Tältä näyttää Italiassa tehty Reino ja Aino –tossumallisto – Finlayson varoittaa: Ei kannata yrittää kopioida näitä

Finlayson ei löytänyt Reino- ja Aino -jalkinebrändilleen suomalaista kokoonpanijaa – tossut tulevat vastedes Italiasta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Finlayson esitteli omat Italian-Reinonsa tiistaina.

Finlayson ei löytänyt Reino- ja Aino -jalkinebrändilleen suomalaista kokoonpanijaa – tossut tulevat vastedes Italiasta.
(Päivitetty: )
Teksti:
Petri Korhonen

Valmistajansa konkurssin takia keväällä lopetettu Reino- ja Aino-tossumerkki palaa markkinoille, mutta eri ilmansuunnasta kuin ennen. Tossut koottiin viime vuosina Lieksassa, mutta nyt tuotemerkin ostanut Finlayson kertoo löytäneensä tossuille kokonaan uuden valmistajan Italiasta.

”Pyysimme kotimaisilta valmistajilta tarjouksia tossujen kokoonpanosta, mutta hinnoittelu oli aivan eri luokkaa italialaisiin verrattuna, Aasiasta puhumattakaan”, sanoo Finlaysonin luova johtaja Jukka Kurttila.

Yhtiön mukaan nyt 75 prosenttia myytävän tossuparin arvosta päätyy Suomeen, ja kokoonpanijalle jää 25 prosenttia. Finlayson kertoo, että Suomessa valmistuttaminen olisi vienyt helposti 50 prosenttia arvosta.

”Näillä kustannuksilla brändi olisi mennyt äkkiä uudestaan nurin”, Kurttila sanoo.
Kuluttaja ei suostu maksamaan hyvästäkään tossusta kovin paljon yli kolmeakymmentä euroa, jos halpakaupoista saa kiinalaisia tohveleita kympillä.

Vuodesta 1932 asti valmistettuja merkkitossuja ei ole ennenkään aina tehty Suomessa, niitä on takavuosina koottu muun muassa Tsekissä ja Ranskassa. Suomessakin kokoonpantujen tossujen kangasmateriaali tuli Italiasta ja kumipohjat Tsekistä.

Lieksan tossukilpailija luo omat versionsa

Finlayson esitteli uutta tossutuotantoaan tiistaina Helsingissä. Yhtiö halusi pitää esittelyllään kiirettä, koska se oli kesällä luvannut saada ensimmäisiä tuotteita jälleenmyyjille ennen isänpäivää. Lisäksi samoille apajille tulee pian ainakin yksi uusi kilpailija Suomesta.

Reinojen viimeisen kotimaisen valmistuttajan, lieksalaisen jalkinetehtaan PK Kapin konkurssipesä on myynyt koneensa uudelle yrittäjälle. Muun muassa Feelmax-paljasjalkakengistään tunnettu Suomi Kenkä on kertonut jo aloittaneensa omien tossumalliensa tuotannon Lieksassa.
Ensimmäisten ”Reinoista ja Ainoista paranneltujen” mallien pitäisi päästä Suomi Kengän mukaan myyntiin vielä ennen joulua.

Finlayson myöntää seuraavansa tarkasti, ettei Lieksasta tule markkinoille liian suoria Reinojen kopioita.

”Kyllä Suomeen tossuja mahtuu, mutta on ihan selvää että ryhdymme toimiin jos joku rikkoo meidän tekijänoikeuksiamme”, Jukka Kurttila kertoo.

Keväällä Lieksan kokoonpanotehtaan konkurssissa jäi työttömäksi parikymmentä jalkinetyöntekijää. Tehtaan omistajiin kuulunut Tuire Erkkilä pääsi Finlaysonille jalkinepuolen liiketoimintajohtajaksi.

”Tossujen suunnittelu, tuotekehitys ja markkinointi säilyy vastedeskin Suomessa, sitä tekevät Finlaysonilla useat eri ihmiset”, Erkkilä kertoo.

Finlaysonin Reinojen ja Ainojen liiketoimintajohtaja Tuire Erkkilä ja luova johtaja Jukka Kurttila sanovat vartioivansa brändiä tarkasti. © Otavamedia/Seura

X