Taloudessa pilkahtaa valo: Töitä tarjolla tuhansille

Jaa artikkeli
Stora Enson Kemijärven sellutehtaan sulkeminen 2008 synnytti kansanliikkeen. Mikäli kiinalaisten investointi toteutuu, Kemijärvelle nousee uusi tehdas. © Timo Lindholm/om-arkisto
Jätti-irtisanomisten sijasta nyt tehdään jättirekrytointeja. Taloudessa on valonpilkahduksia.

UUDENKAUPUNGIN AUTOTEHDAS

Valmet Automotive on aloittanut 50-vuotisen historiansa suurimmat rekrytoinnit. Vielä vuosikymmen sitten uppoamassa ollut tehdas alkaa ensi vuoden alussa valmistaa Mercedes Benzin GLC-katumaastureita. Yhtiö on ilmoittanut palkkaavansa vuoden sisällä tuhat uutta työntekijää. Tällä hetkellä tehdas työllistää suoraan 1 500 ihmistä sekä 500 alihankkijaa.

 

KEMIJÄRVEN SELLUTEHDAS

Kemijärvelle biojalostamoa suunnitteleva Boreal Bioref teki kiinalaisyrityksen kanssa aiesopimuksen 780 miljoonan euron investoinnista, jonka toteutuessa tehtaan rakentaminen alkaisi vuoden 2018 alussa. Pääasiassa sellua tuottava laitos loisi kovia kokeneelle Kemijärvelle suoraan tai välillisesti tuhat työpaikkaa, tehtaan rakennusvaiheessa lähes kolmetuhatta.

 

TURUN TELAKKA

Lähes kuralle korealaisyhtiön kynsissä päätynyt Turun telakka on alkanut saksalaisen Meyer Werftin omistuksessa jälleen kukoistaa. Tänä syksynä Meyer Turku on saanut neljän risteilijän tilaukset, ja töitä riittää ainakin vuoteen 2024 saakka. Se tietää muutaman sadan työntekijän lisäystä telakan 1 550 henkilön työvoimaan. Koko meriteollisuus työllistää Turun seudulla noin 8 000 ihmistä. Määrä voi lähivuosina jopa tuplaantua.

 

HAMINAKOTKA

HaminaKotkan satama on saanut tänä syksynä kaksi isoa, noin kolmivuotista hanketta. Itämeren toisen kaasuputken pinnoitus työllistää Kotkan Mussalon satamassa 400–500 ihmistä ja lisää sataman liikennettä. Lisäksi belgialaisyritys tuo Haminan satamaan mittavan kuljetusprojektin ja samalla töitä noin 50 paikalliselle.

 

ICT-ALA

Tieto- ja viestintätekniikan osaajista on ollut viime vuosina ylitarjontaa isojen irtisanomisten jälkeen. Lokakuussa alan työttömät saivat keskisessä Suomessa ilouutisia, kun kasvavista ohjelmistoyrityksistä Qvantel ilmoitti rekrytoivansa Tampereelle 70 ja Gofore Jyväskylään sata työntekijää. Myös uutiset Oulusta tänä vuonna ovat kertoneet, että ICT-osaajille on jälleen kysyntää.

X