Teatterimuseon näyttelyssä voi kurkistaa näyttelijöiden arkeen – Kansallisteatteri täyttää 150 vuotta

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Kansallisteatteri
Kansallisteatteri on kaikkein vanhin suomenkielinen ammattiteatteri. © istock
Kansallisteatteri täyttää vuonna 2022 kunnioitettavat 150 vuotta. Juhlavuosi näkyy paitsi teatterissa, myös esimerkiksi Teatterimuseossa ja sosiaalisessa mediassa.

Uljaassa graniittilinnassa Helsingin Rautatientorin reunalla kilistellään koko vuoden, kun jo autonomian aikana perustettu Kansallisteatteri juhlii 150 vuoden korkeaa ikäänsä.

Juhlavuosi on mannaa teatterin ystäville: tuoreita kotimaisia näytelmiä, eurooppalaista nykydraamaa, klassikkoja ja yhteisöteatteria riittää.

Luvassa on myös tietoiskumainen twiitti vuoden jokaiselle päivälle ja Teatterimuseon näyttely, jossa voi kurkistaa näyttelijöiden arkeen.

Kai Häggmanin kirjoittama historiikki Päänäyttämöllä (Tammi) syventää ja mehevöittää teatterin tarinaa, johon kuuluvat tragediat, taiteelliset voitot ja suuret diivat, kuten Ella Eronen ja Tarmo Manni.

Komedia lähtee kiertämään

Vuoden herkkuihin kuuluu komedia Aleksis Kivestä. Red Nose Companyn Timo Ruuskasen ja Tuukka Vasaman klovnitulkinta pöllyttää monumenttia leikkisästi, kamariorkesteri Avantin! tuella.

Teos lähtee syksyllä Suurelta näyttämöltä Suomen-kiertueelle.

Kansallisteatteri 150 vuotta. Red Nose Companyn Aleksis Kivi alkaen 17.2. 

Lue myös: Kansallisteatterin 150-vuotiseen historiaan mahtuu rakkautta, riitoja ja kummituksia: ”Täällä on tapahtunut hurjasti ja eletty tuhansia tunteita”

Kansallisteatteri

Teatterirakennus kohosi vuonna 1902 Rautatien­torin varrelle. Arkkitehti Onni Törnqvist-Tarjanteen suunnitteleman talon vihkiäisissä sen nimi vaihdettiin Suomen Kansallis­teatteriksi. © Museovirasto

Juttu julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 2/22.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X