Tappoiko peto rotukoirasi: vastedes voit saada korvauksia jopa 10 000 euron verran

Jaa artikkeliLähetä vinkki
© iStock
Koiranomistajien saamiin petokorvauksiin voi olla tulossa iso korotus. Vastedes suden tappaman koiran korvaussumma voi nousta vaikka kymppitonniin.

Maa- ja metsätalousministeriössä on vireillä esitys lakimuutoksesta, jonka tarkoituksena on parantaa petojen saaliiksi joutuneista lemmikkieläimistä maksettavia korvauksia.

Tähän asti suurpetojen aiheuttamista vahingoista valtaosa on ollut porokuolemia, eikä rahaa ole riittänyt koira- ja muiden eläinvahinkojen täyteen korvaamiseen.

Viime vuonna korvauksista leikattiinkin 26 prosenttia eli kolmisen miljoonaa euroa.

”Leikkaukset johtuvat porovahinkojen voimakkaasta kasvusta”, kertoo maa- ja metsätalousministeriön erityisasiantuntija Jussi Laaninkari.

Esityksen mukaan poroille koituneet vahingot siirretään jatkossa omaan korvausryhmäänsä, joten koiranomistajille jää enemmän jaettavaa.

Koirien korvausarvossa tunnelisää

Maa- ja metsätalousministeriö saa tietoja kotieläimien petosurmista riistavahinkorekisterin kautta. Vuosittain petojen surmaamista koirista tulee ministeriöön viitisenkymmentä ilmoitusta.

Osa koirista voi olla hyvinkin arvokkaita.

Puhdasrotuisen koiran perusarvoksi lasketaan 1600 euroa. Jos koira on yli puolitoistavuotias ja metsästykseen koulutettu, hinta nousee.

Silloin jos koira on menestynyt kilpailuissa tai kokeissa, saaden palkintoja ja luokituksia, sen korvausarvo voi nousta yli 10 000 euroon.

”Korvauksilla on haluttu tuoda esille sitä, että koira on perheenjäsen, johon liittyy paljon tunteita. Tämän takia ollaan korvattu reilulla kädellä,” Jussi Laanikari sanoo.

Kotieläinvahinkojen korvausarvot ovat olleet vuodessa korkeimmillaan yhteensä noin 150 000 euroa.

”Määränä se on pieni, sillä porovahingot ovat yli 10 miljoonaa euroa vuodessa.”

Laaninkarin mukaan koirille koituneiden petovahinkojen täysmääräinen korvaaminen purkaisi petojen maakunnissa aiheuttamaa sosiaalista painetta.

”Kotieläimillä on erilainen tunnearvo kuin poroilla, jotka lähtökohtaisesti vaeltavat puolivapaasti poronhoitoalueilla.”

Korvauksia saa silti odottaa

Riistavahinkolakiin on mahdollisesti tulossa muutenkin isoja muutoksia. Korvauksien maksamisen aikatauluun ei kuitenkaan ole tulossa nopeutusta.
Jos susi, ahma tai karhu syö koirasi, korvauksia joutuu odottamaan pahimmassa tapauksessa yli vuoden.

Korvaukset maksetaan aina tulevan vuoden helmikuussa, kun vahinkoyhteenveto valmistuu.

Lakimuutoksen aikataulua ei ministeriössä vielä uskalleta arvailla. Ja parempi niin, sillä juuri nyt valtiolla ei olisi budjeteissaan varaa koiranomistajille maksettuihin petovahinkokorvauksiin.

”Rahaa ei tällä hetkellä ole. Jos kuitenkin olisi, ja maksaisimme korvaukset heti, voisimme ajautua hankalaan tilanteeseen. Jos talousarviossa olisi vähemmän rahaa kuin tarve, alkuvuonna vahingon kärsineet saisivat täysimääräisen korvauksen, ja loppuvuonna ei välttämättä mitään”, Jussi Laaninkari kertoo.

 

X