Talviasuttava mökki haaveena? Huomioi nämä luvat ja asiat rakennusten muutostöissä

Ympärivuotinen asuminen vapaa-ajan kodissa on monen haave. Mökki pitää kuitenkin ensin remontoida talven kestäväksi. Siihen tarvitaan lupia, suunnittelua ja rahaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ensiksi lupa-asiat kuntoon!

Ympärivuotinen asuminen vapaa-ajan kodissa on monen haave. Mökki pitää kuitenkin ensin remontoida talven kestäväksi. Siihen tarvitaan lupia, suunnittelua ja rahaa.
Teksti: Tarja Salo

Onko talviasuttava mökki älytön ajatus?

Ajatus on varmaan käynyt monen mökkiläisen mielessä, ja sitä on ehkä pohdittukin huolella: onko talviasuttava mökki liian suuri projekti? Yksiselitteistä vastausta kysymykseen ei ole.

Talviasuttava mökki on yhdelle hyvä ja helppo ratkaisu, mutta toiselle se ei tule missään nimessä kysymykseen. Asia on hyvin tapauskohtainen, ja muutokseen liittyy monta asiaa.

Toiset haluavat asua mökillä ympäri vuoden, toiset eivät. Siispä jokainen tehköön niin kuin haluaa tarpeidensa ja lompakon paksuuden mukaan.

Suomessa on valtava joukko mökkiläisiä: jo liki kolme miljoonaa. Korona-aikana moni on tehnyt etätöitä mökin rauhassa. Mökeistä on remontoitu ympärivuotiseen asumiseen sopivia, jotkut ovat jopa luopuneet kaupunkikodistaan ja muuttaneet kokonaan maalle.

Pitääkö ympärivuotisen mökin muutostöitä varten hakea lupia rakennusvirastosta?

Ensimmäinen hoidettava asia kesämökin muuttamisessa talviasuttavaksi ovat erilaiset luvat. Omin luvin ei saa missään nimessä ryhtyä puuhaan, siitä seuraa vain harmia ja rahanmenoa. Siis ota kiltisti yhteyttä mökkikuntasi rakennusviraston tarkastajaan. Hänen kanssaan kannattaa olla yhteistyöhaluinen, muuten voivat luvat jäädä saamatta, tai prosessi ainakin hankaloituu.

Ja näissä lupa-asioissa on otettava huomioon, että kuntien välillä on eroja. Joissakin kunnissa ei ole edes mahdollista muuttaa mökkiä talviasuttavaksi, vaikka tarvetta olisi. Joustavasta päästä ovat mm. Kouvola ja Kemiönsaari.

Alkajaisiksi pitää tutkia, millainen on nykyisen rakennuksen rakennuslupa ja onko kyse kaava-alueesta. Kaavoitus on kaiken perusta. Jos rakennus on herkällä rantakaava-alueella, voi olla, ettei saakaan lupaa muuttaa mökkiä ympärivuotiseen käyttöön. Mutta nämä asiat selviävät kunnan rakennusviraston avulla. Älä siis aloita remonttia ennen kuin luvat ovat kunnossa. Asiaa pitää lähestyä virallisesti ja sääntöjen mukaan, älä sooloile!

Lue myös: Mökkien vuosikulut vertailussa: Erot satoja euroja – Halvinta on hankkia loma-asunto näiltä suosituilta paikkakunnilta

Vertailun halvimmassa kunnassa, Oulussa, selviää noin 450 euron vuotuisilla maksuilla. Kalleimmassa kunnassa, Savonlinnassa, mökkien kulut olivat liki 1200 euroa.

Vertailun halvimmassa kunnassa, Oulussa, selviää noin 450 euron vuotuisilla maksuilla. Kalleimmassa kunnassa, Savonlinnassa, mökkien kulut olivat liki 1 200 euroa. © iStock

Miten pääsen vapaa-ajan asunnon muutosprojektissa eteenpäin?

Vapaa-ajan asunto jos mikä on henkilökohtainen, ja sen pitää olla mieleinen. Se saa olla persoonallinen, eikä mikä tahansa toisen stailaama talo. Suunnittele siis tarkkaan, millaiseksi haluat läpi vuoden käyttämästäsi mökistä.

Tärkeää on tunnustaa tosiasiat: eli kuinka paljon rahaa on käytössä, mikä on aikataulu ja mikä on talon käyttötarpeesi useita vuosia eteenpäin. Kannattaa myös miettiä, onko mökki mahdollisesti tarkoitus myydä ja milloin. Laske ja mieti kaikki mahdollisimman tarkkaan. Budjetti tuskin pitää, mutta tarkka suunnitelma auttaa ja voi pelastaa pulasta.

