Talven sähkönkulutuksen ennätys paukkui Suomessa – Näin reagoi sähkön markkinahinta

Fingrid valmistelee jo uutta kaapelia Ruotsiin. Sen myötä sähkömarkkinoille tavoitellaan lisää hintavarmuutta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Fingrid valmistelee jo uutta kaapelia Ruotsiin. Sen myötä sähkömarkkinoille tavoitellaan lisää hintavarmuutta.
(Päivitetty: )
Teksti:
Mikael Vehkaoja

Kantaverkkoyhtiö Fingridin mukaan Suomen sähkönkulutus nousi tänä aamuna kuluvan talven ennätyslukemaan. Kovan pakkasaamun tuntimittauksen lukemaksi saatiin 14 374 megawattia.

Suomen omat voimalaitokset ovat toimineet ilman häiriöitä, ja kapasiteettia jäi vielä käyttämättä.

Sähkön markkinahinta oli 73,91 euroa megawattitunnilta. Se on vähän, jos verrataan vuodentakaiseen. Silloin (23.1.2018) sähkön hinta nousi 200 euroon megawattitunnilta.

Ja vielä hurjempaakin on nähty. Kylmänä talvena 2016 säätösähkön hinta pomppasi hetkellisesti 3000 euron ennätyslukemaan.

Huono siirtoyhteys nostaa sähkönhintaa Suomessa

Kovilla pakkasilla toistuu yleensä aina sama ilmiö: Sähkö on kallista, ja Suomessa se on paljon kalliimpaa kuin Ruotsissa tai Norjassa. Syynä on huono siirtoyhteys. Pohjoismaissa olisi halpaa sähköä tarjolla, mutta johdot eivät riitä sen siirtämiseen.

”Ilmiö on sama kuin Lahden moottoritiellä juhannuksena: Siellä on ruuhkaa. Mutta ei sitä varten kannata kolmatta kaistaa tehdä”, sanoo käyttötoiminnan kehityspäällikkö Jonne Jäppinen Fingridiltä.

Vuodessa on 8 760 tuntia. Kovat pakkasjaksot kestävät vain joitain satoja tunteja.

Lisää kaapelia

Kaikesta huolimatta sähkön kansainvälisiä siirtoyhteyksiä ollaan parantamassa. Vuonna 2017 Fingrid uutisoi uudesta RAC 3 -hankkeesta.

Oulunseudulle ollaan rakentamassa uutta ilmajohtoa, jonka toinen pää kulkee Ruotsiin. Yhdysjohto parantaa sähkön siirtokapasiteettia Pohjoismaiden välillä. Hankkeen on tarkoitus valmistua viimeistään vuonna 2025.

Ja sitä ennen pitäisi valmistua Olkiluoto3-ydinvoimalan.

Jonne Jäppinen uskoo, että nämä kaksi hanketta tuovat sähkömarkkinoille lisää pelivaraa ja hintavarmuutta.

Nyt Suomi on turvautunut sydäntalven kylmimpinä päivinä Pietarin tuontisähköön. Maakaasukombinaatissa tuotettava sähkö tulee voimajohtoa pitkin Viipurista Lappeenrantaan.

Sinällään venäläisessä tuontisähkössäkään ei ole ollut valittamista.

”Meillä on erittäin toimiva yhteistyö myös Venäjän kanssa”, Jäppinen sanoo.

Vuodenkierrossa sähköä ostetaan sieltä, mistä halvalla saa. Suomi toimii kansainvälisillä energiamarkkinoilla. Silti omavaraisuus on tärkeä tavoite.

”Euroopassa taitaa olla pari valtiota, jotka eivät ihan kykene omavaraisuuteen sähkön osalta. Me olemme yksi niistä”, Jäppinen sanoo.

X