Tämä puhe jäi historiaan: Antti Kaikkonen marssi puhujapönttöön reppu selässä

Antti Kaikkosen (kesk) viime syyskuun puheenjohtajakilpailun reppupuhe jää historiaan, vaikka se ei tuonutkaan voittoa Katri Kulmunista.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Antti Kaikkonen käytti puheessaan eri aisteihin vetoavaa tekniikkaa.

Antti Kaikkosen (kesk) viime syyskuun puheenjohtajakilpailun reppupuhe jää historiaan, vaikka se ei tuonutkaan voittoa Katri Kulmunista.
Teksti: Jyrki Liikka

Antti Mustakallio kehuu kahta suomalaista nykypolitiikan puhe-esitystä, joissa oli hänen mielestään kaikki kohdallaan. Näitä ovat Antti Kaikkonen (kesk), jonka ”reppupuhe” jäi mieliin viime syyskuun ylimääräisessä puoluekokouksessa.

Tämä ohella Mustakallio kehuu Antton Rönnholmin (sd) puhetta demarien puoluekokouksessa vuonna 2017. Rönnholmin puheessa oli vahvoja mielikuvia.

”Liike on minulle mehua ruusumukista, kun pöydän alle kaikuvat aikuisten puheet yhdistyksen kokouksessa.”

Antti Kaikkonen vetosi aisteihin

Keskustan puheenjohtajuutta tavoitellut Kaikkonen marssi puhujapönttöön reppu selässä. Pyrky ei onnistunut, mutta upea puhe jäi historiaan.

Hän käytti samanhenkistä, eri aisteihin vetoavaa tekniikkaa, jossa silmien eteen maalataan tuokiokuvia konkreettisista tilanteista.

”Isän diesel-Pösö nakuttaa pakkasessa, kun jaoimme lehtisiä.”

”Mieli maassa. Äiti soittaa. Äidille kelpaan.”

Antti Kaikkonen ja Katri Kulmuni

Antti Kaikkonen hävisi, kun Katri Kulmuni kruunattiin puheenjohtajaksi.  © Roni Rekomaa / Lehtikuva ja Ari Heinonen / Otavamedia

Puheen kolme pointtia muistetaan

Antti Kaikkonen rakensi puheen yhdessä avustajatiiminsä kanssa. Se sisälsi myös poliittiselle kampanjapuheelle tarpeellisen määrän toistoja: kolme.

Britannian pääministeri Winston Churchillin patsas Pariisissa.

Britannian pääministeri Winston Churchillin patsas Pariisissa. © iStock

Tämä on vuosikymmenien aikana hioutunut lukema.

Britannian pääministerin Winston Churchill piti toisen maailmansodan alussa puheen, jolla hän kannusti kansalaisia toivottomassa tilanteessa. Hän lupasi ihmisille vain ”verta, hikeä ja kyyneleitä”.

”Alun perin kohtia oli neljä: Verta, vaivannäköä, hikeä ja kyyneleitä. Se lyheni ihmisten mielissä, koska muistamme paremmin kolme pointtia”, Mustakallio summaa.

Lue myös: ”Jos puheeseen ei panosteta, sille ei anneta myöskään arvoa” – Mikä on paremman puheen resepti?

X