Tällainen on Jokerien rahoittajaksi ryhtynyt oligarkki Vladimir Potanin – Valtionyhtiöiden jättikaappaus, miljardiosinko ja hintavia urheiluharrastuksia

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Suomalaismediassa on sanottu Jokerien uuden rahoittajan Vladimir Potanin kuuluvan presidentti Vladimir Putinin lähipiiriin
Suomalaismediassa on sanottu Jokerien uuden rahoittajan Vladimir Potanin kuuluvan presidentti Vladimir Putinin lähipiiriin © LEHTIKUVA / AFP PHOTO / RIA NOVOSTI / ALEXEI DRUZHININ
Jääkiekkojoukkue Jokerien rahoittajaksi ilmaantunut venäläinen Norilsk Nickel on käsittämätön rahakone omistajilleen. Yhtiön päämies Vladimir Potanin junaili itselleen miljardiomaisuuden 1990-luvulla, historian ehkäpä suurimmassa yksityistämisoperaatiossa.

Suomessa syntyi melkoinen mediakohu, kun Jokerien tuore omistaja, kiekkolegenda Jari Kurri kesäkuun puolivälissä kertoi joukkueen uudesta osakkaasta.

Harjavaltalainen metalliyhtiö Norilsk Nickel on kokonaan venäläisessä omistuksessa

Kurri kertoi myyneensä 40 prosenttia Jokerien omistuksesta metalliyhtiö Norilsk Nickel Harjavallalle vain kolme viikkoa sen jälkeen, kun liikemies-kansanedustaja Harry Harkimo oli luovuttanut hänelle joukkueen koko osakekannan.

Siirron sanottiin irrottavan Jokerit venäläisestä rahoituksesta, jota oligarkit Gennadi Timtšenko, Rotenbergin veljekset Arkadi ja Boris sekä Boriksen poika Roman Rotenberg ovat vuosien varrella pumpanneet helsinkiläisseuralle.

”Olemme erittäin iloisia, että merkittävä suomalainen yhtiö haluaa lähteä tukemaan toimintaamme voimakkaasti, Kurri julisti, kun kauppa Norilsk Nickelin kanssa tuli julki.
Lausunto oli erikoinen sikäli, että yhtiö on kokonaan venäläisessä omistuksessa.”

Miljardööreille pieni raha

Harjavallan tehdas on osa Norilsk Nickel – konsernia, joka on maailman suurin palladiumin ja nikkelin tuottaja. Nornickel nimellä toimivan yhtiön pääomistaja on venäläinen suurliikemies Vladimir Potanin, jonka omaisuus on talouslehti Forbesin viimeisimmän miljardöörimittauksen mukaan kolossaaliset 16,8 miljardia euroa.

Hiukan alle kolmanneksen viipaleen yhtiöstä omistaa maailman suurimpiin alumiinintuottajiin kuuluva Rusal, jonka takaa puolestaan löytyy oligarkki Oleg Deripaska (3,2 miljardia).

Heidän tuloillaan yksi jääkiekkojoukkue edustaa lähinnä jäätelörahoja – etenkin, kun sijoitus menee firman piikkiin.

Nornickel onkin omistajilleen käsittämätön rahasampo. Kesäkuun 10. päivä pidetty yhtiökokous vahvisti firman osingoksi viime vuodelta 3,25 miljardia euroa. Runsaan kolmanneksen omistusosuudella Potaninin sijoitusyhtiö Olderfrey Holdingin siivu tästä on suolaiset 1,1 miljardia euroa – siis yhden ainoan vuoden tuloksesta.

Jokereiden rahoittaja on edellisen presidentin miehiä

Suomalaismediassa on sanottu Jokerien uuden rahoittajan kuuluvan presidentti Vladimir Putinin lähipiiriin. Potanin ei kuitenkaan ole niin sanottu putinilainen oligarkki, jolla olisi Venäjän ykkösmiehen kanssa yhteistä taustaa opiskeluajoilta, urheiluharrastuksista, mökkinaapureina tai turvallisuuselimistä.

Tähän seurapiiriin voi lukea paitsi Timtšenkon ja Rotenbergit veljekset myös Rossija-pankin pääomistajan Juri Kovaltšukin, osaomistaja Nikolai Šamalovin ja tämän pojan Kirillin, joka oli jonkin aikaa Putinin nuoremman tyttären Katerina Tihonovan aviomies.

Potaninilla sitä vastoin oli likeinen suhde ex-presidentti Boris Jeltsiniin.

Juuri Jeltsinin aikainen niin sanottu lainaa osakkeista – järjestely teki mahdolliseksi ensimmäisen aallon oligarkkien satumaisen rikastumisen. Siinä jo sievoisen alkupääoman koonneet suurliikemiehet antoivat lainaa rahapulassa kärvistelevälle Venäjän valtiolle. Vastineeksi heille huutokaupattiin jättimäisiä osuuksia valtionyhtiöistä ja niiden omistamista luonnonvaroista.

Juuri Potanin oli ohjelman keskeisiä arkkitehteja toimiessaan vuosina 1996-1997 Venäjän talousasioista vastaavana varapääministerinä.

Miljardöörillä viisi lasta ja vaatelias exä

Viime vuosina Potanin on harrastanut erityisesti talviurheilulajeja. Nornickel on tukenut muun muassa jääkiekkoa, hiihtoa ja curlingia.

Lisäksi miljardööri on viimeiset kymmenen vuotta vienyt Venäjällä eteenpäin projektia kansainvälisestä olympiayliopistosta. Miljardööri pisti omia rahojaan noin 120 miljoonaa euroa myös Sotšin talviolympialaisia varten rakennettuun hiihtokeskukseen.

Potanin on julkisesti luvannut testamentata vähintään puolet omaisuudestaan hyväntekeväisyyteen.

Se voi olla pettymys hänen viidelle lapselleen kahdesta eri avioliitosta. Hyväntekeväisyys avioerossa on suurliikemiehelle silti vierasta.

Jokunen vuosi sitten Potanin ensimmäinen vaimo Natalija vaati erossa mieheltään puolta tämän jättiomaisuudesta. Lopulta rouva joutui tyytymään runsaan viiden miljoonan euron kertakorvaukseen ja kiinteistöihin Moskovassa, Lontoossa ja New Yorkissa. Sen päälle hänelle maksetaan 225 000 euron suuruinen kuukausiraha elämän loppuun saakka.

X