Uhkaako työstäkieltäytyjää karenssi? – Te-toimiston johtaja: ”Voimme tarjota myös provisiopalkkaista työtä”

Jaa artikkeliTilaa Seura
te-toimiston provisiopalkkainen työ työttömälle
Te-toimiston asiakkaan on lähtökohtaisesti haettava myös provisiopalkkaista työtä, mikäli sitä hänelle tarjotaan. © Marjo Tynkkynen / Otavamedia
Kun te-toimisto tarjoaa provisiotyötä työttömille velvoittavina työtarjouksina, siitä voi seurata pahimmillaan karenssi.

Hämeenlinnalainen 37-vuotias mies yllättyi toden teolla avattuaan te-toimiston lähettämän kirjeen. Hänelle oli tullut te-toimistosta virallinen työtarjous kuntosalijäsenyyksien myyntityöstä, joka oli provisiopalkkainen.

”Soitin työvoimatoimistoon, että onko tämä tottakaan”, hämeenlinnalaismies sanoo Seuralle.

Mies pelkäsi, ettei tienaisi työssä välttämättä juuri mitään. Miehellä on kaksi lasta elätettävänä, joten ansiosidonnaiselta työttömyystuelta pois putoaminen pelotti.

”Kun kieltäydyt työstä, tulee selvityspyynnöt, jolloin etuudet laitetaan tauolle. Ja erittäin herkästi tulee myös karenssi”, mies sanoo pohtineensa.

Tilanne oli hänelle raskas.

”Mietipä sitä ihmisen ahdistuksen määrää, kun tulee tavallaan pakko ottaa työ vastaan ilman oikein mitään mahdollisuutta kieltäytyä ja jos kieltäydyt tästä mahdollisesta orjatyöstä, niin tämän jälkeen sinua rangaistaan. Koen tämän hyvin loukkaavana.”

Mies ei hakenut provisiotyötä. Hän välttyi silti karenssilta, koska otti vastaan työvoimapoliittisen koulutuspaikan ja työllistyi myöhemmin.

Te-toimisto myöntää provisiotyön tarjoamisen

Hämeenlinnalaismiehen esimerkistä on kulunut aikaa jo kuukausia, mutta te-toimiston sivuilla on edelleen provisiopalkkaista myyntityötä Hämeenlinnassa.

Pitääkö paikkaansa, että te-toimisto tekee työtarjouksia provisiotyöstä?

”Työtarjouksia on tehtävä ihan toistaiseksi voimassa oleviin ja kokoaikaisiin tehtäviin, mutta sen lisäksi myös muun tyyppisiin tehtäviin eli määräaikaisiin, osa-aikaisiin ja provisiopalkkaisiin töihin. Lain mukaan on ihan mahdollista näitä tehdä”, Hämeen te-toimiston johtaja Eija Mannisenmäki sanoo.

Hän kertoo, että provisiotyötä ei tarjota pääsääntöisesti kaikille työttömille.

”Siinä on varmasti katsottu asiakkaan tilanne, että olisi ihan hyvä lähteä tällaista kokeilemaan.”

Te-toimiston työtarjouksen mukaista työpaikkaa on lähtökohtaisesti haettava, ja työstä kieltäytymisestä voi seurata työttömälle karenssi eli työttömyystuen määräaikainen katkaisu.

Eija Mannisenmäki kertoo, että karenssin voi välttää, jos työstä ei saa työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Jos alalla ei ole työehtosopimusta, tarjotusta kokoaikaisesta työstä pitää saada vähintään 1 211 euroa kuussa, jotta työttömän voi olettaa ottavan paikan vastaan.

”Jos vaikka käy niin, että provisiopalkkaisesta työstä ei mitään saakaan ja se käy ilmi hyvin äkkiä, niin ei siitä yleensä ole sanktioitu”, Eija Mannisenmäki kertoo.

Karenssi voi uhata

Hämeen te-toimiston johtaja Eija Mannisenmäki perustelee provisiotyön tarjoamista työttömille sillä, että provisiotyössä voi olla tarpeeksi iso pohjapalkka.

Voiko te-toimisto tarjota velvoittavasti myös työtä, jossa on pelkkä provisiopalkka eli ei mitään varmuutta tuloista?

”Kyllä lähtökohtaisesti voidaan tarjota kaikenlaisia työsuhteita. Me emme voi tietää aina, mikä se tilanne tavallaan on. Ei me pystytä arvioimaan, kuinka paljon tässä on työtä ja kuinka paljon tässä sitä palkkaa olisi tulossa”, Eija Mannisenmäki sanoo.

Voiko tällaisestakin tilanteessa saada karenssin, jos kieltäytyy työstä?

”Jos hyvin nopeasti on havaittavissa, että kyseisestä työstä ei saa palkkaa tai palkka on nimellinen, ei siitä välttämättä seuraa, mutta niistä voi seurata kyllä myöskin seuraamuksia. Nämä ovat lakiin perustuvia asioita”, Mannisenmäki sanoo.

Provisiopalkkaista työtä tarjolla eri puolilla maata

Koska työtarjoukset perustuvat lakiin, niitä koskevat määräykset ovat samanlaisia koko maassa. Te-toimisto voi siis tarjota provisiotyötä työttömälle missä tahansa päin Suomea, mutta puhtaasti provisiopalkkaisesta työstä voi pääsääntöisesti kieltäytyä.

Lue myös: Näin kunta myy työttömiä firmojen alihankkijoiksi Sastamalassa – Hikipajan hengessä voi tienata yhdeksän euroa päivässä

X