Taskuvaras iskee tungoksessa – 9 keinoa välttää identiteettivarkaus

Jaa artikkeliTilaa Seura
Taskuvarkauden uhri voi myöhemmin joutua identiteettivarkauden uhriksi. © Colourbox
Identiteetti- eli henkilötietovarkaus voi alkaa lompakon näpistyksellä. Lähes 160 000 suomalaista on kokenut identiteettivarkauden.

Turva- ja vakuutuspalveluyritys mySafetyn teettämän tutkimuksen mukaan lähes 160 000 suomalaisen kohdalle on osunut identiteettivarkaus. Useimmiten tämä tarkoittaa sitä, että henkilötietojen avulla on esimerkiksi tehty nettiostoksia ja nostettu pikavippejä.

Identiteettivarkaus voi alkaa lompakon näpistyksellä, jolloin varas saa haltuunsa henkilön ajokortin, henkilökortin sekä luottokortteja. Lompakkonäpistyksen tai maksukorttien väärinkäytön uhri huomaa lähes välittömästi, mutta henkilötietovarkaus voi ilmetä vasta muutaman vuodenkin päästä.

 ”Henkilötietojen avulla varas voi ostaa uhrin nimiin tavaroita esimerkiksi netistä ja tilata ne eri postiosoitteeseen tai -lokeroon. Usein uhrille tulee tieto tilauksista vasta siinä vaiheessa, kun lasku on jo perinnässä”, selventää mySafetyn vakuutuskäsittelijä Michael Färdig.

Vaikka identiteettivarkauksissa taloudellinen vahinko voi nousta suureksi, poliisista ei aina ole apua. Jos vahingot jäävät alle 10 000 euron, poliisi ei edes ryhdy tutkimaan asiaa. Niinpä puolet taloudellista vahinkoa kokeneista ihmisistä on joutunut maksamaan kokonaan tai osittain varkauden aiheuttamat haitat itse.

Taskuvarkaudet yleistyvät suurissa tapahtumissa. © Colourbox

9 vinkkiä: Näin vältät henkilötietovarkauden

1. Taskuvaras voi iskeä festivaaleilla, kesätoreilla tai muissa tapahtumissa, joissa on tungosta. Lompakkoa ei siis kannata säilyttää paikassa, josta se on helppo napata. Repun sivutasku tai housujen takatasku ovat huonoja lompakon säilytyspaikkoja.

2. Säilytä henkilökortit ja maksukortit aina eri paikoissa. Kaikkia kortteja ei myöskään kannata säilyttää samassa paikassa.

3. Posti kuljettaa paljon asiakirjoja, jotka sisältävät henkilötietoja. Kesällä henkilötietoja varastetaan myös postilaatikosta. Jos olet pitkään poissa, posti kannattaa siirtää muuhun osoitteeseen, jakelu keskeyttää tai pitää postilaatikko lukittuna.

4. Aseta luottotietoihisi suoja. Voit seurata luottotietojasi henkilötietoturvan avulla, jossa sähköpostiisi tulee ilmoitus reaaliajassa, jos luottotietojasi kysytään.

5. Hälytyskellojen pitää alkaa soida, jos sinulle tulee laskuja, joita et tunnista.

6. Aina kun uutisoidaan isoista tietomurroista, kannattaa tarkistaa myös omat tilit ja vaihtaa salasanat.

7. Kesäisin nettihuijaukset yleistyvät. Niissä hätään joutunut ystävä, perheenjäsen tai tuttava pyytää sosiaalisen median tai sähköpostin kautta rahaa. Kun ihmiset matkustavat ja ovat vähemmän tavoitettavissa puhelimitse, identiteettivaras voi kopioida esimerkiksi Facebook-tilin ja laittaa pyyntöjä kaapatun profiilin ystävälistalle.

8. Kortit, joita lomalla ei tarvitse, kannattaa jättää kotiin tai vaikkapa hotellin turvalokeroon. Myös passia kannattaa pitää turvassa tallelokerossa lomamatkan aikana.

9. Jos henkilöpapereita katoaa, ilmoita siitä aina poliisille. Varaudu siihen, että tietoja voidaan hyödyntää identiteettivarkauteen. Jos maksukortteja katoaa, kannattaa ne sulkea heti.

Lähde: Research Insight Finlandin toteuttama identiteettivarkaustutkimus. Siihen haastateltiin yli 3 000 suomalaista.

Lue myös:

Tiesitkö, että voit estää luottokorttisi väärinkäytöksiä uusilla keinoilla? Tarkista ainakin nämä neljä asiaa

X