Takuueläke hakematta liki 15 000 eläkeläiseltä – Kela maksaisi mielihyvin jos joku vain pyytäisi

Tuhannet ihmiset ovat jääneet ilman lähes 800 euron takuueläkettä, koska eivät ole osanneet pyytää sitä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tuhannet ihmiset ovat jääneet ilman lähes 800 euron takuueläkettä, koska eivät ole osanneet pyytää sitä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Joni Hildén

Kelan mukaan liki 15 000 takuueläkkeeseen oikeutettua ihmistä on jättänyt etuutensa hakematta, osa jopa vuosien ajan. Miksi näin on tapahtunut, ainakaan Kelan etuuspäällikkö Pirjo Raute ei tiedä.

”Siihen en valitettavasti pysty vastaamaan.”

784,52 euron suuruinen takuueläke on tarkoitettu heille, jotka eivät saa muuta eläketuloa. Jos oma eläke on suurempi kuin 777,84 euroa kuukaudessa, takuueläkettäkään ei heru.

”Kun takuueläke tuli voimaan 2011, silloin oli joitain ihmisiä, jotka eivät halunneet hakea sitä, koska esimerkiksi pääomatulot olivat isot”, Raute kertoo.

Pääomatulot eivät kuitenkaan vaikuta takuueläkkeeseen, kuten ei rintamalisäkäään. Ei myöskään eläkettä saavan hoitotuki, kunnan maksama omaishoitajan tuki, omaisuus ja eläkkeen lapsikorotus.

Takuueläkkeen ehtona on vähintään 65 vuoden ikä, mutta tietyillä edellytyksillä sen voi saada myös nuorempana. Työkyvyttömyys on yksi syy.

Kela yrittää tavoittaa asiakkaita

Kaikki ikääntyneet ihmiset eivät ilmeisesti edelleenkään tiedä takuueläkkeen käsitteestä ja hakemisesta tarpeeksi. Kela yrittää nyt korjata tätä tiedottamalla tästä vaihtoehdosta aktiivisemmin suoraan asiakkaille.

”Meillä asiakaspalvelussa ja ratkaisutyössä on painotettu sitä, että pitäisi aina kartoittaa ihmisen kokonaistilanne. Jos kansaneläkehakemusta ratkaistaessa huomattaisiin, että eläketulot ovat pienemmät kuin takuueläke, otamme yhteyttä asiakkaaseen ja kysymme, haluaisiko hän hakea takuueläkettä.”

Osa ihmisistä on voinut jäädä ilman takuueläkettä siksi, että heidän eläketulonsa eivät aiemmin ole mahtuneet Kelan määrittelemään rajoihin. Nyt hakuehtoja on muutettu ja tasokorotuksiakin on tullut, joten he voisivat olla oikeutettuja lisärahaan.

”Vuonna 2016 tuli aika iso korotus. Suurin piirtein 23 euroa ja pari vuotta myöhemmin lisää tuli vielä 15 euroa, Raute kertoo.

Eläkeläiset eivät ole välttämättä huomanneet tätä.

”Osalla ei ole ollut minkäänlaisia yhteyksiä Kelaan”, Pirjo Raute kertoo.

Tarkastusverkko pettänyt

Jos eläkeläinen saa jotain muuta tuloa kuin kansaneläkettä, eikä nosta asumistukia tai muita etuuksia, hänen ei tarvitse asioida henkilökohtaisesti Kelan kanssa juuri koskaan.

”Me saadaan aika kattavasti Suomessa maksettavista eläkkeistä tiedot suorasiirtona. Sitten on tietysti se joukko, joka saa vaikka ulkomailta jotain eläkkeitä, niin niistähän meillä ei ole mitään tietoa”, Raute pohtii.

Hän harmittelee, ettei tieto hyvistä eläkeuutisista ole kulkenut kaikille tarvitsijoille.

”Niiden kohdalla, joilla ei ole yhteyksiä Kelaan, on tarkastusverkko niin sanotusti pettänyt.”

 

X