Tässä tulee grillisodan voittaja – 6 000 euron luksustappajagrilli Napoleon

Markkinoiden kalleimmassa kaasugrillissä on piilopaikka jopa isännän keskareille.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tässä hymyilee lajinsa valtias, yli kymmenellä tunnelmavalolla varustettu Napoleonin ihmegrilli, jossa on melkein kaikki, mistä grillimies uneksii.

Markkinoiden kalleimmassa kaasugrillissä on piilopaikka jopa isännän keskareille.
Teksti:
Hannu Toivonen

Dollarihymyn edessä nöyryys kirkastuu miehekkääksi tunnetilaksi. Tämä se on, Napoleon Prestige Pro 825.

Kukapa ei haluaisi pihaterassilleen mojovampaa grilliä kuin naapurin isännän värkki? Kysymys on kilpavarustelusta parhaimmillaan, naapurin kyttäämisen huippusesonki on juuri käynnistynyt myös härmälandiassa.

Grilleistä kallein maksaa 5 599 euroa, sitä myy ja tuo maahan Kaasuvalo, jonka lippulaivaliike sijaitsee Pilailupuodin vieressä Pitkänsillan nurkalla Helsingissä.

Koska Unioninkadulla ei kuitenkaan riitä tila grillien jalorotuisimmalle yksilölle, on matkattava melkein kuin pusikoihin Kehä III:n tuntumaan, Vantaalle ja Ikean taakse.

Kalujen kalun, Napoleon Prestige Pro 825:n keisarillisen hohteen loimussa mielen valtaa pyhä nöyryys.

Grillien Cadillac on löytynyt.

Kaasugrillien järeimmät yksilöt eivät ole rimpulakinttuja varten, ja judokoulutus on tärkeä lisäbonus grillimiehen elämässä.

Napoleonin äärellä punnitaan grillifilosofian miehen mitta. Ollaanhan Timo Soinin ja Antti Rinteen valtakunnassa, lihanpurijoiden ja makkaranjärsijöiden luvatussa maassa.

Eikö mukamas joka ukko halua olla oman elämänsä grillimestari? Eikun kokolihaa maistamaan. Testosteronin määrä ratkaisee grillimolskilla.

Infraa ja savua

Hienoimman Napoleonin hinnalla saisi hyvän käytetyn auton. Pelkästään valaistuksen määrässä ”Napsu” pesee tavalliset ajopelit ja turhakkeet.

Kaikki Napsun kymmenkunta poltinta on varustettu sinivalaisimilla. Grilluskan ja kaapiston taustavaloitus tiivistää intiimiä tunnelmaa entisestään. Voi tätä grillaamisen nautintoa, liha tirisee ja miehisyys rönsyilee.

Eikä Napsu-vekkuli edes mahtuisi tavalliselle henkilöauton parkkipaikalle, se on jukopliuta lähes 2,5 metriä leveä.

Leveyttä kasvattavat sekä sivukeitintaso keittoritilöineen, jotka käännet- täessä mahdollistavat peräti ortodoksisen vokkaamisen pyöreäpohjamallisella wok-pannulla, että myös toisen laidan sivutaso. Siellä sijaitsevat – ja nyt tarkkana joka jurrikka – kylmäboksi oluita tai jääpaloja varten.

On Napsussa kaksi infrapunapoltintakin. Niiden avulla saavutetaan hetkessä tuhannen asteen löyly: ei kuivu kasaan kokoliha, rupsahda sisäfilejöötti aromittomaksi, eihän tässä mitään sukkia kuivatella.

Grillaaminen on niin miehekäs laji, ja grilli bratwurstin oiva jatke, että mukaan tarvitaan myös savua. Aivan pyrotekniikan uusimpiin hienouksiin asti Napsu ei yllä, mutta savustaminen onnistuu kyllä. Sitä varten on kokonainen savustuslastulokero, joka on varustettu omalla polttimella.

Ei muuta kuin savumerkkejä antamaan, jos ei muuten niin naapurin iloksi. Ehkä kateudeksikin.

”Eivät Napoleonit massatuotteita ole, mutta niitä menee kaupaksi lama-aikanakin. Lama syö halvemmista tuotteista, muttei luksusgrilleistä. Riittävän rikkailla on aina rahaa”, sanoo Kaasuvalon myymäläpäällikkö Erno Salonen.

