissa sarjassa The Crown.

Olivia Colman kuningatar Elisabetin roolissa sarjassa The Crown. © Sophie Mutevelian / Netflix

2. Vikings

HBO:lla starttasi joulukuussa Viikinkien kuudes tuotantokausi, jossa uusi vihollinen uhkaa jälleen Kattegat -kylän asukkaita – tällä kertaa idästä.

Tarina alkoi 700-luvun Skandinaviasta: Ragnar Lothbrok oli soturi ja maanviljelijä, joka unelmoi rikkauksien löytämisestä. Tarina jatkuu nyt Ragnarin jälkikasvun nimissä, jotka ovat seuranneet isänsä jalanjälkiä – kukin tavallaan.

Uusi kuningas Björn istuu valtaistuimella – tämä valtaistuintaistelu tuntuukin olevan kuin Game of Thronesista konsanaan.

Viimeinen tuotantokausi vaikuttaa ensisilmäyksellä hitusen hätäiseltä, mutta edelleen jylhät maisemat ja viikinkien karut tavat ja ajat vetävät imuunsa. Tuttuun tapaan verta ja suolenpätkiä ei säästellä.

Vikings oli Suomessa HBO Nordicin sarjoista neljänneksi katsotuin vuonna 2019. Sarjassa jatkaa myös kerrassaan mainio Peter Franzén, kuningas Harald Kaunotukka – vielä ei ole kohtalon koura häntä vienyt. –Katri Koskinen

3. His Dark Materials

Philip Pullmanin kirjoittama Universumien tomu -sarja sijoittuu vaihtoehtoiseen todellisuuteen, jossa ihmisten rinnalla kulkevat sielua ilmentävät eläinhahmoiset daimonit.

Sarjan ensimmäinen kirja kääntyi Kultainen kompassi -elokuvaksi jo vuonna 2007, mutta HBO:n sarjassa tarina aloitetaan uudestaan alusta. Tulkinta on elokuvaa uskollisempi kirjojen monimutkaiselle maailmalle.

Nuori Lyra (Dafne Keen) pääsee salaisuuksien jäljille jo ensimmäisessä jaksossa, kun hänen setänsä Lordi Asriel (James McAvoy) kertoo salaperäisestä tomusta. Lyra lähtee vaativan rouva Coulterin (Ruth Wilson) kanssa Lontooseen, jossa alkaa selvitä totuus lasten katoamisista. Lyralle paljastuu myös asioita hänen vanhemmistaan, ja pian hän on matkalla pohjoiseen.

Sarja sopii hyvin katsottavaksi varhaisnuorten kanssa. Alun melko hidas, jopa kuivakka kerronta ei välttämättä tempaise malttamattomimpia mukaan, mutta tarinan edetessä huolellisesti rakennettu maailma tarjoaa toimivaa fantasiadraamaa.

Suomalaiskatsojille on tarjolla paljon herkkupaloja, kuten vaikka suomalaisnoita Serafina Pekkala ja tämän daimoni Kaisa. Viidennessä jaksossa kuullaan jopa suomenkielinen dialogi. Keskustelun toinen osapuoli on samojedimetsästäjä, jota näyttelee suomalainen Pasi Remsu. –Onnimanni Liukkonen

4. Beforeigners

Norjalaisen Beforeignersin alussa nykypäivän Osloon putkahtaa joukko viikinkejä suoraan vuosituhannen takaa. Krista Kosonen esittää nuorta viikinkipoliisia Alfhildriä, jota kollegat nimittävät kiintiöviikingiksi ja poliisiaseman maskotiksi. Hän näyttelee sarjassa norjaksi ja muinaisnorjaksi.

Vaikka Beforeignersissa ratkotaan rikoksia nordic noir -tyyliin, ja sarja kommentoi rasismin tapaisia vakavia aiheita, sen maailmaan mahtuu myös paljon valoa ja huumoria.

