Taas rikos, jossa deaktivoitu ase – Poliisi: Laittomista aseista 80 % on deaktivoituja, jotka muokattu käyttökuntoon

Rikolliselle aseen deaktivointi ei ole este vaan pelkkä hidaste.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ennen vuotta 2010 deaktivointia koskevat säännöt olivat väljemmät. Siksi tätä ennen deaktivoituja aseita on suhteellisen helppo muuttaa takaisin toimiviksi.

Rikolliselle aseen deaktivointi ei ole este vaan pelkkä hidaste.
(Päivitetty: )
Teksti: Miikka Järvinen

Helsingin Laajasalossa tehdyn murhan ja itsemurhan tekovälineistä yksi oli deaktivoitu pistooli, joka oli muokattu uudelleen käyttökelpoiseksi.

Muokattu käyttökelpoiseksi? Eikö deaktivoinnin pitäisi nimenomaan estää tämä?

Pitäisi, mutta aseet hyvin tuntevia se ei estä. Vaikka deaktivoituja aseita hankkivat ensisijaisesti keräilijät, niillä tehdään myös väkivaltarikoksia.

Laittomilla asemarkkinoilla liikkuu runsaasti toimintakuntoisia aseita, jotka on myyty tai tuotu maahan laillisesti deaktivoituina, mutta muokattu sen jälkeen ampumakelpoiseksi.

Deaktivoidun aseen omistaminen tai hankkiminen ei edellytä aseenkantolupaa. Lupaa ei myöskään tarvita deaktivoidun aseen maahantuomiseen.

Deaktivoinnin purku helppoa

Nykyiset deaktivointisäädökset ovat tiukat. Patruunapesä pitää tehdä toimintakelvottomaksi poraamalla sen seinään aukko koko leveydeltä ja 4/5 pituudelta.

Piippu puolestaan deaktivoidaan tekemällä vähintään millimetrin levyinen pituussuuntainen aukko. Vaihtoehtona on porata piippuun poikittaisia reikiä korkeintaan viiden sentin välein.

Ongelman  aiheuttaa se, että ennen vuotta 2010 deaktivointia koskevat säännöt olivat väljemmät.

”1960–90-luvuilla deaktivoinniksi riitti, että piippuun hitsattiin metallinpala. Se on suhteellisen helppo poistaa”, ylikonstaapeli Ilari Vilen Helsingin poliisista kertoo.

Aseseppä tai muu asiansa tunteva ihminen pystyy työstämään metallia niin, että deaktivoidusta keräilyesineestä on mahdollista muokata tappava ampuma-ase.  Vanhojen standardien mukaisten sääntöjen perusteella deaktivoituja ja uudelleen käyttökelpoisiksi tuunattuja aseita liikkuu Suomessa paljon.

”Tätä tekotapaa edustavia aseita tulee poliisille kymmeniä vuodessa. Koko maassa tällä tavalla on deaktivoitu 50 000 asetta, joten kyllä kyllä Suomessa aihioita riittää”, Vilen sanoo.

”Suomessa on paljon oikeita ampuma-aseita, joita päätyy pimeille markkinoille varastettuina. Silti poliisille päätyvistä laittomista aseista 80 prosenttia on muita kuin varsinaisia ampuma-aseita. Ne ovat joko deaktivoituja ja uudelleen aktivoituja tai muutettuja kaasuaseita.”

X