Pönttö kuin poliitikko

Strutsilla ratsastuksen liharodeo jatkuu. Seuraavaksi bongaamme Bauhausin grilliterassin Tuusulantien kupeessa Vantaalla. Moni isäntä grillailee terassilla myös talvella. Koko grilliheimo tietää, että lumimyrskyssä pitää olla kunnon kone alla.

Bauhausissa silmiin iskee Broil King Keg. Se kestää kovankin pakkasen Suomen suvessa. Pönttömäinen olemus muistuttaa suomalaista miespoliitikkoa, luukkukin länkyttää samalla tavalla akkamaisesti, eikä hintelämpi emäntä jaksa pitää kupua kovin kauan pystyasennossa.

Että osaavat insinöörit kaikenlaista. Broil King Kegillä on hintaa 965 euroa, sellaista kakkaraa ei kuka tahansa perusinsinööri autotallissaan prosessoisi.

Tulee mieleen neuvostoaikojen vanha Volga, kestävää joskaan ei aina kovin kaunista.

Bauhausissa on kymmeniä ja taas kymmeniä kaasutusgrillejä, kokonainen grillien laivue. Etevä myyjä väittää, että suosituimpia markkinoilla ovat nyt Weberin Spiritit mallia 200 tai 300. Eivät ne Cadillaceja ole, mutta kunnon folkkareita kyllä, miksei Octavioitakin. Neljällä tai viidellä huntilla syntyy kaupat, siitä vain terasseille lihaa marinoimaan.

Mutta, tuolla on myös vanhan ajan Pallogrilli!

Voihan jukra, se heruttaa kyynelpisaroiden jokia raavaankin miehen poskille. Se muistuttaa kansakunnan Lucifer-ajoista ja hiiligrillien pallomerestä Kekkosen Suomessa, mustaksi käristyneestä lihasta, joka maistui sytytysnesteelle, ja emännän natkutuksesta.

”19 euroa 95 senttiä”, myyjä vannoo klassikon hinnaksi.

”Menee niitä taaskin tänä kesänä kaupaksi muutama sata.”

Myyjä lisää oraakkelimaisesti, että talouslama vaikuttaa nyt siten, että jos ukko ennen pulitti grillistään tonnin verran, nyt hän kaivaa kuvettaan ja tonkii sieltä pöytään kuusi sataa.

Siinäkö syy siihen, että Bauhausin kaikkein kallein grilli, Weberin Summit E 470, on sijoitettu ihan syrjään?

Mersulla on hintaa 2 599 eeroa.

Lihamestari herkistyy

Grilli luo lämpöä ympärilleen, herättää yhteisöllisyyttä ja vahvistaa ydinperhettä. Epäluulo naapuria kohtaan kasvaa terveellä tavalla, vihollista rangaistaan päättäväisesti mutta rehdisti. Joskus rähistään.

Hiljaa virtaa Vantaanjoki Oulunkylän K-Raudan vieressä. Lihanlouskuttaja repii rintakarvansakin, kun esillä on yhdellä vilkaisulla peräti 25 kaasu- grilliä. Vain rautakaupassa voi olla näin kaunista, ei tämmöistä ole missään.

Ja aurinko, se kohoaa Ogelissa lännestä, sillä myös täällä meitä tulee vastaan grillitaivaan nouseva valonkantaja, Kanadan Napoleon.

Napsun koko ritilä lainehtii! Se on kuin taideteos, insinööritaidon helmisimpukka, jonka edessä lihamestari pillahtaa itkuun ja ymmärtää, mitä hän elämältään haluaa: aukeita paistopinta-aloja, masiinan helppohoitoisuutta, jäterasvan kimmeltäviä valuma-alueita.

Siten pysyy grillimestarin emäntäkin tyytyväisenä, hänestähän on kiinni grillimestarin mentaalinenkin rauha, aina.

Ne judomiehen taidot? Joskus terassilta kuuluu kamalaa kolinaa. Koko komeus on silloin vinksinvonksin. Mutta oikein ennakoimalla taitava judoka onnistuu pitämään kojeen pystyssä koko vaativan lihan kuumennuksen ajan.

X