Suurvaltojen johtajat taistelevat koronaa vastaan huutamalla, uhkailemalla ja väkivaltaisin pakkokeinoin - tulos on yhtä traaginen kuin 75 vuotta sitten

”Toinen maailmansota on historiamme tuhoisin sota. Se toi myös esiin kammottavimmat puolet ihmiskunnasta”, Seuran tuottaja Liina Putkonen kirjoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Liina Putkonen on Seura-lehden tuottaja.

”Toinen maailmansota on historiamme tuhoisin sota. Se toi myös esiin kammottavimmat puolet ihmiskunnasta”, Seuran tuottaja Liina Putkonen kirjoittaa.
Teksti: Liina Putkonen

Kirjoitan tätä heinäkuun 26. päivänä. Onnea Martta ja också på svenska: Grattis Marta. Onnea Mick Jagger, 77 vuotta on kaiken kokeilleelle muusikolle jo pieni ihme. Onnea Lasse Virén, Montrealin olympiakultasi kympillä on 44-vuotias, ja onnea prinssi Charles, arvonimesi Walesin prinssi täyttää tänään 62 vuotta. Kuninkuutta odotellessa…

Tänä sunnuntaina on myös koko maailmaa koskettava vuosipäivä, josta tuskin kukaan onnittelee ketään. Tasan 75 vuotta sitten 26.7.1945 Japaniin lähti Potsdamin julistus, jonka viesti oli, että ellei Japani antaudu sodassa, Yhdysvallat, Iso-Britannia ja Kiina tuhoavat sen kaikella voimallaan.

Kaikki me tiedämme tämän julistuksen järkyttävät seuraukset. Historiajuttu Hiroshiman pommista alkaa sivulta 46.

Julistuksen Japanille allekirjoitti kolme miestä: Harry S. Truman, Winston Churchill ja Tšiang Kai-šek. Toki Saksan Potsdamissa pyöri ja pöydän ääressäkin lienee istunut neljäskin johtajamies, Josif Stalin, joka myös tiesi uudesta aseesta, joka Yhdysvalloilla oli. Neuvostoliitto ei kuitenkaan ollut vielä mukana Japanin-sodassa, joten nimikirjoituksia siltä suunnalta ei tarvittu.

Toinen maailmansota on historiamme tuhoisin sota. Se toi myös esiin kammottavimmat puolet ihmiskunnasta: emme tyytyneet tappamaan vain taisteluissa, vaan myös joukkosurmasimme lapsia ja vanhuksia kaasukammioissa ja poltimme heitä elävältä ydinräjähdyksissä.

Tästä kaikesta onneksi haluttiin oppia jotain. Sodan raunioista nousi Yhdistyneet Kansakunnat. YK:n perustamiskokouksissa alkunsa sai myös ajatus maailmanlaajuisesta terveysjärjestöstä, ja vuonna 1948 perustettiin WHO.

Maailma on taas kriisissä. Jos asiaa puitaisiin samoissa piireissä kuin 75 vuotta sitten, pöydän ääressä istuisi taas neljä miestä: Donald Trump, Boris Johnson, Xi Jinping ja Vladimir Putin.

Lopputulos on yhtä traaginen kuin 75 vuotta sitten.

Kun miettii osanottajia, julistuskin voitaisiin lainata historiasta: Me allekirjoittaneet kutsumme koronan ilmoittamaan ehdottoman antautumisen viruspesäkkeilleen sekä esittämään vakuutensa hyvästä tahdosta rauhan suhteen. Vaihtoehtona on koronan nopea ja syvä tuho.

Itse asiassa, tilannehan on tämä. Nämä neljä miestä käyvät koronaa vastaan huutamalla, uhkailemalla ja väkivaltaisin pakkokeinoin, jolloin tulos on yhtä traaginen kuin 75 vuotta sitten: tuhansien ja tuhansien viattomien ihmisten kuolema.

X