Jos nykyinen kesäpaikka on suvun perintönä saatu vanha mökki, sen muuttaminen ympärivuotiseksi voi olla haastavaa. Tunteille ei saa antaa liikaa valtaa, vaan muutostöihin pitää suhtautua kylmän viileästi ja järkevästi.

Lue myös: Juokseva vesi, sähkö, kompostoiva huussi – Kaipaatko mukavuuksia mökille? Nappaa nyt edulliset ja ekologiset vinkit

Pitääkö muutostöissä turvautua asian­tuntijaan?

Kun luvat ovat kunnossa, on aika ryhtyä muutostöihin. Suomessa on hurjan paljon mökkejä, jotka on rakennettu ns. omasta päästä, eli ammattiapua ei ole käytetty. Mutta nyt ei kannata toimia niin.

On hyvä palkata rakennussuunnittelija tai -neuvoja, joka tutkii, mitä mökille tulisi tehdä, jotta se täyttäisi vakituisen asunnon kriteerit.

Talviasuttava mökki vaatii monta asiaa, jotka pitää huomioida: eristys, lujuus, energiatehokkuus, peseytymistilat, keittiövarustus, vesi, lämmitys, rakenteiden lujuus, paloturvallisuus, terveellisyys, esteettömyys, jätehuolto ja tietoliikenneyhteydet. Ihan kuka tahansa ei tiedä näistä asioista tarpeeksi, joten ammattilaiselle on ehdoton tarve.

Mistä mökkiremontti pitää aloittaa?

Suomessa on eniten 60-luvulla rakennettuja lautamökkejä. Niiden muuttaminen ympärivuotiseen käyttöön ei olekaan ihan helppo juttu. Mökit ovat aika vaatimattomia, huonosti eristettyjä ja aika matalia. Eivätkä senaikaiset materiaalitkaan vastaa nykyvaatimuksia. Mutta jos haluaa, voi yrittää tehdä vanhasta paremman.

Mökin eristäminen on tärkeää, ettei lämpö karkaa harakoille. Uusien määräysten mukaan puru ei riitä, vaan katolla ja seinissä pitää käyttää paljon villaa. Kun lattiaan laitetaan lisäeristettä, huonekorkeus pienenee, ja se voi olla pulma. Matala kattorakenne aiheuttaa myös päänvaivaa: miten eristys tehdään, ettei yläpohjan tuuletustila hupene olemattomiin. Samalla pitää muistaa huolehtia rakennuksen asianmukaisesta ilmanvaihdosta ja kosteudenhallinnasta.

On kovin todennäköistä, että sähköt pitää uusia. Samalla voi katolle hommata aurinkovoimalan, se on nykyaikaa. Vanhassa mökissä vesihuoltokaan ei aina ole ajan tasalla, mutta sen saa nykytekniikalla helposti kuntoon. Kantoveden kanssa tuskin kukaan haluaa puuhailla.

Jätevettä varten on tarkat määräykset, joita pitää ehdottomasti noudattaa. Ennen vessa oli pihan perällä, nyt vessoja on joka lähtöön, eikä niissä tarvitse käyttää vettä. Kysy tarkkaan, mikä on kunnan kanta vessa-asioihin! Jätehuoltokin pitää järjestää, pelkällä kompostilla ei pärjää.

Kesällä mökille voi kurvailla ka­peaa tietä pitkin, mutta talvella asia on ihan toinen. Eli tiesiat pitää myös hoitaa niin, että kulkeminen on helppoa ja turvallista.

Ennen kuin kesämökistä saa hyvän, lämpimän, turvallisen ja mieleisen (ja laillisen), vaatii se paljon suunnittelua, rahaa ja pitkää pinnaa. Mutta se kannattaa, jos haluaa viettää aikaa rakkaassa paikassa ympäri vuoden.

Asiantuntijana toiminnanjohtaja Marju Silander Suomen Omakotiliitosta.

Juttu julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 8/22.

Lue myös: Kirjavinkki: Mitä pitää huomioida mökkiprojektissa? – Mökin vuosi opastaa hommiin vuodenaika kerrallaan

vinkkejä kesämökkiläiselle

Mökin omistajan pitää muistaa myös mökin huoltotoimet.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X