Tekevätkö VR-lasit toimistotyöstä parempaa? – Asiantuntija: ”Jos keskittyminen häiriintyy, uusista teknologioista on enemmän haittaa kuin hyötyä”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
VR-lasit päähän ja töihin? Helsingin Tripla-toimistokeskusta mainostetaan uuden ajan monitoimitilana.
VR-lasit päähän ja töihin? Helsingin Tripla-toimistokeskusta mainostetaan uuden ajan monitoimitilana. © Pasilan Mall of Tripla
Uudet muunneltavat toimistotilat tekniikoineen muuttavat mainospuheiden mukaan työntekoa niin, että tiloissa vietetään jopa vapaa-aikaa. Mitä väitteisiin sanoo asiantuntija?

Tulevaisuuden työtiloihin luvataan toimistovimpaimia, joista osa muistuttaa tieteiselokuvien todellisuutta, kuten kokouksia virtuaalitodellisuudessa VR-lasit päässä ja käden heilautuksella ohjattavia hologramminäyttöjä. Mainospuheiden mukaan nämä tekevät karsastetuista avokonttoreistakin niin kiehtovia monikäyttöisiä työtiloja, että niissä vietetään jopa vapaa-aikaa.

Työterveyslaitoksen erityisasiantuntija Pia Sirola, tarvitsemmeko tällaista sirkusta ympärillemme?

”Teknologia tuo hyötyjä, jos se tukee työn sujumista, tuottavuutta ja viihtyvyyttä.

Virtuaalitodellisuus voi toimia hyvin vaikka suunnittelutyön tukena. Keskittymistä vaativissa tehtävissä vaikutus voi olla päinvastainen. Jos teknologian käyttö lisää häiriöitä työpäivässä, siitä voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä.

Ihmisellä on rajallinen kyky sietää keskeytyksiä ja häiröitä. Kognitiivisista toiminnoista etenekin työmuisti on herkkä häiriötekijöille.

Jos kokouksesta kuluu kovin paljon aikaa siihen, että valitaan erilaisten virtuaalitodellisuuksien joukosta sopivaa, silloin se ei paranna sen enempää tehokkuutta kuin työviihtyvyyttäkään.”

Puettavalla teknologialla voi kuulemma säädellä omasta mikroilmastostaan juuri sellaisen, missä itse viihtyy. Voi säätää kosteutta ja lämpötilaa. Mitä ajattelet tästä?

”Tämä voi olla ihan hyvä juttu, jos voidaan tutkimuksella selvittää, että se ei vaikuta kielteisesti esimerkiksi sisäilman laatuun.

Isossa toimistotilassa on vaikea säätää lämpötilaa niin, että kaikki olisivat tyytyväisiä. Yksi valittaa, että on kuuma, toista taas palelee.”

Poistuvatko perinteisen avokonttorin ongelmat, kuten melu ja puheesta aiheutuvat keskeytykset, uusissa monitilatoimistoissa?

”Monitilatoimistoissa voidaan säädellä monia sellaisia tekijöitä, jotka aiheuttavat häiriötä avokonttorissa.

Tutkimuksissa on havaittu, että ihmiset ovat tyytyväisempiä monitilatoimistoihin kuin avokonttoreihin. Niissä toimisto on jaettu vyöhykkeisiin: yhdellä vyöhykkeellä saa keskustella, toinen tila on täysin hiljainen, kolmas voi olla tila, jossa puhutaan puhelimeen.

Akustiikalla voidaan pehmentää ääniä niin, että esimerkiksi puhe häiritsee vähemmän.
Pelkät akustiset ratkaisut eivät kuitenkaan takaa, että työntekijöillä on riittävä rauha keskittyä tehtäviinsä.

Ärsykkeitä voidaan vähentää ennen kaikkea sillä, että kaikki noudattavat yhteisiä pelisääntöjä.”

Mainospuheissa luvataan, että tulevaisuudessa palvelut, viihde ja illanviettomahdollisuudet ovat entistä lähempänä työpaikkaa. Ja että hotellejakin rakennetaan toimistotilojen yhteyteen! Mitä ajattelet tästä?

”Yhteisöllisyyden lisäämisestä työpaikoille puhutaan paljon. Yhteisöllisyys ei kuitenkaan välttämättä lisäänny tilaratkaisuiden avulla. Se lähtee hyvästä hengestä työpaikalla. Jos ihmiset viihtyvät yhdessä, he jäävät todennäköisesti mieluummin viettämään aikaa yhdessä myös työpäivän jälkeen.

Perheellisen kannalta taas on varmasti ihan hyvä asia, jos kampaajalle pääsee helposti ilman turhia koukkauksia. Hotellista puolestaan saattaa hyötyä henkilö, joka tekee työtä toisella mantereella olevien työkavereiden kanssa.

Kaiken kaikkiaan on aika vaikea sanoa, onko meille hyväksi, jos työpaikoista tulee viihdekeskuksia. Siitä ei ole vielä tutkimustietoa.

Ajattelen, että häiriöitä ja keskeytyksiä ei pitäisi työpaikoilla ainakaan lisätä.”

 Lue myös: Viihtyisitkö? Paraneeko työhyvinvointi? Tulevaisuuden työpaikoilla yhdistyvät virtuaalitodellisuus ja viihdekeksusten maailma

X