Tämä kultahyppy synnytti mäkilegendan – Katso, miten Matti Nykäsen hyppy venyi Sarajevon suurmäessä 116 metriin

Jaa artikkeli
Suomen Matti Nykänen tuulettaa kultatuolissa Hannu Koskivuoren ja Kalevi Tuomisen (oik) olkapäillä 18. helmikuuta 1984, hypättyään pisimmälle 90 m mäessä Sarajevon talviolympiakisoissa Jugoslaviassa.
Suomen Matti Nykänen tuulettaa kultatuolissa Hannu Koskivuoren ja Kalevi Tuomisen (oik) olkapäillä 18. helmikuuta 1984, hypättyään pisimmälle 90 metrin mäessä Sarajevon talviolympiakisoissa Jugoslaviassa. © Lehtikuva
Mäkihyppääjä Matti Nykänen ripusti Sarajevon olympialaisissa kaulaansa kaksi mitalia – kultaisen suurmäestä ja hopeaa normaalimäestä.

Matti Nykäsen uskomaton urheilumenestys alkoi vuonna 1981, kun hän oli vasta 18-vuotias. Hän voitti nuorten maailmanmestaruuden sekä hyppäsi ensimmäisen aikuisten Suomen-mestaruutensa.

Vuonna 1983 Matti Nykänen voitti Keski-Euroopan mäkiviikon, sai pronssia lentomäen MM-kisoissa ja lisäksi hän voitti myös kauden maailmancupin.

Olympiakultaa Sarajenvon suurmäestä vuonna 1984

Legenda alkoi kuitenkin syntyä siinä vaiheessa, kun Nykänen toi Suomeen olympiakultaa. Tämä tahtui Sarajevon talviolympialaisten suurmäessä vuonna 1984.

Eikä kulta tullut millä tahansa hypyllä, vaan uudella mäkiennätyksellä.

Katso videolta, miten nuori Nykänen venyttää hyppynsä kirkkaimpaan mitaliin

 

 

X