Take-away -kahvi tarjoillaan muovin kera – Mistä onkaan pienet kupit tehty?

Jaa artikkeliTilaa Seura
© iStock
Kertakäyttömuki saattaa näyttää täysin pahviselta, mutta se on lähes aina muovilla kuorrutettu. Voit vähentää mikromuovin kertymistä luontoon kierrättämällä roskat oikein.

Vaikka ympäristönsuojelu kiinnostaa, harvalla on aikaa perehtyä siihen, mistä kiireessä huoltoasemalta tai kioskilta napatun kahvin säilytysastia on valmistettu.

Perinteisiä muovipäällysteisiä kartonkikuppeja pohjoismaiden markkinoille valmistaa Huhtamaki Foodservice Nordic Oy. Globaalin Huhtamäen kahvikuppeja käytetään ympäri maailman ja niistä nautitaan 19 miljardia juomaa vuosittain.

Kupit valmistetaan kartongista, joka on pinnoitettu sisäpuolelta tai molemmilta puolilta muovilla. Muovin osuus on alle 10 prosenttia.

Kartonkikuppien materiaali valitaan Huhtamäellä sen mukaan, miten hyvin se sopii käyttötarkoitukseensa. Turvallisuus, käyttömukavuus ja materiaalin työstettävyys ratkaisevat.

”Luonnossa kartongin hajoamiseen menee muutamia kuukausia, mutta suurempi ongelma on muovipinnoite ja -kansi, jotka eivät varsinaisesti hajoa, vaan pilkkoutuvat pienempiin osiin”, kertoo Huhtamaki Foodservice Nordic Oy:n tuotepäällikkö Marianne Forsman.

Mitä eroa on biohajoavalla ja biopohjaisella muovilla?

Kertakäyttökuppien kansien valmistukseen Huhtamäki käyttää PET-, PS- ja PLA-muoveja.

Näistä vain viimeisenä mainittu täysin uusiutuvaa materiaalia. PLA eli polylaktidi on maitohaposta valmistettu biohajoava muovi. Muista muoveista valmistetut kannet ovat uusiutumattomia.

PS-muovilla tarkoitetaan polystyreeniä, jota käytetään paljon sen edullisen hinnan ja monipuolisten käyttöominaisuuksien vuoksi. Kertakäyttöastioiden lisäksi sitä käytetään esimerkiksi elintarvikepakkauksissa, leluissa, urheiluvälineissä ja kosmetiikkatarvikkeissa.

PET-muovi on yleensä öljypohjaista, mutta sitä voidaan valmistaa myös biopohjaisista materiaaleista. Biopohjainen PET ei kuitenkaan kompostoidu, vaan se vastaa ominaisuuksien, käytön ja kierrätyksen suhteen öljypohjaisia muoveja.

Kierrätys on kuluttajan vastuulla

Tuotepäällikkö Marianne Forsman muistuttaa, että mikään roska ei kuulu luontoon, vaikka se olisi kompostoituvaa materiaalia.

”Kuluttajavalistusta tarvitaan lisää. Jaamme tietoa tuotteiden oikeasta käytöstä ja hävittämisestä. Pyrimme myös kehittämään Huhtamäen tuotteita ympäristömyönteisempään suuntaan.”

Muovipinnoitteesta huolimatta kertakäyttöiset kahvikupit kierrätetään muun kartongin tapaan. Muovinen kansi taas kuuluu muovinkeräykseen, Forsman ohjeistaa.

Huolestuttaako muoviroskan määrä? Monessa kahvilassa voi onneksi ostaa kahvin omaan kestokuppiin tai termosmukiin.

Pian markkinoille saadaan myös täysin muoviton kertakäyttökuppi.

X