Tekniikan Maailma: Sodalla on pitkät jäljet kauppaan Venäjän kanssa – ”Tämä vaikuttaa kauan siihen, miten Venäjä nähdään länsimaissa”

Uudet pakotteet hankaloittavat Venäjän öljyteollisuutta, mutta totaalista sulkua kansainvälisestä kaupasta ei vielä nähty. Pakotteet vaikuttavat kuitenkin myös epäsuorasti Venäjän talouteen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

EU-komission päämaja Brysselin Berlaymont-rakennuksessa valaistiin Ukrainan lipun väreillä.

Uudet pakotteet hankaloittavat Venäjän öljyteollisuutta, mutta totaalista sulkua kansainvälisestä kaupasta ei vielä nähty. Pakotteet vaikuttavat kuitenkin myös epäsuorasti Venäjän talouteen.
(Päivitetty: )
Teksti: Toimitus

Venäjän öljyteollisuuden toiminta saattaa vaikeutua uusien pakotteiden myötä. EU, Yhdysvallat ja Britannia ovat sopineet uusista pakotteista.

Yhdysvallat sulkee rahoitusmarkkinoitaan Venäjän suurimmalta Sberbankilta ja neljältä muulta venäläispankilta, ja 13 suureen yrityksen rahoituksen saanti vaikeutuu. Yritysten joukossa on muun muassa valtiollinen kaasuyhtiö Gazprom.

Vaikka pakotteet eivät kohdistu suoraan Venäjän öljy- ja kaasukauppaan, venäläisen öljyteollisuuden toiminta voi silti hankaloitua, arvioi Ilkka Salonen, joka toimii East Officen ja Suomalais-Venäläisen kauppakamarin hallituksen puheenjohtajana.

”Kaikkea öljynjalostuksen vaatimaa teknologiaa ei tehdä Venäjällä. Vientikielto merkitsee, että pitkän päälle alan iskukyky heikkenee, jollei korvaavaa teknologiaa löydy esimerkiksi Kiinasta. Toistaiseksi emme vielä tiedä, mitä Kiina tekee”, Salonen sanoo Tekniikan Maailmassa.

Pakotelistalla on teknologiavientiin kohdistuvia pakotteita. Tiettyjä ohjelmistotuotteita, puolijohteita, antureita ja laserteknologiaa ei saa enää viedä Venäjälle. Pakotelistoja on laajennettu myös yksityishenkilöiden osalta.

Sota vaikuttaa kauan siihen, miten Venäjä nähdään länsimaissa

Sodalla on pitkät jäljet Venäjän liike-elämässä. Yritykset miettivät nyt tarkkaan, paljonko liiketoimintaan Venäjällä kannattaa kiinnittää rahaa ja resursseja.

”Vaikka sodan uhka jossain vaiheessa väistyisi, tämä vaikuttaa kauan siihen, miten Venäjä nähdään länsimaissa”, vuosia Venäjän ja Suomen kauppaa edistänyt Salonen sanoo.

Toisaalta kriisien jälkeen tapaa käydä niin, että tilanne tasaantuu ja kaupankäynti jatkuu siinä määrin kuin se on mahdollista.

Itse Salonen aikoo jatkaa Credit Bank of Moscow’n hallituksessa.

”Toistaiseksi ajattelen, että jos voin auttaa markkinatalouden pyörimistä Venäjällä, teen sen. Pankin hallituksen jäsenistä suurin osa on ulkomaalaisia, puheenjohtaja on amerikkalainen, Coloradon entinen kuvernööri.”

”Venäjä ei edelleenkään ole monoliitti, vaan siellä on monenlaisia toimijoita. Aika moni Venäjälläkin on hämmentynyt ja yllättynyt tästä.”

Entä voivatko pakotteet edistää sisäistä painetta muutokseen Venäjällä, kuten on ajateltu? Tähän Salonen suhtautuu pessimistisesti. Hän ajattelee, että paineen täytyy syntyä sisältä päin, kansasta.

”Venäjällä on merkittävä määrä ihmisiä, jotka eivät tätä sotaa tue, mutta kaikki mielenilmaukset on Venäjällä tehokkaasti kahlittu.”

Lue myös: Seura selvitti: Baltiassa jaetaan jo neuvoja kansalle – ”Näin teet vastarintaa, jos Venäjä hyökkää”

X