Sarjan tekijät Anne Bjørnstad ja Eilif Skodvin ovat kirjoittaneet aiemmin Ylelläkin nähtyä Lilyhammeria. Viikinkitarina oli vuonna 2019 HBO Nordicin Suomen katsotuimpien sarjojen listalla 11. –Anu Räsänen

5. Watchmen

Vaihtoehtoiseen nykyaikaan sijoittuva sarja on tapaus monessa mielessä. Alan Mooren kirjoittama ja Dave Gibbonsin kuvittama sarjakuvaromaani Vartijat (Watchmen, 1986) on valittu ainoana sarjakuvana Time-lehden 100 parhaan modernin romaanin listalle.

Sarjakuvan tarinaa jatkavan Watchmenin tekijä on Damon Lindelof, joka oli tekemässä Lost-sarjaa ja ennen kaikkea upeaa The Leftoversia.

9-osainen sarja käynnistyy tehokkaasti Tulsassa oikeasti tapahtuneesta rasistisesta verilöylystä vuonna 1921. Rotuteema kulkee läpi sarjan, jonka nykyajassa presidenttinä on näyttelijä Robert Redford ja rasistisia hyökkäyksiä pelkäävillä poliiseilla on keltaiset maskit.

Monipolvinen juoni tarjoaa alussa vain irrallisia vihjauksia, mutta kuudennen jakson jälkeen tarinalangat alkavat yhdistyä. Eniten vaikuttavasti rakennetusta juonesta ja joukkoon ripotelluista silmäniskuista saa irti, jos tuntee taustatarinaa sarjakuvasta tai ainakin samannimisestä elokuvaversiosta vuodelta 2009. –Onnimanni Liukkonen

Watchmen-sarjassa rasistisia hyökkäyksiä pelkäävillä poliiseilla on keltaiset maskit.

Watchmen © HBO Nordic

6. Isänmaan puolesta

Laadukas tuotanto vie Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden ja kansainvälisten tiedustelupalvelujen toiminnan ytimeen. Vaativia töitä tekevät sarjan henkilöt ovat yksilötasolla hauraita ja haavoittuvaisia, mikä tekee hahmogalleriasta inhimillisen kiinnostavan.

Mielenterveytensä kanssa taistelevassa Carriessa (Claire Danes) on jotain samaa kuin Silta-sarjan naispääroolissa. Alkuvaiheen ja loppupään kaudet ovat intensiivisen kiinnostavia, keskivaiheilla riittää tylsempiäkin jaksoja. –Erkki Meriluoto

7. The Devil Next Door

Ukrainalaissyntyinen John Demjanjuk eli vuosikymmeniä Yhdysvalloissa. Autotehtaassa työskennellyt mies sai Yhdysvaltojen kansalaisuuden vuonna 1958.

Netflix-dokumentissa kerrotaan, kuinka sodan aikana SS-joukoissa palvellut Demjanjuk joutui Israeliin oikeudenkäyntiin syytettynä rikoksista ihmisyyttä vastaan. Demjanjukin uskottiin olevan Treblinkan tuhoamisleirillä hirmutekoja tehnyt ”Iivana Julma”.

Oikeudenkäynnistä löytyy paljon kuvamateriaalia. Demjanjukin esiintyminen viestii ylimielisyydestä, mutta riittävätkö leiriltä selvinneiden todistuslausunnot? Hirveitä kokeneiden vanhojen ihmisten tunteet ovat aitoja, mutta entä kyky tunnistaa mies vuosikymmenten takaa?

Dokumentissa haastatellaan Demjanjukin läheisiä ja asianajajia, israelilaisia tuomareita ja syyttäjiä. Hämmentävin hahmo on Demjanjukia puolustava asianajaja ”Israelin vihatuin mies” Yoram Sheftel, jonka käytös on vähintäänkin hämmentävää.

Sarja tarjoaa kiinnostavia näkökulmia, mutta pysyttelee varovaisen etäällä näkökulmassaan. Tapauksen taustat selitetään myös heikosti. Vasta oikeudenkäynnin edetessä alkaa selvitä todisteiden vahvuus. Laajempaa kontekstia tapauksen merkityksestä jäi myös kaipaamaan. Tällaisena dokumentti on kiinnostava kurkistus viimeiseen suureen natsioikeudenkäyntiin Israelissa. –Onnimanni Liukkonen

Sodan aikana SS-joukoissa palvellut John Demjanjuk joutui Israeliin oikeudenkäyntiin syytettynä rikoksista ihmisyyttä vastaan.

