Syöpään sairastuu 150 lasta Suomessa vuosittain – Sairaus sävyttää myös sisaruutta kriisin keskellä

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Kultainen nauha-kampanjalla kerätään varoja lasten syöpäkampanjaan
© iStock
Kultanauha on kansainvälinen lasten syöpien tunnus, jolla lisätään tietoutta lasten ja nuorten syövistä. Tänä vuonna Kultanauha-kuukauden teemana on sisaruus, sillä syöpä mullistaa koko perheen arjen.

Sanaan syöpä liittyy paljon pelkoa ja epävarmuutta. Vanhempien ohella sairastuneen lapsen terveet sisarukset tarvitsevat tukea kriisin keskellä.

”Sisarukset kantavat paljon huolta siitä, miten syöpä vaikuttaa sairastuneeseen sisarukseen, vanhempiin, koko perheeseen ja heihin itseensä”, muistuttaa Sylva ry:n perhetyön asiantuntija Riikka Ranta.

Syöpäsairaan näkymättömät sisarukset

Tyypillistä sisaruksille on kiltteys ja suorittaminen koulussa ja harrastuksissa, koska jo valmiiksi ylikuormittuneelle vanhemmalle ei haluta tuottaa enempää huolta.

Yhtälailla  sisarukset kuitenkin kaipaavat huomiota – varsinkin kun heistä saattaa hetkellisesti tuntua siltä, että vanhempi katoaa kotoa sairaalaan huolehtimaan syöpähoitoja läpikäyvästä lapsesta.

Erityisen rankkaa arjen sujuminen poikkeustilassa on yksinhuoltajaperheessä, kun vanhempia on vain yksi.

Lähes kaikki leukemiaa sairastavat lapsipotilaat paranevat

Suomessa sairastuu vuosittain noin 150 lasta syöpään. Hyvä uutinen on se, että hoitotulokset maassamme ovat kansainvälistä huipputasoa.

Syöpäjärjestöjen julkaisemien tilastojen mukaan viiden vuoden kuluttua diagnoosista yli 80 prosenttia syöpään sairastuneista lapsista on elossa.

Tavallisin lastensyöpä on leukemia, jossa hoitotulokset ovat parantuneet huomattavasti 1970-luvulta lähtien. Syöpähoidot ovat kehittyneet merkittävästi ja nykyisin lähes 90 prosenttia nuorista leukemiapotilaista paranee.

Leukemian ohella yleisiä lasten syöpiä ovat lymfoomat ja pahanlaatuiset aivokasvaimet. Myös niiden kohdalla tilastot kertovat hyviä uutisia: kolme neljästä sairastuneesta paranee.

Suomen Syöpärekisterin tuoreen tutkimuksen mukaan nuorten syöpäpotilaiden perheenjäsenten sairastuminen syöpään nuorena on harvinaista. Yli 98 prosentilla nuoren syöpäpotilaan lähisukulaiset eivät ole sairastuneet vastaavaan syöpään nuorella iällä.

Lasten ja nuorten aikuisten ääni kuuluville

Syöpään sairastuneiden lasten ja nuorten arki kiinnostaa entistä enemmän.

Sylva ry käynnistää monivuotisen tutkimushankkeen, jossa pyritään selvittämään syöpädiagnoosin kohdanneen lapsen tai nuoren ja hänen perheensä tuen tarvetta sairauden aikana sekä myöhemmin elämässä.

Suomen Syöpärekisteri on puolestaan mukana yhteispohjoismaisessa hankkeessa, jossa selvitetään, kuinka nuorena sairastettu syöpä vaikuttaa myöhempään elämään, kuten koulutukseen ja työllistymiseen.

Kultanauhalla varoja syöpäsairaille lapsille ja nuorille

Kultanauhan avulla kerätään varoja valtakunnalliseen ja paikalliseen työhön syöpään sairastuneiden lasten hyväksi.

Kultanauhaa on saatavana Sylva ry:n verkkokaupassa sekä kaikissa syöpäsairaiden lasten vanhempien kerhoissa ja yhdistyksissä.

X