Tapahtuma-ala on täynnä ihan oikeita töitä – ja ihmisiä

”Monista ammateista tuttu alan sisäinen nokittelu on korona-aikana kasvanut laajemmaksi ihmisten väliseksi arvosteluksi yli ammattirajojen”, päätoimittaja Erkki Meriluoto kirjoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

"Monista ammateista tuttu alan sisäinen nokittelu on korona-aikana kasvanut laajemmaksi ihmisten väliseksi arvosteluksi yli ammattirajojen", päätoimittaja Erkki Meriluoto kirjoittaa.
(Päivitetty: )
Teksti: Erkki Meriluoto

Tangokuninkaat Marko Maunuksela ja Jukka Hallikainen laulavat tuoreessa hittikappaleessaanOikeita töitä” luovien alojen kohtaamasta arvostelusta koronakriisin aikana.

Laulun sanojen mukaan soittajat, roudarit, tanssijat, tuottajat, juontajat ja äänitarkkailijat saisivat hankkia oikeita töitä ja tulla kotiin sieltä luomisen mailta. Sykäys raflaaviin sanoihin on lähtöisin internetin keskustelupalstoilta, joissa esiintyjät ja muut tapahtuma-alan ihmiset ovat saaneet kuulla kunniansa.

Joidenkin mielestä kulttuuri, viihde ja yhteiset kokemukset niiden parissa eivät synny kunnon ammateista. He eivät saisi valittaa vähentyneitä keikkojaan, vaan hakeutua leipäpuuhun aivan toisille aloille. Mikäpäs onkaan helpompaa kuin asettaa itsensä näiden ihmisten yläpuolelle ja lyödä lyötyä – etenkin jos sen voi tehdä anonyymisti verkossa.

Vaan mitä suomalainen tekee, kun hän haluaa viihtyä tai rentoutua? Kuuntelee suosikkimusiikkiaan, käy teatterissa, harrastukseensa liittyvillä messuilla tai katsoo television viihdeohjelmaa. Kaiken takana on suuri joukko ammattilaisia. Ne näkyvimmät nimet sekä moninkertainen määrä taustajoukkoja.

Oikeita töitä on ollut vailla lähes 200 000 työntekijää tapahtumateollisuudessa

Tapahtumateollisuuden mukaan lähes 200 000 työntekijän toimeentulo on kärsinyt koronakriisin aikana. Eräs messurakentamista tekevä yritys kertoo menettäneensä tuloja noin 800 000 euroa, ja saaneensa taloudellista tukea hieman yli 30 000 euroa. Yrittäjä itse on nostanut palkkaa viimeksi viime vuoden elokuussa.

Nämä erilaiset keikkahommat ovat ihan oikeita töitä ja myös hyvin kuluttavia. Moni ei jaksaisi tapahtuman rakentamista yhä uudelleen ja reissaamista poissa kotoa. Artisteilla päälle tulee vielä tiivis yhteydenpito fanien kanssa sekä oman itsensä myyminen keikkapaikoille, ohjelmatoimistoille sekä radio- ja tv-kanaville.

Jokainen meistä voi välttää muiden arvostelua.

Monista ammateista tuttu alan sisäinen nokittelu on korona-aikana valitettavasti kasvanut laajemmaksi ihmisten väliseksi arvosteluksi yli ammattirajojen. Kasvotusten ollaan vielä kohteliaita, mutta selän takana ja verkon keskustelupalstoilla leuat louskuvat.

Onneksi jokainen meistä voi tarkkailla itseään, välttää muiden arvostelua ja havahtua. Se laulaja on paljon muutakin: moniosaaja ja ennen kaikkea empaattinen ihminen. Hyvä esimerkki on Marko Maunuksela, joka tämän viikon Seurassa kertoo paluustaan lähihoitajan töihin.

Lue myös: Tangokuningas Marko Maunuksela ei kadu paluuta vanhaan ammattiinsa: ”Hyvä tulee hyvän luo – mistään ei kannata lähteä siltoja poltellen”

X