The Devil Next Door © Netflix

8. Surviving R. Kelly

Tämä ei ole todellakaan mitään kevyttä jouluviihdettä. R&B ja soul -tähti R. Kellyn tarina on kuitenkin ajankohtainen. Siinä on yhtymäkohtia #metoo-liikkeen käynnistäneeseen Harvey Weinsteinin tapaukseen ja Veijo Baltzarin toimintaan Suomessa.

Kuusiosainen dokumentti on alun perin Lifetime-kanavan ohjelmistoa, mikä näkyy mainoskatkoihin katkeavassa ja itseään toistavassa kerronnassa. Se on rasittavaa, kuten myös kuvamateriaalin niukkuus ja R. Kellyn musiikin minimaalinen käyttäminen. Itse tarina on vavahduttava!

Dokumentti näyttää vastaansanomattomasti R. Kellyn järkyttävän tavan dominoida nuoria tyttöjä. Vuosikausia jatkunut hyväksikäyttö ei loppunut edes siihen, kun julkisuuteen vuosi video, jossa R. Kelly harrasti seksiä tuolloin 14-vuotiaan tytön kanssa.

Karismaattisen miehen supertähtistatus ja rahat ovat mahdollistaneet sen, että R. Kelly on voinut toteuttaa seksuaalisia pakkomielteitään.

Dokumentissa kerrotaan, kuinka tyttöjä on pidetty käytännössä vankeina niin, että R. Kelly on päättänyt kaikesta heidän tekemisestään pukeutumisesta, syömisestä ja ryhmäseksistä lähtien. R. Kelly odottaa parhaillaan uusia oikeudenkäyntejä. Aiemmista hän on selvinnyt sopimalla.

Dokumenttisarjasta ilmestyy uusia jaksoja Yhdysvalloissa jo tammikuussa. Niissä selvitetään mm. sitä, miksi yli 20 vuotta jatkunut hyväksikäyttö alkaa selvitä vasta nyt. –Onnimanni Liukkonen

9. Chernobyl

Keväällä ohjelmistoon tullut Chernobyl oli Suomessa HBO:n toiseksi katsotuin sarja vuonna 2019. Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta kertova viisiosainen sarja on ahdistavan vangitsevaa katsottavaa. Se on vavahduttavaa historiafiktiota, joka kuvaa jäykän autoritaarisen neuvostojärjestelmän alaisuudessa toimivien asianosaisten ponnisteluita pelastustöissä.

Jared Herris, Stellan Skarsgård ja Emily Watson näyttävät inhimilliset tunteet vähäeleisen upeasti. Sarjan merkitystä vain korostaa se, että kriitikot ovat pyrkineet löytämään kerronnasta virheitä. –Onnimanni Liukkonen

Jared Harris ja Emily Watson sarjassa Chernobyl.

Jared Harris ja Emily Watson sarjassa Chernobyl. © HBO Nordic

10. Kaikki synnit

Dokumenteillaan vakuuttaneen Mikko Ronkaisen (Laulu koti-ikävästä) fiktiodebyytti on vangitseva. Oulun kupeeseen fiktiiviseen Varjakan kuntaan sijoittuva sarja alkaa murhamysteerinä, jonka avulla katsoja houkutellaan tutustumaan lestadiolaisuuden hallitsemaan yhteisöön.

Syntymäseudulleen palaava rikostutkija Lauri Räihä (Johannes Holopainen) kamppailee menneisyytensä ja homoutensa kanssa. Etsivä Sanna Tervo (Maria Sid) harrastaa irtosuhteita, eikä ole onnistunut äitinä. – Onnimanni Liukkonen

Lue myös: TOP 15: Suosituimmat äänikirjat 2019 – ja näitä kirjoja Suomi lukee juuri nyt

 

X