Tee näin, jos lapsesi kiusaa – Netissä eristäminenkin on kiusaamista

Jos oma lapsi paljastuu koulukiusaajaksi, on kasvattamisella jo kova kiire. Mutta myöhäistä se ei ole.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jos oma lapsi paljastuu koulukiusaajaksi, on kasvattamisella jo kova kiire. Mutta myöhäistä se ei ole.
(Päivitetty: )
Teksti:
Miia Saari

Ihmiset ovat joko susia, lampaita tai lammaskoiria. Sudet tykkäävät jahdata lampaita. Lammaskoirat tarkkailevat ympäristöä ja turvaavat lampaita.

”Kasvatetaan lapsistamme lammaskoiria ja pidetään huolta siitä, etteivät he muutu susiksi”, sanoo Stoppi koulukiusaamiselle –käsikirjan kirjoittaja, henkilöturvauksen asiantuntija Tommi Nyström.

Hän käyttää esimerkkinä susia, lampaita ja lammaskoiria opettaessaan henkilöturvaamista opiskelijoille.

Jos joku vaarantaa lauman tai sen yksittäisen jäsenen turvallisuuden, häntä pitää kasvattaa. Se tarkoittaa sitä, että heti kun tieto ensimmäisestä kiusaamisesta tulee, lapselle pitää tehdä selväksi, että kiusaaminen ei vetele.

Lapselle myös annetaan tuntuva rangaistus, vaikka kännykkäkielto ja pelikielto, ja pidetään se loppuun saakka.

”Jos lapsi suuttuu, hänelle sanotaan, että saat ihan rauhassa suuttua tästä. Ole hyvä. Mutta kännykkä lähtee joka kerta kun hölmöilet. Ihan itse päätät, hölmöiletkö.”

Koiratkin kasvavat vinoon, jos niitä ei kasvateta, samoin ihmiset.

”Toimit oikein ja saat palkinnon. Toimit väärin, et saa palkintoa. Siitä se lähtee”, Nyström sanoo.

Säilytä auktoriteetti

Kasvattajan täytyy huolehtia siitä, että auktoriteetti säilyy. Siksi viisivuotiaalle Pertille ei kannata sanoa, että laittaisitko ne saappaat jalkaan, kun siellä sataa. Hänelle sanotaan: ”Pertti, laita saappaat jalkaan. Siellä sataa.”

Jos kiusaaja väittää, ettei kiusaa, hänelle sanotaan, että lopeta valehteleminen. Siitä tulee seurauksia.

Tommi Nyströmin mielestä aikuisilta puuttuu rohkeutta puuttua lasten hölmöilyihin. Koko kylä ei todellakaan enää kasvata.

Aikuiseksi kasvanut lammaskoira ottaa tarvittaessa 12-vuotiaalta kaljan pois kädestä, jos sellaisen siinä näkee. Kun 12-vuotias sanoo, ettei noin voi tehdä, aikuinen sanoo, että kyllä voi. Ja pitää.

Netissä eristäminen on kiusaamista

Kiusaaminen voi olla myös eristämistä ja se voi tapahtua netissä. Jos seitsemän hengen kaveriporukka perustaa whatsup-ryhmän ”Parhaat viisi” ja jättää kaksi sen ulkopuolelle, kyse on kiusaamisesta.

Tommi Nyström sanoo, etteivät lapset saa yhtä aikaan päähänsä perustaa toisia lapsia eristäviä ryhmiä. Joku on asiassa aina päätekijä, agitaattori.

”Jos vanhempana kuulen, että oma lapseni on perustanut tämmöisen ryhmän, josta joku yhtäkkiä eristetään, kysyn häneltä, että mikä sinua tässä asiassa kokoonpanossa pelottaa, miksi olet toiminut näin? Mitä tapahtuisi, jos olisitte kaikki samassa ryhmässä? Pelkäätkö, ettet enää olisikaan se maailman tärkein ja paras”, Nyström sanoo.

”Jotkut vanhemmat sitten voivat väittää, että näitä ryhmiähän nyt perustaan koko ajan eri kokoonpanoilla, etteivät lapset ymmärrä näitä asioita. Höpöhöpö. Kyllä lapset ymmärtävät ja osaavat käyttää valtaa.”

 

Toimi näin, jos lapsesi on kiusaaja

  1. Puutu heti tiukasti. Älä suutu, vaan kasvata. Selvitä mitä on tapahtunut. Selvitä syy, miksi lapsi haluaa käyttäytyä näin. Selvitä, keitä tilanteessa on mukana. Kerro, mitä seurauksia kiusaamisella on. Jos huomaat, että lapsi selittelee tai suoranaisesti valehtelee, niin sano lapselle tämä suoraan.
  2. Varmista, että lapsi ymmärtää miksi hänen toimintansa tuntuu toisesta kiusaamiselta ja anna seuraava toimintamalli: Kun muut alkavat kiusata, älä mene mukaan, vaan vaihda puheenaihetta. Kerro opettajalle, mitä olet havainnut. Tue kiusaamisen kohteena olevaa.
  3. Varmista, että opettajat tietävät, mitä olet keskustellut lapsen kanssa.
  4. Seuraa tilannetta.
X