Tahdon-näyttely kokoaa hääpukuja ja rakkaustarinoita 1800-luvulta alkaen

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Pirjon ja Teuvon hääkuva vuodelta 1974, Tahdon! -näyttely.
Pirjon ja Teuvon hääkuva vuodelta 1974. © Kuvaaja tuntematon, Kymenlaakson museo
Tahdon!-näyttely esittelee hääpukuja 1900-luvun jokaiselta vuosikymmeneltä. Näyttelyssä pääsee myös kokeilemaan kirpputoreilta ostettuja morsiuspukuja.

Miten tylsää olisikaan elämä ilman rakkautta ja arki ilman juhlaa. Tahdon! -näyttely esittelee kauniita hääpukuja ja koskettavia rakkaustarinoita Kymenlaaksosta 1800-luvun lopulta vuoteen 1999 asti. Valtaosa hääpuvuista on museon omista kokoelmista, ihmisten sinne lahjoittamia.

Kiinnostavinta ovat hääparien romanttiset tarinat, joiden parissa voi palata nostalgisesti oman suvun muistoihin. Siellä voi myös fiilistellä tulevia häitä, sillä näyttelyssä pääsee kokeilemaan kirpputoreilta ostettuja morsiuspukuja.

Hääpari aikaisemmilta vuosikymmeniltä.

Hääpari aikaisemmilta vuosikymmeniltä. © Kuva-Seppo, yksityiskokoelma

Tahdon-näyttely vei filmitähtien tyyleihin

Pukuvitriinien edessä olevilla tableteilla on kunkin hääpuvun aito hääkuva tarinoineen. Tuoreimmista häistä on myös juhlakuvia. Esillä on pukuja 1900-luvun jokaiselta vuosikymmeneltä.

1950-luvun morsian etsi vaikutteita filmitähtimuodista, jota näki selailemalla naistenlehtien muotipalstoja. Ompelua harrastava voi tulostaa 50-luvun tylliunelmaisen hääpuvun kaavat museon nettisivuilta.

18 hääpukua eri vuosikymmeniltä

”Esillä on 18 hääpukua eri vuosikymmeniltä. 1800-luvulla morsian pukeutui mustaan, 50-luvulla Hollywood-tyyliin ja 60-luvulla miniin”, kertoo näyttelyä suunnitellut tekstiilikonservaattori Jaana Kataja.

”Yksi hauskimpia pukuja on Pirjon ja Teuvon häissä 14.4.1974 käytetty pitkä, värikäs mekko ja lierihattu, sekä sulhasen ruskea samettipuku”, Kataja vinkkaa.

Jaana Kataja

Jaana Kataja

Tahdon! Rakkauden tarinoita 30.10.2022 asti, Kymenlaakson museo Merikeskus Vellamo, Kotka

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 2/21.

Lue myös: Morsiamet kertovat: Hassuimmat kömmähdykset häissä – Pappi puhutteli väärällä nimellä, hääpuku hajosi kriittisellä hetkellä, mies repi sukkanauhaa väärästä jalasta

Lue myös: Morsiamet paljastavat, miten uskomattomin tavoin häät saavat huomionhakuiset läheiset juonimaan ja riitelemään – ”Siskoni ilmoitti, ettei tule häihin, jos isä tulee”

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X