Tärkeintä on olla tärkeä – Päätyön välttely on lomaa vastuusta

Jaa artikkeliTilaa Seura
Päätoimittaja Erkki Meriluoto.
Päätoimittaja Erkki Meriluoto. © Tommi Tuomi/Otavamedia
VTV-tutkinta osoittaa, että päätyön välttely ja muun puuhaaminen on tuttua jopa valtion valvojalla. Seuraako kohusta virastojen laajempi läpivalaisu? päätoimittaja Erkki Meriluoto kirjoittaa.

1980-luvulla televisiossa naurattaneessa Reinikainen-sarjassa seurattiin tamperelaisen poliisiaseman elämänmenoa. Yksi hahmoista oli koko paikan pomo, ylikomisario Rautakallio, jota näytteli Esko Roine.

Rautakalliolla oli joka päivä suuri työ työllistää itsensä. Hänellä oli huoneessaan tylsää ja yksinäistä. Erilaiset työpöytäpelit ja nukahtamisen välttäminen veivät suurimman osan hänen työpäivistään. Kuitenkin eri ihmisten kohtaamisissa hän esitti polleasti olevansa todella tärkeä, vaikka olikin aivan paniikissa.

Kohu VTV:n pääjohtajan tekemisistä – ja tekemättömyyksistä

Tämän vuosikymmenen Suomessa on seurattu kohua Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) pääjohtajan tekemisistä – ja tekemättömyyksistä. Valitettavasti kyse ei ole ollut komediasarjasta, vaikka karikatyyrimäisiä elementtejä onkin mukana.

Virkarikostutkinnan ajaksi virasta pidätetyn Tytti Yli-Viikarin johtajakaudella VTV:n päätehtävän suorittaminen on rapautunut. Taloustarkastusten sijasta aikaa on käytetty erilaisiin sivujuonteisiin: kansainvälistymiseen, verkostoitumiseen ja jonkinlaiseen ajatushautomouteen, josta on vaikea saada otetta.

Epäillään, että tarkastusten tuloksia on hävitetty ja turhan kriittisiä loppuraportteja kaunisteltu.

Epäillään, että tarkastusten tuloksia on hävitetty ja turhan kriittisiä loppuraportteja kaunisteltu.

Pääjohtaja on matkustellut eri tilaisuuksissa ympäri maailmaa ja kuluttanut verorahoja muun muassa stailauspalveluihin.

Paljastukset väärinkäytösepäilyistä on tehnyt virallisen valvonnan sijaan media Iltalehden johdolla.

Päätyön välttely on vastuun pakoilua mukavampiin tehtäviin

Jokainen elämää nähnyt tietää, että kun jotain vaivaa vaativaa pitäisi tehdä, niin sitä helposti välttelee tekemällä muuta. Kun kotona pitäisi pestä ikkunat, niin sitä alkaakin järjestellä kirjahyllyä. Inhimillistä.

Vastaavasti kun työelämässä pitäisi tarttua johonkin stressaavaan työtehtävään – esimerkiksi Veikkauksen rahavirtojen läpivalaisuun – niin sitä alkaakin tehdä jotain helpompaa, joka vie työajan. Päätyön välttely onkin usein kuin lomaa sekä stressistä että vastuusta.

VTV:n kohua tutkitaan ja aika näyttää, mitä seurauksia sillä tulee olemaan eri henkilöille ja prosesseille. Asiat kuitenkin ovat usein niin, miltä ne näyttävät. Näyttää siltä, että VTV:n johto on tehnyt todellisen karhunpalveluksen – ei vain VTV:n, vaan myös muiden valtion virastojen henkilöstölle.

Vaikka VTV:llä onkin ollut erityisrooli ja muiden virastojen asema ja valvonta ovatkin erilaisia, niin pitäisikö nyt tehdä perusteellinen kulujen, kuittien, matkojen ja tehtävien perkaus kaikkien valtion virastojen johtohenkilöiden osalta? Totta kai pitäisi. Eikä sitä pidä sälyttää vain tutkivien toimittajien harteille.

X