Tangokuningas Marko Maunuksela hölmistyi lentomatkustajan rajoituksista kotimaanlennolla: ”Mahdollista vain Suomessa!”

Tangokuningas Marko Maunuksela sai oppitunnin kansallisesta lainsäädännöstämme, kun hän suuntasi kotimaanlennolla Helsingistä Kittilään.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jos lennät kotimaassa, älä tee samaa virhettä kuin tangokuningas.

Tangokuningas Marko Maunuksela sai oppitunnin kansallisesta lainsäädännöstämme, kun hän suuntasi kotimaanlennolla Helsingistä Kittilään.
(Päivitetty: )
Teksti: Hertta-Mari Kaukonen

Marraskuun viimeisenä perjantaina laulaja—juontaja Marko Maunuksela yritti ostaa kolmen ja puolen euron hintaista vesipulloa lennolleen Helsingistä Kittilään. Ostos lentokentän tax free -kaupassa ei kuitenkaan onnistunut yllättävästä syystä.

Laulaja Marko Maunuksela koki kummia lentäessään kotimaassa.

Laulaja Marko Maunuksela koki kummia lentäessään kotimaassa. © Vesa Tyni/Otavamedia

Marko Maunuksela oli nimittäin kotimaanlennolla ja tax free -kauppa myy tuotteitaan vain kansainvälisten lentojen matkustajille eli maasta toiseen matkustaville asiakkaille. Tosin poikkeuksen tekee Ahvenanmaa, jonne lentäessä saa tehdä ostoksia tax free -kaupassa ja vieläpä niin, että saa veroedun ostoksistaan.

Muilla kotimaanlennoilla ei siis saa tehdä ostoksia tax free -kaupoissa, vaikka jättäisi veroedun jälkeen halvemmat tuotteet, kuten alkoholi- ja tupakkatuotteet, hyllyyn.

Miksi ihmeessä ei?

Turhaa jonotusta tax freessä

Tax free -kaupan kassatyöntekijät tarkastavat jokaisen asiakkaan lennon määränpään ennen kuin hyväksyvät mitään ostoksia.

Marko Maunuksela meni epäonnistuneen ostoyrityksen jälkeen läheiseen ravintolaan ja teki saman ostoksen eli kolmen ja puolen euron arvoisen vesipullon.

Lennolle alkoi olla jo vähän kiirettä, mutta onneksi ostos onnistui viimein.

”Vähän hassua ja mahdollista vain Suomessa, että saman hintaista täsmälleen samaa tuotetta ei saa ostaa toisesta paikasta, mutta saakin ostaa kymmenen metrin päästä”, Maunuksela sanoo nauraen.

Samassa kassajonossa oli toinenkin asiakas, joka yritti tehdä turhaan ostoksia, koska oli matkalla manner-Suomen sisäiselle lennolle.

”Kuinkahan paljon muodostuu turhaa jonoa kassalle tämän takia ihan turhaan”, Maunuksela pohtii.

Lue myös: Tangokuninkaat Marko Maunuksela ja Jukka Hallikainen perustivat duon: ”Yhdessä olemme kuin Matti ja Teppo”

Miksi ostaminen on tehty näin vaikeaksi Helsinki-Vantaan lentokentän tax free -kaupassa?

Kysymykseen vastaa Finavian viestintäkoordinaattori Elina Suominen:

”Se pohjautuu Suomen lainsäädäntöön, mutta kyseessä on siis kansallinen lainsäädäntömme eli tämä ei päde muissa maissa. Kannattaa tutustua Finavian ohjeisiin, milloin voi tehdä ostoksia”.

Suomen verotussäännöt eivät siis salli tax free -kaupan tuotteiden myymistä manner-Suomen sisäisten lentojen matkustajille, vaikka kyseessä ei edes olisi alennustuote.

Matkustajat ovat näin ollen syystäkin hämmentyneitä, koska ulkomaisilla lentokentillä vastaavia myyntirajoituksia ei lähtökohtaisesti ole.

”Haluaisimme kyllä myydä kaikille”

”Meillä on kylttejä hyllyissä ja kassojen lähellä siitä, että ostoksia ei voi tehdä kotimaanlennoilla. Silti asiakkaita tulee kyllä kassoille asti turhaan”, WDFG Helsinki oy:n toimitusjohtaja Sini Syväjärvi sanoo pahoitellen.

WDFG Helsingillä on useita myymälöitä Helsinki—Vantaan lentokentällä ja se on osa kansainvälistä Dufry-konsernia, jonka monien muiden maiden myymälöissä tuotteiden myyminen onnistuu myös maan sisäisille lennoille.

”Haluaisimme kyllä myydä kaikille, mutta emme lainsäädännön takia voi”, Syväjärvi sanoo.

Lue myös: Haluatko säästää lentojen hinnoissa?

X