Suurennuslasit avuksi – Esittelemme erilaisia: Tarvitsetko lomakkoon mahtuvan, jalustallisen vai valon kera suurentavan?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Suurennuslasi auttaa iäkästä lukemaan pientä tekstiä.
Suurennuslasi auttaa iäkästä lukemaan pientä tekstiä. © iStockphoto
Monet apuvälineet helpottavat normaalisti ja vajavaisesti näkevän arkea. Pidä mukana suurennuslasia, jossa on mielellään valo.

Löydä sopivimmat suurennuslasit itse kokeilemalla. Vaadi laadukas linssi, joka ei vääristä. Mitä isompi suurennus sitä kapeampi alue näkyy kerrallaan.

Kookas jalustallinen tai narusta roikkuva suurennuslasi vapauttaa kädet kirjan ja lehden lukemiseen, käsitöihin ja askarteluun. Varmista, että suurennus riittää.

Suurennuslasit silmien avuksi

Tuoteselosteista on monesti vaikea saada selvää. Pidä mukana suurennuslasia, jossa on mielellään valo. Kotona se auttaa korjaamaan silmälasien ruuvin ja vaihtamaan pikkulaitteen pariston. Myös älypuhelimen kameraa voi hyödyntää suurennuslasina. Suurennus säädetään sormikosketuksella.

Langan saa vaivatta neulan silmään pujottimella. Monenlaiset suurentavat ja puhuvat kojeet auttavat heikkonäköistä. Monista pelikorteista on heikkonäköiselle soveltuvat versiot.

Hyvät aurinkolasit suojaavat uv-säteilyltä ja häikäistymiseltä. Optikko tai silmälääkäri auttaa valitsemaan sopivimmat värilliset lasit, jotka parantavat kontrastia.

Tuhansia erilaisia äänikirjoja voi lainata kirjastoista, ostaa verkkokaupoista ja suoratoistaa kuukausimaksullisista verkkopalveluista Bookbeat, Storytel, Elisa kirja ja Suomalainen Plus. Yle Areenan ohjelmia ja kuunnelmia voi kuunnella veloituksetta älypuhelimella ja tietokoneella.

Valo ja suurennus

Lue, tee käsitöitä ja askartele. Innolux Magni -led-valaisimen, 15W 3D 17 cm -suurennuslasin suurennos on 1,75-kertainen. Valaisin maksaa 120–150 e. Se kiinnitetään hyllyyn tai pöytään.

Innolux Magni -led-valaisin 19 e.

Innolux Magni -led-valaisin 19 e. © Taloon.com

Ripustin­suurennuslasi

Kudo, lue ja täytä sanaristikko missä vain. Kevyt Ripustinsuurennuslasi kestää matkan kolhut, ja korkeuden säädät sopivaksi vaivatta. Hinta on 19 e, linssin koko 10 cm ja suurennus 2,5x.

Ripustinsuurennuslasi, n. 19 e.

Ripustinsuurennuslasi, n. 19 e. © Apukauppa.fi

Lompakkoon mahtuva suurennuslasi

Luottokortin kokoinen muovinen suurennuslasi kulkee kätevästi mukana lompakossa tai puhelimen kotelossa. Suurennus on 2,5- kertainen. 3 kpl Clas Ohlsonin suurennuslasikortteja maksaa noin 6 e.

Clas Ohlsonin suurennuslasikortti, 3 kpl n. 6 e.

Clas Ohlsonin suurennuslasikortti, 3 kpl n. 6 e. © Clasohlson.com

Apua tekstin lukemiseen

Lukuviivain on pitkä ja kapea suurennuslasi, joka asetetaan suoraan katseltavan tekstin päälle. Riviä on helppo seurata. Laadukkaat Centrostyle- ja Schweizer-viivaimet maksavat noin 12–29 e.

Centrostyle- ja Schweizer-viivaimet noin 12–29 e.

Centrostyle- ja Schweizer-viivaimet noin 12–29 e. © Aviris.fi

Säädä suurennuslaitteella sopiva koko

Valitse 28 kuvatilasta sopivin ja säädä suurennus 1,25–20- kertaiseksi. Taskukokoisessa suurennuslaitteessa on tarkka kamera, terävä näyttö, valo ja taittuva kädensija. Pebble HD maksaa 614 e.

Pebble HD 614 e.

Pebble HD 614 e. © Aviris.fi

Selkonäppäimistö

Puutteellisellakin näkökyvyllä saa selvää XLPrint Nero PC -näppäimistön merkinnöistä. Pitkä led-valo parantaa näkyvyyttä. Tarjolla on myös valkoista mustalla versio. Näppäimistö maksaa 124 e.

XLPrint Nero PC -näppäimistö 124 e.

XLPrint Nero PC -näppäimistö 124 e. © Aviris.fi

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 3/21.

Lue myös: Totta vai tarua: Voiko likinäköisyyttä ehkäistä?

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X