Tässä tapauksessa omaisuutesi voi siirtyä valtiolle, jos et ole tehnyt elinaikanasi testamenttia

Pitääkö kaikkien tehdä testamentti? Voiko testamenttia päivittää? Miten vältetään perintöriidat?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pitääkö kaikkien tehdä testamentti? Voiko testamenttia päivittää? Miten vältetään perintöriidat?
(Päivitetty: )
Teksti: Tarja Salo

Pitääkö aina tehdä testamentti?

Olen hyvässä kunnossa, mutta mietin silti testamentin tekemistä. Pitäisikö se tehdä? Kuka sen tekee ja entä mitä se maksaa?

Harkinnassa

VASTAUS

Ensiksi sinun pitää selvittää, kuka sinut perii. Jos sinulla on kolme lasta, he perivät sinut lainmukaisessa perimysjärjestyksessä eikä testamenttia välttämättä tarvitse tehdä. Perintö jaetaan tasan lasten kesken, jos testamenttia ei ole.

Jos haluat, että perintö lankeaa jotenkin muuten kuin perintökaaren mukaisille perillisille, niin järkevin tapa toteuttaa perinnönjako on testamentti.

Ja jos olet avoliitossa, testamentti on erityisen tärkeää tehdä. Avopuoliso jää muuten ilman perintöä. Avopuolison asumisen turvaamiseksi testamentti on erittäin tarpeellinen. Voit myös jättää osan omaisuudestasi jollekin sydäntäsi lähellä olevalle vapaaehtoisjärjestölle.

Jos sinulla ei ole serkkua läheisempää sukulaista, omaisuus siirtyy valtiolle, jos sinulla ei ole testamenttia.

Testamenttia ei voi tehdä ihan miten vain, vaan se on muotomääräinen asiakirja. Se pitää tehdä kirjallisena. Suullisilla lupauksilla ei ole mitään painoarvoa. Kahden esteettömän todistajan pitää olla samaan aikaan paikalla, kun testamentin tekijä allekirjoittaa asiakirjan.

Testamentin voi siis tehdä itse, mutta on hyvä käyttää asianajajaa. Hän pystyy kokemuksellaan testaamaan testamentin toimivuutta: Jos teet näin, se tarkoittaa sitä, ja jos teet näin, se tarkoittaa tätä. Jos muotomääräyksiä ei noudateta, on mahdollista, että testamentti julistetaan pätemättömäksi.

Testamenttia tehdään vain yksi kappale, ja sitä voi vuosien mittaan muuttaa.

Kun asianajaja tekee testamentin, se maksaa 250–1000 euroa. Valmista testamenttia ei kannata piilottaa kaapin perälle eikä patjan alle, vaan se pitää viedä pankin tallelokeroon tai jättää asianajajan haltuun. Sukulaisille pitää kertoa, missä tämä arvokas paperi on.

Asiantuntijoina asianajaja Tapani Norros ja psykoterapeutti, varanotaari Marja-Liisa Holopainen.

Kysy Mrs Moneypennyltä

Tarja Salo vastaa arjen rahankäyttöä koskeviin kysymyksiin. Hän on koulutukseltaan humanististen tieteiden kandidaatti ja työskennellyt yli 30 vuotta sanoma-, aikakaus- ja talouslehdissä.

Lähetä kysymyksesi osoitteeseen

  • Viva/Mrs Moneypenny
  • Maistraatinportti 1
  • 00015 Otavamedia tai
  • viva@otavamedia.fi, aihekenttään: Mrs Moneypenny
X