Suunnitteletko sähköpyörän hankintaa? Sähkö vapauttaa liikkumaan – Esittelyssä kuusi erilaista sähköavusteista polkupyörää ja menopeliä

Sähköpyörällä kuljet asioille ja harrastat liikuntaa mukavammin kuin ikinä. Sähköpyörätuolit ja -mopot auttavat, kun omat jalat eivät kanna.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

© iStock

Sähköpyörällä kuljet asioille ja harrastat liikuntaa mukavammin kuin ikinä. Sähköpyörätuolit ja -mopot auttavat, kun omat jalat eivät kanna.
(Päivitetty: )
Teksti: Vesa Ylä-Jääski

Sähköavusteinen polkupyörä eli sähköpyörä sopii kaikenikäisille, niin huono- kuin hyväkuntoisillekin. Hinnat lähtevät noin 900 eurosta.

Jouheva sähköapu, laadukas varustelu, kevyempi paino, tehokkaampi akku ja moottori, joustohaarukka, levyjarrut ja muut hienoudet nostavat hinnan 2 000–3 000 euroon.

Sähköavusteisen polkupyörän apumoottori toimii vain, jos polkimia pyörittää. Apuvoima sammuu, jos nopeus kasvaa suuremmaksi kuin 25 kilometriä tunnissa.

Valitse sähköpyörä, jolla jakasta polkea ilman sähköapua

Sopiva polkupyörä löytyy varmimmin erikoisliikkeestä osaavan myyjän opastuksella. Kannattaa koeajaa erilaisia pyöriä ja avustimia.

Valitse sähköpyörä, jota jaksat polkea ja käsitellä myös ilman sähköapua. Vaihteiston välitykset eivät saa olla liian raskaat, rungon pitää olla sopivan kokoinen ja ajoasennon luonteva. Pyörän selkään ja sieltä pois on päästävä vaivatta.

Apuvoiman taso on voitava asettaa esimerkiksi lievään vastatuuleen ja jyrkkään ylämäkeen sopivaksi. Avustetun polkemisen pitää tuntua luontevalta. Tunnetuimmat jouhevien avustimien merkit ovat Shimano, Bosch ja Yamaha.

Pyörän painopisteen tulisi olla alhaalla eli runko on akulle parempi paikka kuin tavarateline. Moottori polkimien lähellä on parempi kuin etupyöräveto.
Sähköpyöräily edellyttää silti voimia, joita kaikilla ei ole.

Sähköpyörätuoli ja sähkömopo

Kun liikkuminen on vaikeata, fysioterapeutti ja lääkäri suunnittelevat kuntoutuksen ja ehdottavat apuvälineet, tarvittaessa jopa ohjaustikulla ohjattavan nelipyöräisen sähköpyörätuolin.

Jos terveyskeskuksen lainaamo ei katso apuvälinettä välttämättömäksi, esimerkiksi 1 500–4 000 euron hintaisen sähkömopon joutuu kustantamaan itse.

Mukava ja kestävä kaupunki- ja retkipyörä

Hyvässä kaupunki- ja retkipyörässä on jouheva sähköavustus, järkevä vaihteisto, tärinät vaimentava etuhaarukka, tehokkaat levyjarrut ja hyvät varusteet. Cannondale Tesoro Neo W2 maksaa 2 550 e.

Cannondale Tesoro Neo W2

Bas-shop.fi

Halpa peruspyörä

Polje kevyesti kauppaan ja lyhyille retkille. Jalkajarrullisen City Sport 28:n selkään on helppo nousta. Painopiste on alhaalla mutta etupyörän sähköveto voisi toimia jouhevammin. Hinta 850 e.

City Sport 28

Biltema.fi

Voimakas ja laadukas jokapaikan pyörä

Serious Bear Peak avustaa jouhevasti kaupungissa, maantiellä ja sienimetsän polulla. Leveät renkaat pitävät soralla ja lumella. Mainio jokapaikan sähköpyörä maksaa 2 000 euroa.

Serious Bear Peak

Bikester.fi

Ketterä sähkömopo mahtuu matkalle mukaan

Näppärä sähkömopo taittuu matkalaukkukokoon auton peräkonttiin. Useat lentoyhtiöt hyväksyvät tämän kolmipyöräisen apuneuvon kuljetettavaksi ilmaiseksi. Skand iMoving maksaa 2 900 euroa.

Skand iMoving

SKAND.FI

Pappaskootteri on voimakas menopeli

Painavan tai menohaluisen kuskin pappaskootterissa on tehokas moottori, isot akut, kunnon jousitus, lumessa pitävät pyörät, hyvät valot ja kattava varustelu. Shoprider 889XL maksaa 3 450 e.

Shoprider 889XL

Apuajoneuvo.fi

Tasapaino taattu kolmipyörässä

Turvallisessa kolmipyörässä on pätevä sähköavustus, jalka- ja käsijarru, hyvät valot sekä ostoksille tavarateline ja käytännöllinen irrotettava etukori. Helkama E-Trike maksaa 3 000 euroa.

Helkama E-Trike

Artikkeli julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 4/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

Kauppaan ja harrastuksiin

Liikkumisen apuneuvoksi tarkoitettua sähkömopoa – toisin kuin oikeaa mopoa – ei rekisteröidä. ”Pappamönkkärillä” ajetaan jalankulkijoiden joukossa enintään 15 kilometrin tuntivauhdilla.

Ketterä kolmipyöräinen toimii vaivattomasti myös kotona ja kaupassa. Järeällä nelipyöräisellä voi yleensä ajaa avarassa kauppakeskuksessa.

X